ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 tips διαχείρισης άγχους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού

Photo by Nick Karvounis on Unsplash

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε τον πρώτο θάνατο στη χώρα μας, ενώ αναμένεται να προκύψουν περισσότερα κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όπως είναι λογικό το άγχος έχει κυριεύσει ακόμα και όσους δεν βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με αυτό.

Παρόλα αυτά όμως η ενημέρωση και η ψύχραιμη αντιμετώπιση είναι τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Ήδη τα μέτρα της κυβέρνησης είναι βοηθητικά όπως το ίδιο συνετή είναι και η προτροπή να τηρηθούν με προσοχή τα χριστιανικά έθιμα του Πάσχα.

Στο κομμάτι της ενημέρωσης φροντίστε να πληροφορήστε μόνο από επίσημες πηγές και όχι από διάφορες σελίδες που παραπλανούν με fake news. Ειδικά τη δεδομένη στιγμή πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των ειδικών φορέων. Η τακτική αυτή θα σας βοηθήσει να νιώσετε την ασφάλεια ότι οι κινήσεις σας για την προστασία της δικής σας υγείας αλλά και των αγαπημένων σας είναι σωστές.

Το αίσθημα της ασφάλειας με τη σειρά του θα σας προτρέψει να διαχειριστείτε με μεγαλύτερη ψυχραιμία το άγχος σας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προνοήσει και για αυτόν τον παράγοντα της πανδημίας γι’ αυτό και δημοσίευσε μία σειρά με tips που σκοπό έχουν να σας καθησυχάσουν και να σας καθοδηγήσουν με στόχο η μέγιστη ασφάλεια σας.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά και ξεκινήστε από τώρα να τα εφαρμόζετε:

1. Έγκυρη πληροφόρηση

Όπως ήδη αναφέρουμε, για να μην αισθάνεστε αβεβαιότητα και άγχος φροντίστε να πληροφορείστε από έγκυρες πηγές. Οι οδηγίες των επίσημων φορέων και του Υπουργείου Υγείας είναι ρητές και ξεκάθαρες. Οποιοδήποτε άλλο μέσο που σκορπίζει φόβο και τρομοκρατεί με βαρύγδουπους και ιδίως παραπλανητικούς τίτλους αγνοείστε το.

2. Επικοινωνήστε με αγαπημένα πρόσωπα

Ο κατ’ οίκον περιορισμός δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται και η επικοινωνία. Μία κρίση και πόσο μάλλον μία πανδημία αντιμετωπίζεται καλύτερα όταν δεν νιώθετε μόνοι. Μιλήστε με τους αγαπημένους σας στο τηλέφωνο και συζητείστε τα άγχη και τις ανησυχίες σας. Το να μοιράζεστε τα συναισθήματα σας με άτομα εμπιστοσύνης θα σας βοηθήσει πολύ να διαχειριστείτε το άγχος σας.

3. Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Η ψυχή και το σώμα είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Φροντίστε τις ημέρες που θα βρίσκεστε περιορισμένοι στο σπίτι τηρείτε υγιείς συνήθειες. Φάτε θρεπτικές τροφές, κοιμηθείτε καλά ειδικά τώρα που δεν χρειάζεται να μετακινείστε πολύ για τη δουλειά σας, κάντε μερικές ασκήσεις και επικοινωνήστε με φίλους και συγγενείς όπως θα κάνατε και πριν την πανδημία

4  Γραμμές υποστήριξης

Το άγχος δεν αποτελεί σύμπτωμα του κορονοϊού. Για να μιλήσετε για το άγχος πρέπει να καλέσετε σε ψυχολογική γραμμή υποστήριξης. Η γραμμή που έχει δοθεί για τον κορονοϊό αφορά πληροφορίες σχετικές με το τεστ. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι έχετε συμπτώματα, πριν καλέσετε και δημιουργήσετε πρόβλημα σε συνανθρώπους που όντως έχουν ανάγκη περίθαλψης, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας. Αυτός μπορεί να κρίνει καλύτερα αν όντως χρειάζεται να κάνετε το τεστ.

5.  Τεχνικές χαλάρωσης 

Για να ηρεμήσετε από το άγχος που σας διακατέχει μπορείτε να εφαρμόσετε όλες τις τεχνικές που έχετε αναπτύξει για τον εαυτό σας σε άλλες κακές στιγμές. Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που του προκύπτουν. Χρησιμοποιήστε τα δικά σας όπλα που ξέρετε ότι θα σας βοηθήσουν.

6. Πληροφόρηση με μέτρο

Ακόμα και αν ενημερώνεστε από έγκυρες πηγές δεν πρέπει να κάθεστε όλο το εικοσιτετράωρο απέναντι από μία οθόνη για να παρακολουθείτε λεπτό προς λεπτό τις ειδήσεις. Αποδεχτείτε την κατάσταση ως έχει και φροντίστε να απομακρύνεστε λίγο από τα τόσα δυσάρεστα γεγονότα. Επιτρέψτε λίγο στον εαυτό σας να αναπνεύσει. Μόλις νιώσετε ότι το παρακάνετε με την παρακολούθηση των εξελίξεων κλείστε την τηλεόραση και ασχοληθείτε με τις υπόλοιπες δραστηριότητες σας.