Αμέσως μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, την προεδρία ανέλαβε ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος του Λύντον Τζόνσον. Για την δεύτερη ορκωμοσία του, πλέον ως 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, το 1965, η σύζυγος του και νέα Πρώτη Κυρία, η Λαίδη Μπέρντ Τζόνσον, επέλεξε μία «ηχηρή» εμφάνιση. Ένα κίτρινο φόρεμα σχεδιασμένο από τον, σχετικά άγνωστο, Αμερικανό σχεδιαστή Τζον Μουρ.
Η επιλογή αυτή είχε διπλό σκοπό: Πρώτα, με την απόχρωση του φορέματος, η ίδια ήθελε να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στον αμερικανικό λαό, μετά την χαοτική κατάσταση που έφερε η δολοφονία του πολυαγαπημένου Προέδρου Κένεντι. Δεύτερον, ήθελε να αναδείξει τη δουλειά νέων Αμερικανών σχεδιαστών…
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1993 στην ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον, ως 42ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, η σύζυγος του Χίλαρι επέλεξε και εκείνη να δώσει ένα παρόμοιο μήνυμα με την εμφάνιση της. Φόρεσε ένα «εκθαμβωτικό» κομμάτι, που σχεδίασε η σχεδιάστρια Σάρα Φίλιπς, η οποία καταγόταν από την γενέτειρα πόλη των Κλίντον, το Αρκάνσας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πολυτελές φόρεμα είχε έντονη μωβ απόχρωση, που συμβολίζει την ενότητα και τον οραματισμό…
Το 2009, όταν ο Μπάρακ Ομπάμα ορκιζόταν ως ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η σύζυγος του Μισέλ έδειξε την στήριξη της σε ανερχόμενους σχεδιαστές με την εμφάνιση της. Μέχρι τότε κανείς δεν ήξερε τον Νεουορκέζο σχεδιαστή Τζέισον Γου, όμως, όταν φόρεσε ένα περίτεχνο σύνολο του η Μισέλ στην πρώτη ορκωμοσία του Μπάρακ αμέσως έγινε ανάρπαστος. Μάλιστα, η ίδια τον προτίμησε ξανά και στη δεύτερη, το 2013.
Η ιστορία, λοιπόν, μας δείχνει πως οι περισσότερες Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τη μόδα με σκοπό να περάσουν σημαντικά μηνύματα. Είτε αυτά είναι για την ισότητα των δύων φύλων, την ευημερία και την ενότητα είτε για την στήριξη της αμερικάνικης οικονομίας, επιλέγοντας εγχώριους σχεδιαστές.
Κάθε τους εμφάνιση είναι προσεχτικά μελετημένη, γιατί όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν η Μισέλ Ομπάμα «η μόδα για μια γυναίκα επηρεάζει το πώς τη βλέπουν οι άλλοι. Αυτό δεν είναι σωστό, αλλά είναι αλήθεια». Κι έτσι πρέπει να τη χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν, για παράδειγμα, μηνύματα διπλωματίας, όπως έχει κάνει στο παρελθόν η Τζάκι Κένεντι, αλλά και κοινωνικής στήριξης, όπως η Μπέτι Φορντ και η Νάνσυ Ρίγκαν.
Και μέχρι να αναλάβει την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, πράγματι, αυτό έκαναν οι Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ. Από τα μαθήματα της διπλωματία της μόδας, παρ΄όλα αυτά, έλειπε η Μελάνια Τραμπ, η οποία αν και κάθε της εμφάνιση ήταν τουλάχιστον κομψή, ήταν συχνά «άδειες» από ουσία. Φαίνεται, όμως, πως η νέα Πρώτη Κυρία, η δρ. Τζιλ Μπάιντεν, και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, παίρνουν τη σκυτάλη συνεχίζοντας τη «διπλωματία της μόδας» από εκεί που την άφησε η Μισέλ Ομπάμα.
Έτσι, στην πρωινή εμφάνιση της ορκωμοσίας του 46ου Πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η Τζιλ επέλεξε ένα γαλάζιο tweed σύνολο, με το οποίο ήθελε να περάσει το μήνυμα της ενότητας, της ηρεμίας και της θετικότητας. Παράλληλα, σκόπιμα επέλεξε να φορέσει κομμάτια από το ανερχόμενο νεοϋορκέζικο brand Markarian της Alexandra O’Neill.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ακριβώς την προηγούμενη ημέρα η Τζιλ παρευρισκόμενη στην τελετή μνήμης για τα θύματα της πανδημίας στις ΗΠΑ – που ξεπέρασαν σε αριθμό εκείνα των Αμερικανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – επέλεξε επίσης ένα σκούρο μωβ σύνολο, από το μικρό ανεξάρτητο brand του σχεδιαστή Τζόναθαν Κοχέν.
Η απόχρωση του ήταν ένας συνδυασμός του Δημοκρατικού μπλε και του Ρεπουμπλικανικού κόκκινου, που συμβολίζει το χρώμα της διμερής σχέσης, συνεργασίας και σεβασμού ανάμεσα στα δύο κόμματα. Αποτελεί επίσης και ένα από τα επίσημα χρώματα των Σουφραζέτων, ενώ επιλέχθηκε να φορεθεί και από τις Χίλαρι Κλίντον και Μισέλ Ομπάμα την επόμενη μέρα, στην ορκωμοσία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το βράδυ, στους εορτασμούς της ορκωμοσίας, η Τζιλ φόρεσε ένα σύνολο που δημιούργησε η Λατίνα Γκαμπριέλα Χιρστ, που μόλις ανέλαβε τη καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Chloé. Πρόκειται για ένα παλτό με ασορτί φόρεμα, που «κρύβει» και αυτό σημαντικά μηνύματα.
Και τα δύο κομμάτια είχαν κεντημένα λουλούδια, που αντιπροσωπεύουν κάθε πολιτεία και επικράτεια, με την γενέτειρα πόλη τους, το Ντελαγουέρ, να συμβολίζεται με το άνθος ροδάκινου και να είναι τοποθετημένο ακριβώς πάνω στη καρδιά της Τζιλ.
Το παλτό είχε, επίσης, ένα κεντημένο απόσπασμα από τον Benjamin Franklin στην εσωτερική επένδυση του, ένα φόρο τιμής στην καριέρα της Μπάιντεν ως δασκάλα: «Πες μου και θα το ξεχάσω. Δίδαξε με και θα το θυμάμαι. Άσε με να συμμετέχω και θα το μάθω». Το συγκεκριμένο σύνολο δημιουργήθηκε με βιώσιμες πρακτικές και ήδη υπάρχοντα υλικά, προωθώντας το μήνυμα της βιωσιμότητας για το οποίο μάχεται και η Χιρστ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από την δική της πλευρά, η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος και με αφροαμερικανική και ασιατική καταγωγή, έβαλε σκοπό της εμφάνισης της την προώθηση της συμπεριληπτικότητας και την ανάδειξη τόσο ταλέντων από τη μαύρη κοινότητα όσο και ανερχόμενων μικρών brands και σχεδιαστών.
Την είδαμε, λοιπόν, την ημέρα της ορκωμοσίας της να φορά ένα μωβ σύνολο από τον Αφροαμερικανό σχεδιαστή Κρίστοφερ Τζον Ρότζερς και κοσμήματα από τον Πορτορικάνο σχεδιαστή Wilfredo Rosado. Όπως προ αναφέραμε η μωβ απόχρωση αποτελεί ένα φόρο τιμής στο κίνημα των Σουφραζέτων, όπως επίσης και ένα μήνυμα υπέρ του φεμινισμού, της ισότητας και της ενότητας.
Το βράδυ στους εορτασμούς εμφανίστηκε με ένα μονόχρωμο μαύρο σύνολο -καθώς δεν επιθυμεί να σχολιάζονται οι εμφανίσεις της, οπότε και προτιμά απλά και κομψά looks- δημιουργία του Αφροαμερικανού Σέρτζιο Χάντσον. Επίσης, την προηγούμενη μέρα στην τελετή για τα θύματα της COVID-19 επέλεξε πάλι κομμάτια Αφροαμερικανών σχεδιαστών και πιο συγκεκριμένα του διάσημου Κέρμπυ Ζαν-Ρέιμοντ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η διπλωματία της μόδας ήδη από τα πρώτα 24ωρα της προεδρίας του Μπάιντεν, ο οποίος επέλεξε και αυτός να φορέσει κομμάτια του Αμερικανού σχεδιαστή Ράλφ Λόρεν, φαίνεται να γυρνάει πιο δυνατή και ηχηρή από ποτέ. Προσεγμένες, άρτια δομημένες και ουσιαστικές εμφανίσεις που μιλούν πιο δυνατά και από τα ίδια τα λόγια.
Η Τζιλ και η Κάμαλα μας μίλησαν χωρίς να αρθρώσουν λέξη για τον φεμινισμό, την ισότητα των φύλων, τον γυναικείο δυναμισμό, τη συμπεριληπτικότητα, τη βιωσιμότητα, την ενίσχυση της Αφροαμερικανής κοινότητας και άλλων μειονοτήτων όπως επίσης και της εγχώριας οικονομίας. Η μόδα, άλλωστε, είναι ο καθρέφτης τόσο της κοινωνίας όσο και των ίδιων των ανθρώπων, και οι «πρώτες κυρίες» των ΗΠΑ το απέδειξαν!
Διαβάστε επίσης:
Φεμινισμός, ισότητα και αισιοδοξία: Όσα «δήλωσαν» οι εμφανίσεις των Κάμαλα Χάρις και Τζιλ Μπάιντεν
Style Revolution: 6 φεμινιστικές τάσεις μόδας που άλλαξαν τον κόσμο
The Pussy Bow: Η ιστορία πίσω από ένα σύμβολο του φεμινισμού
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση