Μέσα σε 9 λεπτά, ο Γιώργος Καπουτζίδης κατάφερε όχι απλώς να απαντήσει στον Αλέξη Κούγια, ο οποίος απείλησε πως «του επιφυλάσσω ιδιαίτερη μεταχείριση στα δικαστήρια», αλλά να μιλήσει με τον ομορφότερο τρόπο για την ομοφυλοφιλία και το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην ευτυχία.
«Δεν ξαφνιάστηκα, τα περίμενα αυτά τα πράγματα. Οι ομοφυλόφιλοι πολίτες τα έχουμε συνηθίσει αυτά, τα ζούμε από πολύ μικροί», δήλωσε ο ηθοποιός και σεναριογράφος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1. «Είμαι πάρα πολύ προετοιμασμένος, έχω μιλήσει με δικηγόρο κι αν χρειαστεί να πάμε στα δικαστήρια, ας πάμε».
Ο Γιώργος Καπουτζίδης εξήγησε τη στάση του απέναντι στον Αλέξη Κούγια. Αντέδρασε, όπως είπε, γιατί «αμφισβήτησε τη δική μου ευτυχία».
Γιατί είπε ότι ο μόνος δρόμος για να γίνει κάποιος ευτυχισμένος είναι η σπουδή, η μελέτη, η σκληρή εργασία και η δημιουργία μιας οικογένειας και η ρομαντική αγάπη για το άλλο φύλο. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ένας μόνο δρόμος για την ευτυχία. Είμαστε επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι και υπάρχουν επτά δισεκατομμύρια διαδρομές για όλους μας».
Τόνισε πως έγραψε καλά στις εξετάσεις του και πέρασε στη Νομική Θεσσαλονίκης «όχι έχοντας την ιδιαιτερότητά μου ως σημαία, δεν πήγα στο εξεταστικό κέντρο και είπα “είμαι γκέι, βάλτε με στη σχολή που θέλω”», αλλά με σκληρή δουλειά.
«Αλλά για κάποιους, όσο κι αν δουλέψεις, μελετήσεις, παλέψεις, θα είσαι πάντα πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Άρα, δεν είμαι εγώ που κάνω σημαία την ιδιαιτερότητά μου, αλλά κάποιοι άλλοι που την ιδιαιτερότητά μου, αυτό που είμαι, το θεωρούν βαρίδι. Το θεωρούν ντροπή, μαύρη σημαία. Και είμαι εδώ για να πω ότι δεν είναι βαρίδι, ντροπή, μαύρη σημαία».
Ο Γιώργος Καπουτζίδης, έπειτα, άγγιξε τον όρο «φυσιολογικό» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Κούγιας στην ανακοίνωσή του.
«Κι εγώ είμαι ένα παιδί “φυσιολογικής” οικογένειας», σημείωσε, ενώ ευχαρίστησε όλες αυτές τις «“φυσιολογικές” οικογένειες και τους γονείς που εμπιστεύτηκαν έναν γκέι σεναριογράφο για να διηγηθεί στα παιδιά τους ένα πολύ όμορφο και αστείο παραμύθι, που μιλά για τη φιλία, για αξίες και ηθική. Είμαι εδώ γιατί αυτές οι οικογένειες με έχουν στηρίξει».
Πού μπορεί να οδηγήσει αυτό το κύμα αποκαλύψεων; «Σε έναν καλύτερο κόσμο», ελπίζει ο Γιώργος Καπουτζίδης.
«Η δική μου ευτυχία ήρθε όταν σταμάτησα να φοβάμαι και να ντρέπομαι. Αν οι άνθρωποι μπορέσουν να μιλήσουν για αυτό που τους κάνει να φοβούνται και να ντρέπονται, μπορεί να διορθωθούν πολλά πράγματα», πρόσθεσε.
Ανέφερε, έπειτα, ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει γιατί του επιτέθηκε ο Αλέξης Κούγιας.
«Είναι προσωπικός; Έχει να κάνει με την γκέι κοινότητα; Έχει να κάνει με το ότι μπορεί η αντίληψή του να είναι ότι είμαι ένας πολίτης δεύτερης κατηγορίας και δεν θα έπρεπε να βγαίνω να μιλάω; Ότι μπορεί να θέλει να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού και να μην βγουν άνθρωποι; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είμαι εδώ για να τον κάνω αυτό τον αγώνα και για να στηρίξω ανθρώπους που θέλουν να κάνουν έναν δίκαιο και τίμιο αγώνα».
Στην ίδια συνέντευξη ο Γιώργος Καπουτζίδης δήλωσε ότι θα ήθελε να δει την πολιτεία να κάνει περισσότερα.
«Θα ήθελα η πολιτεία να κάνει κάτι παραπάνω γιατί αυτή τη στιγμή είμαι ένας πολίτης που έχω όλες τις υποχρεώσεις που έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης, αλλά δεν μου παραχωρεί τα δικαιώματα που θα έπρεπε να έχω. Ορίστε, είμαι εκτεθειμένος απέναντι σε έναν λόγο τόσο προσβλητικό και ομοφοβικό, ποια είναι η θέση της πολιτείας; Γιατί δεν φροντίζει από τα σχολεία να το διορθώσει αυτό;», διερωτήθηκε.
«Εδώ και 17 χρόνια έχω ζήσει τρεις πολύ όμορφες σχέσεις και έχω υπάρξει πολύ ευτυχισμένος με ανθρώπους με αγάπησαν και τους αγάπησα. Τώρα δεν είμαι σε κάποια σχέση, είμαι άνεργος ομοφυλόφιλος όπως θα έλεγε και ο ίδιος. Είμαι ευτυχισμένος και έτσι. Είναι πολύ προσωπικό πράγμα η ευτυχία. Δεν μπορεί να βγαίνει κάποιος και να λέει πώς θα γίνεις ευτυχισμένος. Ευτυχισμένος θα γίνεις αν έχεις καλή καρδιά», εκμυστηρεύτηκε, μιλώντας για πρώτη φορά για κάτι τόσο προσωπικό.
«Δεν ήρθα να επιτεθώ, αν θέλει να πάμε στα δικαστήρια φυσικά και θα πάω. Επειδή είπε ότι είμαι πρότυπο, εγώ δεν είμαι πρότυπο, αλλά ο πατέρας μου είναι. Είναι πολύ υπερήφανος για μένα, είναι πολύ σημαντικό και κάναμε δύσκολη διαδρομή για να φτάσουμε σε αυτό. Έχω φτάσει στο σημείο να βλέπω την υπερηφάνεια στα μάτια του και αυτό με έκανε ευτυχισμένο», είπε.
«Και μακάρι όταν τελειώσει αυτή η συνέντευξη ένας πατέρας να κοιτάξει τον γκέι γιο του ή την γκέι κόρη του με υπερηφάνεια, όπως με κοιτάει εμένα ο μπαμπάς μου. Αυτό θα είναι το κέρδος», κατέληξε ο Γιώργος Καπουτζίδης.
Διαβάστε επίσης:
Δεκέμβριος 1973: Ο μήνας που η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ψυχική ασθένεια
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση