«Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε! Το Perseverance έφτασε στην επιφάνεια του Άρη, έτοιμο να ξεκινήσει την αναζήτηση σημείων αρχαίας ζωής» αναφώνησε η Σουάτι Μοχάν την Παρασκευή. Και η αίθουσα ελέγχου στην Πασαντένα της Καλιφόρνια ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Less than 20hrs until launch. Heading home from JPL, going to sleep, then it will be time to come back at sit in mission control. Good luck @NASAPersevere ! pic.twitter.com/vXFmnLo6Zu
— Swati Mohan (@DrSwatiMohan) July 29, 2020
Το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της αποστολής Mars 2020 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίοξεκίνησε το ταξίδι του από τη Φλόριντα στις 30 Ιουλίου 2020, έφτασε χθες, 19 Φεβρουαρίου, στην επιφάνεια του Άρη. Πρόκειται για ένα επίτευγμα «άνευ προηγουμένου». Το σκάφος πρόκειται να σκαλίσει την ιστορία του «κόκκινου πλανήτη», συλλέγοντας δείγματα από πετρώματα. Όταν επιστρέψει στη Γη, αυτά θα εξεταστούν από του ειδικούς και θα μάθουμε, επιτέλους, αν υπήρξε ποτέ κατοικήσιμος.
Η Σουάτι Μόχαν, επικεφαλής της αποστολής, δήλωνε ενθουσιασμένη από την αρχή. Μετρούσε, μάλιστα, αντίστροφα, ανεβάζοντας στο Twitter φωτογραφία με λεζάντα «10 μέρες ακόμη #CowntdownToMars».
10 days left!! #CountdownToMars pic.twitter.com/m4J8ZN5if2
— Swati Mohan (@DrSwatiMohan) February 8, 2021
Ποια είναι η δρ Σουάτι Μοχάν, η γυναίκα που ανέλαβε αυτό το τεράστιο για την ανθρωπότητα project;
Η Ινδοαμερικανίδα επιστήμονας ασχολείται με την Καθοδήγηση, την Πλοήγηση και τον Έλεγχο της αποστολής Mars 2020. Ήταν, επίσης, η επικεφαλής μηχανικός κατά τη διάρκεια κατασκευής του σκάφους. Στα καθήκοντά της, συμπεριλαμβάνεται και ο συντοντισμός της ομάδας, η επάνδρωση της αποστολής, αλλά και η οργάνωση όσων λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα ελέγχου.
Η Σουάτι Μοχάν γεννήθηκε στην Ινδία. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά της όταν ήταν μόλις 1 έτους και μεγάλωσε στο κέντρο της Ουάσινγκτον. Σπούδασε Αεροναυπηγική στο Πανεπιστήμιο Cornell, ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το MIT. Έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές, όπως η Cassini στον Κρόνο, αλλά και η GRAIL στη Σελήνη. Από το 2013, όμως, ασχολείται με τη Mars 2020, μέσω τις οποίας απέδειξε τι πραγματικά αξίζει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ήταν 9 χρονών και είχε μόλις παρακολουθήσει το Star Trek για πρώτη φορά. Δεν μπορούσε να σταματήσει να σκέφτεται τις εντυπωσιακές εικόνες του διαστήματος και την εξερεύνησή τους. Σχεδόν αμέσως, αποφάσισε πως κι εκείνη αυτό ήθελε να κάνει: Να το γνωρίσει, να ανακαλύψει νέα μέρη στο Σύμπαν. Ο καιρός πέρασε, σκεφτόταν να γίνει γιατρός, θεωρούσε πως η NASA ήταν «μόνο για άνδρες». Ώσπου ένα καθηγητής Φυσικής, τον οποίο η ίδια έχει περιγράψει ως «εξαιρετικό» αναγνώρισε το ταλέντο της και της πρότεινε να ασχοληθεί με τη μηχανολογία. Έτσι, θα μπορούσε να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στο μυστήριο του διαστήματος που τόσο την ενδιέφερε να λύσει.
Went to lab for my Covid test and badge pickup. Ran into some teammates whom I’ve been talking to almost every day, yet haven’t seen in person for MONTHS! @NASAPersevere has a cameo also! pic.twitter.com/vDdUaW8Rhc
— Swati Mohan (@DrSwatiMohan) February 16, 2021
Τα χρόνια πέρασαν και η δρ Σουάτι Μοχάν έγινε «τα μάτια και τα αυτιά» του ρομπότ που έφτασε στον Άρη. Εκείνη σχεδίασε την πορεία του, εκείνη εξασφάλισε τη σωστή του κλίση, εκείνη οργάνωσε την κάθε του κίνηση μέχρι να φτάσει στο στόχο.
Το εξάτροχο όχημα χρειάστηκε επτά λεπτά μέχρι να προσεδαφιστεί, από την ώρα που μπήκε στην αρειανή ατμόσφαιρα. Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα ελέγχου, τα περιέγραψαν ως «το επτάλεπτο του τρόμου». Κι όμως, η αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χάρη σε μία εξαιρετική γυναίκα που δεν άφησε τίποτα να της στερήσει τα όνειρά της.
Διαβάστε επίσης:
Κίττυ Ο’Mπράιεν Τζόινερ: Η θρυλική μηχανικός της NASA που άνοιξε το δρόμο για εκατοντάδες γυναίκες
Kathy Lueders: Η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του προγράμματος επανδρωμένων πτήσεων της NASA
Mary W. Jackson: Τα κεντρικά της NASA παίρνουν το όνομα της πρώτης μαύρης μηχανικού
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση