Το Παρίσι αλλάζει την παράδοση κι ο στίχος la vie en rose (η ζωή σε ροζ) μετατρέπεται σε la vie en vert (η ζωή σε πράσινο).
Η διάσημη λεωφόρος Champs-Élysées πρόκειται να μεταμορφωθεί σ’ έναν «εξαιρετικό κήπο» για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Η Δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό, δήλωσε στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche πως ο ιστορικός δρόμος, ο οποίος έχει χάσει την αλλοτινή του αίγλη, θα μετατραπεί σε «παράδεισο για πεζούς και φυτά».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Συχνά την αποκαλούν “ομορφότερη λεωφόρο στον κόσμο”, όμως όσοι εργάζονται εδώ καθημερινά δεν είναι τόσο σίγουροι», είχε δηλώσει το 2019 ο πρόεδρος της επιτροπής που ανέλαβε το έργο, Ζαν Νοέλ Ρενχάρντ. «Η Champs-Élysées έχει όλο και περισσότερους επισκέπτες και μεγάλες επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να ανοίξουν παραρτήματα εκεί, όμως οι Γάλλοι τη βρίσκουν ξεπερασμένη.»
Champs-Élysées στα ελληνικά θα πει Ηλύσια Πεδία – ο μυθικός, δηλαδή, παράδεισος. Ο μεγάλος δρόμος, που αρχικά λεγόταν Grand Cours, σχεδιάστηκε από τον κηπουρό του Λουδοβίκου ΙΔ’, Αντρέ λε Νοτρ, με φτελιές σε κάθε πλευρά του. «Βαπτίστηκε» με τη σημερινή του ονομασία το 1709 και, ως το τέλος του 18ου αιώνα, είχε μετατραπεί στο δημοφιλέστερο μέρος για βόλτες και πικ νικ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Εκεί γιόρτασαν οι Παριζιάνοι την απελευθέρωση από τους Ναζί, το 1944. Εκεί συγκεντρώνονται τα πλήθη για να πανηγυρίσουν τις νίκες της Εθνικής Γαλλίας στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, ενώ εκεί βρίσκονται και τα πιο ακριβά καφέ της πόλης, οι κορυφαίοι οίκοι μόδας και τα πολυτελή καταστήματα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, μάλιστα, ο αρχιτέκτονας Φιλίπ Σιαμπαρετά είχε υπολογίσει πως καθημερινά περνοδιάβαιναν 100 χιλιάδες πεζοί, το 72% των οποίων ήταν τουρίστες. Από οκτώ λωρίδες του δρόμου διέρχονται περίπου τρεις χιλιάδες αυτοκίνητα την ώρα, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ατμοσφαιρική ρύθπανση στην περιοχή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Μόλυνση, αυτοκίνητα, καταναλωτισμός, τουρισμός», είχε πει χαρακτηριστικά, «θα δώσουν τη θέση τους σε κάτι οικολογικό, επιθυμητό, για όλους.»
Διαβάστε επίσης:
Bijagó: Η φυλή από τη Γουινέα Μπισσάου που, με τις παραδόσεις της, προστατεύει το περιβάλλον
5 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τα δάση
Green Legacy: Το σχέδιο της Αιθιοπίας για τη σωτηρία του πλανήτη
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση