«Δεν ξέρω πώς είναι να είσαι γυναίκα», ξεκίνησε την ανάρτησή του στο Facebook o Ανδρέας Λουκάκος. Κι αφιέρωσε 402 λέξεις σε όσα οι περισσότερες βιώνουν, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω του φύλου τους.
Γράφει για όλα όσα η γυναίκα που, όπως αναφέρει, έχει ζήσει και καταστάσεις που ένας άνδρας ίσως μπορεί να μόνο να φανταστεί. Το φόβο για μία σεξουαλική επίθεση που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή – εκτός κι αν ο δράστης αλλάξει γνώμη. Την αβεβαιότητα για την καταγγελία που ίσως καταστρέψει τη ζωή της.
Το κείμενό του, αξίζει να διαβαστεί από όλους – ανεξαρτήτως φύλου.
«Δεν ξέρω πως είναι να είσαι γυναίκα. Δεν ξέρω πως είναι να περπατάς και να φοβάσαι, αλλά έχω δει γυναίκα να φωνάζει από τρόμο μόνο και μόνο επειδή βράδυ, πέρασα από δίπλα της περπατώντας.
Δεν ξέρω πως είναι να είσαι γυναίκα. Δεν ξέρω πως είναι να σε πιέζει κάποιος να του κάνεις στοματικό έρωτα ενώ εσύ δεν θες αλλά το ξέρει η γυναίκα που μου είπε ότι της συνέβη.
Δεν ξέρω πως είναι να είσαι κορίτσι. Δεν ξέρω πως είναι να έρχεται σπίτι σου καθηγητής για ιδιαίτερα και να σου βάζει χέρι και εσύ να μην το λες στους γονείς σου, να φοβάσαι την αντίδρασή τους και να υφίστασαι την κακοποίηση ξανά και ξανά. Αλλά το ξέρει η γυναίκα που μου είπε ότι της συνέβαινε.
Δεν ξέρω πως είναι να είσαι γυναίκα. Να σου στέλνουν άγνωστοι χωρίς εσύ να το έχεις ζητήσει γυμνές τους φωτογραφίες, να επιμένουν μεθυσμένοι να σου μιλάνε ενώ εσύ δεν θες και το δείχνεις, να σε ακουμπάνε ενώ δεν θες, να προσπαθούνε να σε φιλήσουν ενώ δεν θες, να προσπαθούν να μπουν μέσα σου ενώ δεν θες, να μπαίνουν μέσα σου ενώ δεν θες, να σου βιάζουν το σώμα, την ψυχή και το μυαλό και μετά να σε αφήνουν διαλυμένη σε μια κοινωνία που ξέρεις πως αν μιλήσεις το πιθανότερο είναι να βρεις τον μπελά σου. Δεν ξέρω πως είναι να τα ζεις όλα αυτά αλλά το ξέρουν τόσες πολλές γυναίκες και το ξέρουν γιατί εμείς, οι άντρες, τις έχουμε κάνει να το ξέρουν.
Δεν ξέρω πως είναι να είσαι γυναίκα αλλά αυτή τη φορά θα κάτσω και θα τις ακούσω όλες, με σκυμμένο το κεφάλι και με ντροπή για το φύλο μου. Δεν θα πω κανένα ‘ναι αλλά’, ούτε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Θα ακούσω και θα προσπαθήσω να γίνω και εγώ καλύτερος. Θα ακούσω και θα μιλήσω στους γιους μου και στους φίλους μου που λένε ‘ναι αλλά’.
Δεν ξέρω πως είναι να είσαι γυναίκα αλλά όσο περισσότερο προσπαθώ να καταλάβω τόσο περισσότερο ντρέπομαι και τόσο περισσότερο σέβομαι. Δεν ξέρω πως είναι να είσαι γυναίκα αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Το μόνο που έχει σημασία είναι να ξέρουν πως θα τις ακούσουμε, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα είμαστε μαζί τους. Μιλήστε, καταγγείλετε. Θα είμαστε μαζί σας, όλο και περισσότεροι, μέχρι ο φόβος να φύγει από εσάς και να πάει στο μυαλό οποιουδήποτε σκέφτεται να πράξει οτιδήποτε εσείς δεν θέλετε να κάνει πάνω σας.»
Δεν ξέρω πως είναι να είσαι γυναίκα. Δεν ξέρω πως είναι να περπατάς και να φοβάσαι, αλλά έχω δει γυναίκα να φωνάζει από…
Δημοσιεύτηκε από Andreas Loukakos στις Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021
Διαβάστε επίσης:
#metinSofia – Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε την…κάμαρα με τα μυστικά
Ξέσπασε το ελληνικό #MeToo: Μετά την Μπεκατώρου, οι αθλήτριες σπάνε τη σιωπή τους
«Με τη Σοφία και την κάθε Σοφία»: Ο Σπύρος Καπράλος, στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση