SUCCESS STORIES

Τρίσα Πράμπου: Η 20χρονη CEO μίας εταιρείας αφιερωμένης στην αντιμετώπιση του cyberbullying

Τρίσα Πράμπου: Η 20χρονη CEO μίας πλατφόρμα αφιερωμένης στην αντιμετώπιση του cyberbullying
πηγή: Twitter @TrishPrabhu

Πίσω στο 2013, όταν η Τρίσα Πράμπλου ήταν 13 ετών, η 12χρονη Ρεμπέκα Σέντγουικ που ήταν θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού και λάμβανε κακεντρεχή μηνύματα, ανέβηκε στην οροφή ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου και πήδηξε στο κενό. Ένα κορίτσι είχε αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του, επειδή κάποιοι της έκαναν cyberbullying.


H Τρίσα το πήρε προσωπικά. Αναγνώριζε τον εαυτό της στην κοπέλα εκείνη, όχι μόνο εξαιτίας της κοντινής τους ηλικίας, αλλά επειδή κι η ίδια αντιμετώπιζε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Ήταν, επίσης, παιδί πρώτης γενιάς μεταναστών και δεν ένιωθε να ανήκει πουθενά.

Στο άκουσμα της είδησης για την αυτοκτονία αυτήν, κατάλαβε αμέσως ότι δεν έφταιγε τίποτα άλλο, από το cyberbullying. Σκέφτηκε, τότε, πως κάτι πήγαινε στραβά με το Ίντερνετ, πως οι ενήλικες έκαναν κάτι τόσο λάθος στην ανατροφή των παιδιών τους.

«Μας ενθαρρύνουν να καταγγέλλουμε τέτοιου είδους περιστατικά και προσπαθούν να αντιδράσουν» δήλωσε στο Forbes, «όμως ως μέλος της Γενιάς Ζ, το οποίο μάλιστα έχει περάσει πολύ χρόνο μπροστά από ένα κινητό τηλέφωνο, γνώριζα πολύ καλά τι πάει να πει παρενόχληση και πως οι προσεγγίσεις αυτές είναι αδύνατο να δουλέψουν – έχουν λάθη στον πυρήνα τους.»

Αντί να περιμένει, λοιπόν, να δράσει κάποιος μεγαλύτερος, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Προσπάθησε να βρει τη λύση – μια λύση που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή των επόμενων γενεών και, ίσως, να έδινε τέλος στις προσβολές που προέρχονται συχνά από ανώνυμα προφίλ, πίσω από μία οθόνη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NationSwell (@nationswell)


Έκανε ένα επιστημονικό πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν 1500 άτομα. Από εκείνα, κάποια μιλούσαν με το χειρότερο τρόπο στο διπλανό τους. Εκείνη τη στιγμή, η Τρίσα Πράμπου τα διέκοπτε «επειδή μπορεί να μην καταλάβαιναν καν αν εκείνη την ώρα προσβάλλουν τον άλλο» και τους έλεγε να διατυπώσουν με ομορφότερο τρόπο αυτό που πραγματικά εννοούν. Κατέληξε σ’ ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: Το 93% των νέων άλλαζε γνώμη κι «έπαιρνε πίσω» το αρνητικό του σχόλιο.

Και τότε, της ήρθε η τέλεια ιδέα. Συνεργάστηκε με καθηγητές, συγγενείς, νεαρούς επιχειρηματίες και χρησιμοποίησε τις γνώσεις της στον προγραμματισμό, ώστε να δημιουργήσει τη ReThink. Πρόκειται για μία ψηφιακή πλατφόρμα την οποία έχουν «κατεβάσει» περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι μέσω του App Store και της Google Play και είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες.

Όταν κάποιος την εγκαθιστά στο τηλέφωνό του, το πληκτρολόγιο αντικαθίσταται μ’ ένα νέο, ειδικό, το οποίο λειτουργεί σε κάθε εφαρμογή επικοινωνίας – emails, μηνύματα, social media – και ανιχνεύει το ευαίσθητο περιεχόμενο πριν αυτό σταλεί, ώστε ο χρήστης να έχει την ευκαιρία να αναδιατυπώσει τα λόγια του και να μην πληγώσει κανέναν.

Χάρη στην καινοτόμο ιδέα και το επιχειρηματικό της πνεύμα, η Πράμπου κατέκτησε τη θέση της στους 30 Under 30 του Forbes.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα ζήτημα που μαστίζει τη σημερινή κοινωνία. Ο Πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, μάλιστα, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υπαιτίους, καθώς δε δίσταζε να χαρακτηρίζει τις γυναίκες «χοντρές και άσχημες» στο Twitter. Αυτό ακριβώς το μοτίβο συμπεριφοράς θέλει να εξαλείψει η 20χρονη επιχειρηματίας. Προσπαθεί να διδάξει τους νέους, ώστε να αναγνωρίσουν οι ίδιοι τα λάθη τους και να τα διορθώσουν.

Η Τρίσα Πράμπου παλεύει να αλλάξει τον κόσμο. Παράλληλα, είναι μία φοιτήτρια όπως όλες οι άλλες και προσπαθεί να περνά χρόνο τόσο με τις φίλες, όσο και με το σύντροφό της. Στόχος της για το 2021, είναι να εξελίξει τη ReThink διατηρώντας τη δωρεάν της διάθεση.

Διαβάστε επίσης;

Άλισον Γκέιλερ: Η επιχειρηματίας που φέρνει την ισότητα στο χώρο του αθλητισμού

Σίλπα Γιαρλαγκάντα: Από τη φοιτητική εστία του Harvard, βρέθηκε ανάμεσα στις κορυφαίες σχεδιάστριες πολυτελών κοσμημάτων

Oprah Winfrey: Από τα όρια της φτώχειας στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση