«Τα χέρια… ψηλά» έχει σηκώσει το λιανεμπόριο, μετά την επιβολή του τρίτου κατά σειρά lockdown στις «κόκκινες» περιοχές.
Το νέο καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων ήρθε να επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση για χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν μάχη για να παραμείνουν όρθιες και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη «λαίλαπα της πανδημίας».
Τα μέτρα στήριξης σίγουρα προσφέρουν «ανάσες», ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πλέον δεν αρκούν για να αποτρέψουν τα χειρότερα. Τα περιθώρια για τις μικρότερες κυρίως επιχειρήσεις έχουν στενέψει επικίνδυνα και ήδη κάποιες έχουν εισέλθει στη «διακεκαυμένη ζώνη» που σημαίνει «δρόμος χωρίς… επιστροφή».
Άνθρωποι του χώρου προειδοποιούν για κύμα λουκέτων και στρατιές ανέργων εάν δεν ενεργοποιηθεί άμεσα ένα γενναίο πακέτο μέτρων στοχευμένο στον κλάδο, το οποίο θα προσφέρει επαρκές δίχτυ ασφαλείας και ταυτόχρονα θα δίνει προοπτική για την «επόμενη μέρα». Μάλιστα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των περιορισμών, στη «σκιά» της νέας έκρηξης των κρουσμάτων πολλαπλασιάστηκαν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη «κουρέματος» των χρεών που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.
«Για να μην εξελιχθεί η υγειονομική κρίση σε οικονομική, πρέπει να μπει ξεκάθαρα στο τραπέζι το θέμα του κουρέματος…», σημειώνει στέλεχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για μια σκληρή απόφαση που θα δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία.
Στο θέμα έχει αναφερθεί εκτενώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος πολύ πρόσφατα ανέφερε πως χωρίς ρύθμιση των χρεών και κούρεμα κινδυνεύουν να κλείσουν μια στις δυο εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς η απώλεια εσόδων που έχουν υποστεί είναι τεράστια.
Ολοκληρωμένες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις ζητούνται και για τα ενοίκια, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για το σύνολο του λιανεμπορίου και της εστίασης. Η απόφαση της κυβέρνησης να προσφέρει πλήρη απαλλαγή και για τον Μάρτιο χαιρετίστηκε από τους επαγγελματίες, καθώς πράγματι αποτελεί ουσιαστική στήριξη, ωστόσο εκτιμάται πως χρειάζεται να ληφθούν πρωτοβουλίες και για όταν γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η αγωνία είναι μεγάλη καθώς υπάρχουν ήδη φαινόμενα δυσαρεστημένων ιδιοκτητών, οι οποίοι ζητάνε αυξήσεις από τους επαγγελματίες που λήγουν τα μισθωτήρια συμβόλαιά τους, προκειμένου να προχωρήσουν στην ανανέωσή τους. Διαφορετικά απειλούν με… έξωση.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά κατέθεσε ήδη πρόταση για υποχρεωτική παράταση όλων των συμβάσεων επαγγελματικής στέγης για έναν χρόνο, ως μια κίνηση που βοηθήσει να αποφευχθούν οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει το λιανεμπόριο και την εξειδίκευση από το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στοχευμένο το οποίο βασίζεται στο προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία και θεωρείται πως μπορεί να δώσει λύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Άνοιγμα λιανεμπορίου: Η επίδραση στην κινητικότητα και τα κρούσματα από εβδομάδα σε εβδομάδα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση