Η Ταϊβάν είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη που, από τη δεκαετία του ’90, παλεύουν για τη σωτηρία του πλανήτη. Έχει αναπτύξει ένα αρκετά φιλόδοξο πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει εξαιρετικό σύστημα ανακύκλωσης, το οποίο επεξεργάζεται περισσότερα απορρίμματα από ολόκληρες τις ΗΠΑ. Η χώρα έχει εντάξει την ενημέρωση για το περιβάλλον στην εκπαίδευση, ειδικα στο επίπεδο του Δημοτικού. Κι όπως φαίνεται, τα παιδικά βιβλία που βασίζονται στο Βουδισμό επηρεάζουν σημαντικά τους μικρούς οικολόγους.
Σχεδόν το 30% των ενηλίκων της χώρας ασπάζονται τη συγκεκριμένη θρησκεία. Οι ομάδες Βουδιστών, μάλιστα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Με τα εικονογραφημένα βιβλία τους, προωθούν σημαντικά μηνύματα για τη βιωσιμότητα.
Τα λογοτεχνικά αυτά έργα ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη, χρησιμοποιεί το παράδειγμα των Μποντισάτβα. Έτσι ονομάζονται εκείνοι που θα ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί σε δύο βασικούς σκοπούς: Τη συμπόνια προς όλα τα όντα και τη βοήθεια για τη σωτηρία τους. Στο βιβλίο με τίτλο Η μάχη του Σαμανταμπάντρα ενάντια στο Τέρας των Σκουπιδιών, για παράδειγμα, βλέπουμε ένα αγόρι που θέλει να αλλάξει έναν κόσμο που υποφέρει εξαιτίας της ρύπανσης. Ξεκινά, λοιπόν, να καθαρίζει τον κάλαθο αχρήστων που έχει στο δωμάτιό του, ξεχωρίζοντας τα ανακυκλώσιμα. Στη συνέχεια, πηγαίνει στις γεμάτες πλαστικά παραλίες και τα πάρκα.
Η άλλη κατηγορία, στην οποία ανήκει Το Ταξίδι μιας Πλαστικής Σακούλας, ήρωες είναι φυτά, αντικείμενα και ζώα τα οποία διδάσκουν στα παιδιά τη σημασία του σεβασμού προς τη φύση, μία από τις θεμελιώδεις αρχές του Βουδισμού. Το βιβλίο αυτό, πραγματεύεται το ταξίδι μίας πλαστικής τσάντας από το σούπερ μάρκετ, στους δρόμους της Ταϊβάν και, τελικά, στην ανακύκλωση. Μαθαίνει, έτσι, στους αναγνώστες ότι όλες μας οι πράξεις έχουν συνέπειες και πως, ό, τι πετάμε στα σκουπίδια, δεν εξαφανίζεται με κάποιον μαγικό τρόπο.
Έρευνες έχουν δείξει πως τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε στην παιδική μας ηλικία, διαμορφώνουν τον μελλοντικό χαρακτήρα μας. Μεγαλώνοντας με φιλικές προς το περιβάλλον αξίες, είναι πιθανότερο αν αναπτύξουμε οικολογική συνείδηση ως ενήλικες. Η λογοτεχνία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να γίνει αυτό. Συνδυάζοντας, μάλιστα, ιστορίες του πολιτισμού και της θρησκείας με την επιστήμη, μπορούμε να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά να αλλάξει το μέλλον.
Διαβάστε επίσης:
5 influencers που χρησιμοποιούν το Instagram για να σώσουν το περιβάλλον
Τι σχέση έχει ο Ινδουισμός με την οικολογία;
Κλιματική αλλαγή: Οι νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ακτιβιστές
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση