Πολλοί έχουν την τάση να συνδέουν τη δουλειά που κάνουν με την ταυτότητα τους και πιο συγκεκριμένα το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους. Αν και δεν υπάρχει ποτέ δεν είναι μια καλή στιγμή για να διακυβεύσετε την ιδιότητα που έχετε στη δουλειά σας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι ειδικά τώρα, είναι η χειρότερη στιγμή για να το σκεφτείτε.
Η πανδημία έφερε μεγάλη ανασφάλεια στον εργασιακό τομέα. Πόσο μάλλον οι νέες συνθήκες με την τηλεργασία, που οδήγησαν στην καταπάτηση του ωραρίου. Επιπλέον η παραμονή στο σπίτι μπορεί να κάνει ακόμα πιο θολή τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του πραγματικού σας εαυτού και της ιδιότητας που έχετε στη δουλειά.
Σε άρθρο των New York Times αναφέρεται μια εξαιρετική συμβουλή καριέρας για το πώς να ξαναγράψουμε αυτές τις γραμμές μεταξύ του τι κάνουμε στη δουλειά και του ποιοι είμαστε πραγματικά: «Σκεφτείτε τις δουλειές ως ρήματα και όχι ουσιαστικά». Αυτή η νοητική μετατόπιση «μπορεί να συμβάλει στην αποσύνδεση του ποιος είσαι ως άτομο από το πώς περνάς τις μέρες σου» – για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «εκπαιδεύω νέους» και όχι «είμαι δάσκαλος».
Η γνωστική επιστήμη έχει υποστηρίξει την ιδέα ότι η σκέψη με ρήματα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την εργασία. Και όπως επισημαίνει το άρθρο, “Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην συνδέετε ολόκληρη την ταυτότητά σας – και, ειδικότερα, την ικανοποίηση που έχετε για τη ζωή – με αυτό που κάνετε για βγάλετε χρήματα.”
Η αναζήτηση μιας βαθιάς ικανοποίησης από τη σταδιοδρομία μας και η οικοδόμηση της ταυτότητας μας γύρω από τις «ιδανικές δουλειές» είναι ούτως ή άλλως ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο.
Η δουλειά των ονείρων ήταν πάντα μια έννοια προνομιακή, απαιτώντας ένα συγκεκριμένο επίπεδο ασφάλειας. Καθώς κοιτάζουμε το άγνωστο μέλλον της εργασίας, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε όχι μόνο εάν η δουλειά των ονείρων είναι ένα εφικτό πράγμα στο οποίο πρέπει να στοχεύουμε, αλλά αν όντως είναι κάτι που μας εξυπηρετεί πραγματικά.
Διαβάστε επίσης:
5 μύθοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία
Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη: Ποια είναι η διαφορά τους;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση