Μετά από μία πενταετία προσπάθειας, η Μεγάλη Βρετανία κατέκτησε έναν σημαντικό της στόχο για την ισότητα στην εργασία.
Ο αριθμός των γυναικών που βρίσκονται στα διοικητικά συμβούλια των κορυφαίων 350 βρετανικών εταιρειών, αυξήθηκε κατά 50% από το 2015 – δηλαδή, το 34.3% των θέσεων ανήκει σε γυναίκες. Στις 220 από τις 350 αυτές επιχειρήσεις, μάλιστα, η γυναικεία εκπροσώπηση ξεπερνά το 33% – κάτι που, πέντε χρόνια πριν, παρατηρήθηκε μόνο σε 53.
Μπορεί οι εταιρείες να κάνουν τα βήματά τους για την ισότητα των φύλων και την κατάρριψη των διακρίσεων αυξάνοντας τον αριθμό των γυναικών στα συμβούλιά τους, όμως οι ηγετικές θέσεις εξακολουθούν να δίνονται σε άνδρες – ιδιαίτερα σε μικρότερες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, αν κοιτάξουμε τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες, θα δούμε ότι τα εκτελεστικά συμβούλια αποτελούνται κατά 26.5% από γυναίκες, ενώ στις μικρότερες το ποσοστό «πέφτει», αγγίζοντας το 21.7%.
«Η πρόοδος είναι σημαντικότερη σε χαμηλότερα ιστάμενες θέσεις, όμως στα επόμενα χρόνια, θα δούμε περισσότερες να αναλαμβάνουν διευθυντικούς ρόλους», δήλωσε σε διαδικτυακή συζήτηση ο διευθυντής της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας, Φίλιπ Χάμπτον. «Αυτό χρειάζεται για να διατηρήσουμε τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε».
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα μέτρα της το 2015, σε μία προσπάθεια ενθάρρυνσης των εταιρειών να δώσουν στις γυναίκες την ευκαιρία να εξελιχθούν. Το παράδειγμα της χώρας αυτής ακολούθησαν η Γαλλία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ιταλία.
Μάλιστα, το 43.8% των θέσεων στα ΔΣ των κορυφαίων 40 γαλλικών εταιρειών ανήκει σε γυναίκες. Ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει το 39.5% στη Νορβηγία, το 37% στη Σουηδία και το 36.5% στην Ιταλία.
Διαβάστε επίσης:
Έρευνα: Πώς η σωστή επιλογή λέξεων γεφυρώνει το χάσμα των φύλων στην εργασία
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση