ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ντόρα Κονόμη (Doralicious): Περισσότεροι άνδρες ονομάζονται Michael από τον αριθμό των γυναικών που βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις

Ντόρα Κονόμη (Doralicious): Περισσότεροι άνδρες ονομάζονται Michael από τον αριθμό των γυναικών που βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις

Η Ντόρα Κονόμη είναι δικηγόρος και ραδιοφωνική παραγωγός στο Τορόντο του Καναδά, κάνοντας τα τελευταία 8 χρόνια το επιτυχημένο ραδιοφωνικό talk show Doralicious, που απευθύνεται στη μεγάλη ελληνική κοινότητα του Καναδά και όχι μόνο.

Με δημιουργικότητα, διάθεση προσφοράς και φαντασία, προσεγγίζει θέματα επικαιρότητας, με στόχο, να διαφωτίζει με τις νομικές της γνώσεις, άλλες διαστάσεις των θεμάτων αλλά και να αγγίζει θέματα που συνήθως είναι ταμπού, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους που αλλιώς θα παρέμεναν στη σιωπή. Επίσης  ενημερώνει και ψυχαγωγεί φέρνοντας πιο κοντά στην ελληνική Ομογένεια με τους σύγχρονους Έλληνες, κάνοντας συνεντεύξεις με σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Έχει αναδείξει θέματα διαφορετικότητας, δικαιωμάτων, έχει ασχοληθεί με το gender equality με στόχο κάποτε να γίνει πραγματικότητα, έχει λάβει πολλές διακρίσεις και πολλή αγάπη από το κοινό της, και  έχει και ακόμη πιο όμορφα όνειρα για το μέλλον.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο portraits.gr ονειρεύεται μια εκπομπή το “Legally Yours”, (“Νομικά δική σας”), η οποία θα ασχολείται με πολύπλοκες τρέχουσες υποθέσεις  από την επικαιρότητα, με έναν απλό και διασκεδαστικό τρόπο για το μέσο νοικοκυριό, με στόχο και πάλι να αφυπνίσει, να βοηθήσει, να δώσει νομικές γνώσεις για θέματα που πολλοί μπορεί να χρειάζονται αλλά δεν το ξέρουν.

Το νομικό της όνειρο είναι μέχρι τα 35 της χρόνια (τώρα είναι 28) να έχει υποστηρίξει υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά και να έχει συμβάλει σε μια απόφαση που θα αποτελέσει νομολογία και  θα βοηθήσει στην επικαιροποίηση της καναδικής νομοθεσίας προωθώντας τις αξίες στο σύγχρονο περιβάλλον.

 

Είσαι επιτυχημένη δικηγόρος και διάσημη ραδιοφωνική παραγωγός. Τι κοινό έχουν αυτά τα δύο;

Είναι αλληλένδετα γιατί ως ανθρώπινα όντα είμαστε πολυδιάστατοι. Πιστεύω ότι έχουμε τόσες πολλές διαστάσεις και η καθεμία τροφοδοτεί την άλλη. Και οι δύο δραστηριότητες οδηγούνται από ένα κοινό πάθος. Το πάθος να βοηθήσω τους άλλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το ραδιόφωνο μου δίδαξε πώς να επικοινωνώ με χιλιάδες ανθρώπους ταυτόχρονα. Ως δικηγόρος, διοχετεύω την ικανότητά μου να επικοινωνώ και να επικοινωνώ με άλλους  δικηγόρους, δικαστές και πελάτες. Ως παραγωγός ραδιοφώνου, χρησιμοποιώ την πλατφόρμα μου για να αναφέρω ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν. Δίνω φωνή σε αυτούς που πρέπει να ακουστούν. Ως δικηγόρος, ξυπνάω κάθε μέρα γνωρίζοντας ότι βοηθάω τους ανθρώπους να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και τι τους οφείλει. Κατά τη διάρκεια των εκπομπών μου, εξηγώ συχνά περίπλοκα νομικά ζητήματα ή παρέχω τη νομική μου άποψη για τα τρέχοντα θέματα. Τα δύο είναι πιο στενά συνδεδεμένα από ό, τι μπορεί κανείς να σκεφτεί.

Το κοινό τους σημείο είναι η ανάγκη μου για προσφορά  και βοήθεια. Η νομική επιστήμη δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων μόνο όσων μπορούν να πληρώσουν. Υπάρχουν και οι αξίες, που πρέπει να την ενδυναμώνουμε ζώντας σύμφωνα με αυτές και δική μου αξία είναι να έχουν όλοι δικαίωμα στη δικαιοσύνη. Με τη ραδιοφωνική μου δραστηριότητα αυτό θέλω να κάνω, να δίνω φωνή και δυνατότητα ενημέρωσης στους ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα την είχαν.

Τι διαφορετική σου ανάγκη καλύπτεις με κάθε μια από τις δύο δραστηριότητες;

Είμαι στον κόσμο του ραδιοφώνου για σχεδόν μια δεκαετία. είναι μέρος της ταυτότητας και της προσωπικότητάς μου. Ταυτόχρονα, ως παιδί, ήθελα πάντα να γίνω δικηγόρος. Τώρα, νιώθω ότι είμαι πιο κοντά στην κοινότητά μου. Όχι μόνο μοιράζομαι ιστορίες, αλλά οι άνθρωποι έρχονται συχνά σε μένα με τις νομικές τους ανάγκες επειδή νιώθουν άνετα μαζί μου. Το ραδιόφωνο αφορά τη δημιουργικότητα και τη ζωντάνια.

Ο νόμος, αν και μπορεί να είναι δημιουργικός, αφορά την πειθαρχία, την επιμονή και την δικαιοσύνη. Νιώθω ότι παίρνω το καλύτερο και των δύο κόσμων.

Πότε ξεκίνησες το ραδιόφωνο;

Ξεκίνησα στο ραδιόφωνο όταν ήμουν περίπου 18-19 ετών, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο που αναζητούσε χορηγίες για τις εκδηλώσεις μας στην Ελληνική Ένωση Φοιτητών.

Τότε συνάντησα τον Tom Michalopoulos και τον Stan Papulkas που συζητούσαν για τη δημιουργία μιας νέας πολυπολιτισμικής ραδιοφωνικής πλατφόρμας. Ο Stan Papulkas, βετεράνος στη βιομηχανία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών στον Καναδά και  μέλος στην  Western Association of Broadcasters Hall of Fame, αγάπησε την ενέργεια και τη φωνή μου. Πρότεινε να συνεργαστούμε. Μου ζήτησε να διαβάσω μια διαφήμιση. Μετά από εκείνη τη στιγμή, όλα είναι ιστορία.

Μου δίδαξε ό, τι ξέρω. Άρχισα να φιλοξενώ μια ελληνική ραδιοφωνική εκπομπή μιας ώρας για το Έντμοντον της Αλμπέρτα. Σύντομα, η εκπομπή κέρδισε δημοτικότητα και είναι πλέον μια εξέχουσα εκπομπή που προβάλλεται στο Τορόντο και την Οτάβα, μέσω των τοπικών ραδιοσυχνοτήτων, και online με ακροατές σε ολόκληρο τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Doralicious; Πόσοι το παρακολουθούν;

Το Doralicious είναι ένα έναυσμα που δίνει δύναμη σε πολλά  αξιόλογα  θέματα  τα οποία αναδεικνύει . Νομίζω ότι δημιουργήθηκε από το πάθος μου να επικοινωνήσω και να δημιουργήσω ιδέες από την αρχή.

Μου αρέσει να κάνω νέες δράσεις με στόχο την προσφορά. Τον Νοέμβριο του 2019, σχεδίασα και οργάνωσα το εξαιρετικά επιτυχημένο  Agape Greek Radio Music and Fashion Show, συγκεντρώνοντας κεφάλαια για την Ελληνική Κοινότητα Paideia του Τορόντο (Τμήμα Παιδείας) και τους W.I.N Hellas, μια ελληνική φιλανθρωπική οργάνωση που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την κακοποίηση γυναικών στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση που έγινε είχε περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες. Χρησιμοποίησα επίσης το Music & Fashion Show ως όχημα για να προωθήσω τοπικούς Ελληνοκαναδούς καλλιτέχνες για να παρουσιάσω τη μουσική τους. Τα ρούχα της επίδειξης φόρεσαν μοντέλα από 2 έως 66 ετών…δηλαδή το κοινό μου. Εκτός από τη διοργάνωση της μουσικής και της επίδειξης μόδας το  2021, θα βοηθήσω επίσης να ξεκινήσω το πρώτο Ελληνικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο τον Σεπτέμβριο.

Το Doralicious είναι μια κοινότητα. Και δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένο αν δεν είχα την καταπληκτική ομάδα πίσω μου και τους συνεργάτες μου που  υποστηρίζουν ακόμη και τις πιο τρελές ιδέες μου.

Δεν φοβάμαι να αμφισβητήσω το status quo, να κάνω τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα και να επικριθούν. Για παράδειγμα, το 2019, η ιστορία μου που κέρδισε το βραβείο CEMA παρουσίασε τη ζωή και τον αγώνα που δίνει η Ashley, που μεγαλώνει ως τρανσέξουαλ σε ένα παραδοσιακό ελληνικό νοικοκυριό στον Καναδά. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για το Doralicious να συνεχίσει να αποτελεί πλατφόρμα ευαισθητοποίησης για διάφορα κοινωνικά ζητήματα και να δίνει φωνή σε άτομα που διαφορετικά δεν θα είχαν.

 Ποιο είναι το όνειρό σου; Να διακριθείς ως δικηγόρος ή στο χώρο των μέσων;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Και τα δυο! Νιώθω ότι έχω μια αφθονία ενέργειας για να μοιραστώ με τον κόσμο.

Ως νέος δικηγόρος (είμαι 28 ετών), μου αρέσει να βοηθάω τους πελάτες μου και να σχεδιάζω στρατηγικές για επερχόμενες «μάχες δικαστηρίου». Δεν φοβάμαι να προσφύγω σε περίπλοκα ζητήματα, αλλά επίσης να υποστηρίξω οποιαδήποτε μικρή επιχείρηση με τις προκλήσεις τους. Σύντομα έχω την πρώτη μου εμφάνιση στο Εφετείο. Έως τα 35, θέλω να έχω υποστηρίξει υπόθεση μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά, και να έχω συμβάλει σε μια απόφαση που θα αποτελέσει νομολογία και  θα βοηθήσει στην επικαιροποίηση της καναδική νομοθεσίας προωθώντας τις αξίες στο σύγχρονο περιβάλλον.

Οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά διαμορφώνουν νομολογία και εκσυγχρονίζουν την καναδική νομοθεσία. Για παράδειγμα πριν από 5 χρόνια απαγορευόταν η  ευθανασία, και μετά από μια σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έγινε νομολογία, τώρα μπορεί, υπό όρους, να επιτρέπεται.

Επίσης. κάποια στιγμή, θέλω να φτιάξω μια εκπομπή με τον τίτλο, « Legally Yours, Νομικά δική σας», η οποία θα ασχολείται με πολύπλοκες τρέχουσες υποθέσεις με έναν απλό και διασκεδαστικό τρόπο για το μέσο νοικοκυριό. Είναι σίγουρα στα σχέδιά μου.

Πιστεύεις ότι το νομικό θεσμικό πλαίσιο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις μιας εποχής που λόγω της τεχνολογίας, τρέχει πολύ και αλλάζει συνέχεια τα δεδομένα;

Όχι είναι ένας αγώνας δρόμου. Γι αυτό και βρίσκω ότι υπάρχει ανάγκη για μια νομική εκπομπή που με απλά λόγια θα εξηγεί όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και θα απαντά σε καθημερινά μας ερωτήματα.

Πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιούν και να γνωρίζουν ότι, καθημερινά κάνουν συνέχεια συμβόλαια, όπως  όταν βρίσκονται στο ιντερνετ, όταν αγοράζουν εισιτήρια, στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες κλπ, και πρέπει να ξέρουν τα δικαιώματά τους. Επίσης να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές, που φέρνουν τα social media, όπως η αξία των προσωπικών δεδομένων, που μάθαμε πρόσφατα, ή οι περιορισμοί και οι κανόνες που μπορεί να τεθούν στα sociaL media. Το ίδιο και με τις διεθνείς συνθήκες, δεν γνωρίζουν για αυτές όμως τους επηρεάζουν.  Θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη περισσότερης νομικής ενημέρωσης, με απλά λόγια.

Βέβαια, η τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα και…προλαβαίνει τους νόμους,  αλλά από την άλλη,  διευκολύνει τη ζωή μας και μαζί και τη δικαιοσύνη.

Πλέον στον Καναδά όλες οι δίκες, όλων των βαθμίδων, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες υποθέσεις γίνονται Online στο zoom. Το Μάρτιο στην αρχή της πανδημίας, έκλεισα όλα τα δικαστήρια για ένα μήνα και προκλήθηκαν τόσες διαμαρτυρίες που άρχισαν να γίνονται κάποιες πρώτες διαδικασίες μέσω Zoom. Γρήγορα αυτό επεκτάθηκε στα πάντα και τώρα όλα, μα όλα γίνονται στο Zoom. Kάθε αίτημα, κάθε θέμα που μπορεί να έχουμε λύνεται πλέον διαδικτυακά. Έτσι και η εξυπηρέτηση των πελατών είναι ταχύτερη και το κόστος μικρότερο.

Ποια είναι η δράση σου με το Hellenic Heritage Foundati on

Είμαι πρέσβειρα στο Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς (HHF), μια καναδική φιλανθρωπική οργάνωση αφιερωμένη στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας, εκπαίδευσης και πολιτισμού σε ολόκληρο τον Καναδά. Συμμετέχω στις επιτροπές PR, Next Generation και Gala του HHF.

Συνέβαλα σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του HHF μέσω των social media, την προσέλκυση νέων ηγετών και την προσέλκυση Ελλήνων Καναδών για συμμετοχή. Φιλοξενώ το τριμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο βίντεο για το Ίδρυμα που ενημερώνει τα μέλη και τους δωρητές του σχετικά με τις προσπάθειες του HHF, τους εράνους και τις επερχόμενες εκδηλώσεις.

Ποιες διακρίσεις έχεις λάβει;

Σας ευχαριστώ που μου επιτρέπετε να μιλήσω για τα βραβεία μου, αν και θέλω να επισημάνω ότι όσα κάνω, τα κάνω  επειδή πιστεύω σε αυτά και όχι για τα βραβεία.

Τα πιο πρόσφατα βραβεία περιλαμβάνουν:

Greek America Foundation Top 40 Under 40

Canadian Ethnic Media’s Association’s 2020 Best Radio Programming Award

Canadian Ethnic Media Association’s 2019 Podcast Award

2017 Justice Andromache Karakatsanis Student Scholarship

Eric E. Bergsten Award – First Place, Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινότητας του Τορόντο; Πόσο μεγάλη είναι και τι ζητούν από το ραδιόφωνο.

Η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο είναι ζωντανή, ισχυρή και αποτελείται από πολλές γενιές Ελλήνων Καναδών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 130.000,00 Καναδοί ελληνικής καταγωγής στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο.

Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο γύρω στο 2012, υπήρχε ένα κενό μεταξύ της παλαιότερης ελληνικής γενιάς και της 2ης και 3ης γενιάς Ελλήνων Καναδών. Μέχρι εκείνο το σημείο, τα μέσα ενημέρωσης στόχευαν στην παλαιότερη ομάδα. Υπήρξε αποσύνδεση. Η νεότερη γενιά εξακολουθούσε να ενδιαφέρεται για τον Ελληνισμό αλλά δεν είχε τους απαραίτητους πόρους. Γι αυτό και έφτιαξα το Doralicious εστιάζοντας σε μια νεότερη γενιά, ενώ ακόμα απευθυνόμουν και στην παλαιότερη γενιά. Τους έδειξα τι έχει να προσφέρει η σύγχρονη Ελλάδα. Έδειξα ιστορίες επιτυχίας της ελληνικής διασποράς.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι Ελληνο-Καναδοί θέλουν να είναι σε θέση να συνδεθούν και να κατανοήσουν, ακόμα και όταν τα ελληνικά τους είναι σπασμένα. Οι εκπομπές μας μιλούν και  ελληνικά και αγγλικά. Είναι χωρίς αποκλεισμούς και καλύπτουν μια πληθώρα θεμάτων. Εν ολίγοις, οι Έλληνες Καναδοί θέλουν να παρακολουθούν ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα  που αμφισβητούν τις πεποιθήσεις τους αλλά και τους ψυχαγωγούν.

Ποιο ήταν το θέμα του βιβλίου “Trade and Gender: Exploring International Practices that Promote Women’s Economic Empowerment,”. Υπάρχουν πρακτικές γυναικείας ενδυνάμωσης και ποιες είναι αυτές;

Κατόπιν αιτήματος του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου στη Γενεύη, μας ζητήθηκε να προετοιμάσουμε μια έκθεση σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες περιλαμβάνουν και υποστηρίζουν την οικονομική συμμετοχή των γυναικών.

Για να το επιτύχουμε αυτό, περιγράφουμε συγκεκριμένα παραδείγματα εμπορικών συμφωνιών και πολιτικών των κυβερνήσεων που αποτελούν καλά παραδείγματα προσεγγίσεων που περιλαμβάνουν το εμπόριο. Αυτά τα παραδείγματα στοχεύουν στην επέκταση της πρόσβασης στην αγορά και των επιχειρηματικών ευκαιριών για τις γυναίκες στο εμπόριο

Μέσα από την έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα οικονομικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ορισμένοι πολιτιστικοί, εκπαιδευτικοί, οικονομικοί, κανονιστικοί και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό το χάσμα στην οικονομία των φύλων. Οι γυναίκες παράγουν μόνο περίπου το 37% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) και διαχειρίζονται μόνο το ένα τρίτο περίπου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Εξετάσαμε τα εμπόδια και πώς το μέλος του ΠΟΕ μπορεί οικονομικά να ενδυναμώσει τις γυναίκες με την άρση των εμπορικών εμποδίων και την ενίσχυση της ουσιαστικής συμμετοχής στην οικονομία. Μερικά από τα πιο εμφανή εμπόδια είναι: η έλλειψη πρόσβασης των γυναικών στη χρηματοδότηση του εμπορίου, η λιγότερο ενεργή συμμετοχή στις αγορές δημοσίων συμβάσεων, η υποεκπροσώπηση σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων και οι οικογενειακές ευθύνες.

Η πρώτη ενότητα της έκθεσής μας περιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές των κυβερνήσεων για νόμους, κανονισμούς, πολιτικές και εμπορικές συμφωνίες. Μελετήθηκαν οι ενέργειες των κυβερνήσεων της Ρουάντα, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, του Καναδά και του Μεξικού που είναι χώρες που έχουν το μικρότερο equality gap. Αυτές οι βέλτιστες πρακτικές περιλαμβάνουν στρατηγικές και εργαλεία υλοποίησης με επίκεντρο το φύλο, νομοθεσία, προϋπολογισμό, εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και ευκαιρίες απασχόλησης. Η δεύτερη ενότητα της έκθεσής μας κάνει συστάσεις για το πώς οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν εμπορικές πολιτικές και συμφωνίες που προωθούν την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στο εμπόριο.

Και ποια ήταν τα συμπεράσματά σας; Τι πρέπει να γίνει για να μειωθεί το gender equality gap;

Η οικονομική χειραφέτηση των γυναικών είναι μια ολιστική προσέγγιση. Δεν μπορούμε να εστιάζουμε σε μια πτυχή. Για παράδειγμα, πώς περιμένουμε οι γυναίκες να διευθύνουν επιχειρήσεις όταν η φροντίδα των παιδιών είναι αποκλειστικά δικό τους ζήτημα. Προτείναμε ότι τα έθνη μπορούν να ενδυναμώσουν τις γυναίκες μέσω:

Αναγνώριση και αποτίμηση μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας μέσω της παροχής δημόσιων υπηρεσιών, πολιτικών υποδομής και κοινωνικής προστασίας.

Διασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής συμμετοχής των γυναικών και ίσων ευκαιριών για ηγεσία σε όλα τα επίπεδα.

Ανάληψη μεταρρυθμίσεων για την παροχή ίσων δικαιωμάτων στις γυναίκες για οικονομικούς πόρους.

Ενίσχυση της χρήσης της τεχνολογίας ενεργοποίησης.

Υιοθέτηση και ενίσχυση ορθών πολιτικών και εφαρμοστέας νομοθεσίας για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών.

 

Πιστεύεις έχουμε κερδίσει την ισότητα; Ή είναι μια μάχη που δίνουμε κάθε μέρα από όπου κι αν βρισκόμαστε;

Όχι ακόμα; είναι μια συνεχής μάχη. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. ΑΛΛΑ υπάρχουν τόσα πολλά ακόμη να γίνουν. Πολλές γυναίκες πριν από εμένα  έχουν δώσει τα πρώτα εργαλεία και άρχισαν το ταξίδι. Τώρα, είναι η σειρά μας να βασιστούμε στα επιτεύγματά τους, ώστε η επόμενη γενιά γυναικών να μπορεί να πάει πιο γρήγορα και να βλέπει πιο μακριά. Να ανακαλύψει νέα μέρη και βρεθεί σε μέρη όπου δεν μπορούμε καν να δούμε τώρα.

Πιο πρόσφατα, μια καναδική ανάλυση αποκάλυψε ότι υπάρχουν μόνο 9 γυναίκες Πρόεδροι στις 224 εταιρείες του Χρηματιστηρίου του Τορόντο. Περισσότεροι άνδρες ονομάζονται Michael από τον αριθμό των γυναικών που βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις.

Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να δημιουργηθεί χώρος για τις γυναίκες. Όχι μόνο επειδή είναι ηθικό και σωστό αλλά και επειδή έχει οικονομικό νόημα. Μελέτες μετά από μελέτες έχουν δείξει ότι πιο διαφορετικοί χώροι εργασίας με γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις μεταφράζονται σε καλύτερα αποτελέσματα.

Οι καναδικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι αντρικές λέσχες. Είναι δική μας δουλειά να τις μετατρέψουμε σε λέσχες όλων.

Με βάση την έκθεσή μου, θα χρειαστούν γυναίκες σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 214 χρόνια προτού κλείσει το χάσμα των φύλων εάν οι οικονομικές τάσεις συνεχίσουν με τους τρέχοντες ρυθμούς. Αυτή η αργή πρόοδος αφορά  το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο αποκλείεται σε μεγάλο βαθμό από υψηλού επιπέδου ρόλους λήψης αποφάσεων, καθώς και από το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη, μέχρι το έτος 2186.

 

Διαβάστε επίσης:

Δρ Ζιζή Παπαχαρίση: Το μέλλον ανήκει στη διαφορετικότητα και στο καινούργιο

Μυλαίδη Στούµπου (Microsoft Corp.): Οι γυναίκες φοβούνται να διεκδικήσουν μία προαγωγή ακόμη κι αν διαθέτουν τα προσόντα

Βενετία Κουσία (Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας): Δεν είναι απλώς σωστό ή δίκαιο οι περισσότερες γυναίκες στη διοίκηση. Είναι και πιο αποδοτικό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση