ΥΓΕΙΑ

Η θεραπεία με δύο φάρμακα για τον καρκίνο των οστών θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία

φάρμακα
Photo by Bill Oxford on Unsplash

Η μεθοτρεξάτη, είναι ένα φάρμακο χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του οστεοσαρκώματος, ενός τύπου καρκίνου των οστών. Ο λόγος όμως που οι χημειοθεραπείες, αν και είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση του καρκίνου, θεωρούνται τόσο σοβαρές, είναι επειδή μπορούν να βλάψουν και υγιή κύτταρα πέρα της διαδικασίας καταστροφής των καρκινικών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρουν τη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Εργάζονται πάνω με μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο των οστών, η οποία χρησιμοποιεί δύο φάρμακα για να στοχεύσει τις πηγές ενέργειας των καρκινικών όγκων. 

Η προσφάτως ανεπτυγμένη θεραπεία, ξεκινά με ένα φάρμακο που ονομάζεται NCT-503, το οποίο είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων, που προσφέρει μεταβολικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Αυτές οι πειραματικές θεραπείες, ακολουθούν τις χημικές αντιδράσεις που επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να διατηρηθούν. Συγκεκριμένα, το NCT-503 αναστέλλει την παραγωγή σερίνης αμινοξέων, η οποία επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν, ουσιαστικά εμποδίζοντας την ανάπτυξη του όγκου. 

Όταν τα κύτταρα σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται, συνήθως στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας “καίγοντας” μεταβολική συσσώρευση, χρησιμοποιώντας ένα μόριο που ονομάζεται mTORC1. Εδώ έρχεται να συμπληρώσει το δεύτερο φάρμακο. Ο “αναστολέας” mTORC1 μπλοκάρει αυτήν τη λειτουργία, αρνείται εντελώς τα κύτταρα της ενέργειας, μέχρι αυτά να καταστραφούν. 

Σε πειράματα, η μέθοδος δύο φαρμάκων ήταν επιτυχής στην επιβράδυνση της ανάπτυξης καρκινικών όγκων. Αν και  δεν είναι ακόμη έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για νέες μελλοντικές θεραπείες κατά του καρκίνου, χωρίς να χρειάζεται η χημειοθεραπεία.

Ακόμα κι αν η μέθοδος των δύο φαρμάκων δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τα καρκινικά κύτταρα, θα μπορούσε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη συγκέντρωση και τη συχνότητα των χημειοθεραπευτικών αγωγών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα,  λιγότερες επιζήμιες επιπτώσεις σε υγιή κύτταρα και λιγότερο επεμβατικές θεραπείες για τους ασθενείς. 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του πεπτικού συστήματος: Σε ποιες περιπτώσεις δρα προληπτικά η ασπιρίνη

8 σημάδια επικίνδυνα για την υγεία της γυναίκας

Τα απρόσμενα πλεονεκτήματα που έχει το 20λεπτο περπάτημα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση