Ο περιορισμός στο σπίτι είναι μία νέα κατάσταση που όλοι πρέπει να συνηθίσουμε για τις επόμενες μέρες προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο ειδικά για όσους ζούνε μόνοι.
Η αίσθηση της αβεβαιότητας για το πότε θα αρχίσουμε να ακούμε ευχάριστα νέα σχετικά με την καταπολέμηση του κορονοϊού, η μοναξιά και η απομόνωση, είναι τα βασικά αρνητικά συναισθήματα που πολλοί βιώνουν αυτές τις μέρες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των εξελίξεων, προκαλούν έντονο στρες το οποίο σταδιακά αυξάνεται.
Η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία σε πρόσφατη ανάρτηση της στο facebook έδωσε συμβουλές που έχουν στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων για τις μέρες που θα ακολουθήσουν.
Για να μειωθεί το στρες προτείνει την παρακολούθηση των ειδήσεων και των εξελίξεων μία φορά τη μέρα από έγκυρη πηγή. Σε αντίθετη περίπτωση, εκτός από τον κίνδυνο για παραπληροφόρηση η έντονη ενασχόληση με την παραμικρή είδηση και νέο δεν βοηθάει ούτε αφήνει τη σκέψη να ηρεμήσει.
Κάτι ακόμη πολύ βασικό είναι ότι προτείνει στους γονείς να μιλήσουν με ειλικρίνεια στα παιδιά τους και να τους βοηθήσουν να καταλάβουν για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά χωρίς φυσικά να τους μεταδώσουν τα δικά τους άγχη και ανησυχίες.
Ο περιορισμός στο σπίτι δεν σημαίνει απαραίτητα και απομόνωση. Μπορείτε να διατηρείτε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας μέσω τηλεφώνου ή με άλλα μέσα επικοινωνίας.
Συζητήστε μαζί τους και μοιραστείτε το βάρος των συναισθημάτων σας. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμήσετε τη μοναξιά.
Τα βιβλία είναι ακόμα ένας σύμμαχος σας για όλες τις μέρες που θα χρειαστεί να παραμείνετε σπίτι. Μπορείτε να απολαύσετε τη συντροφιά ενός βιβλίου, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχατε την πολυτέλεια να κάνετε λόγω χρόνου και υποχρεώσεων. Το διάβασμα ή η ενασχόληση με τη μαγειρική ή οτιδήποτε σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τα επίπεδα του στρες.
Ένα άλλο πλεονέκτημα που κρύβεται πίσω από την κατάσταση είναι ότι με την εργασία από το σπίτι θα μπορέσετε να οργανώσετε διαφορετικά τον χρόνο σας και να ταξινομήσετε πιο εύκολα τις υποχρεώσεις σας.
Ξεκινήστε κάνοντας μία αναδιοργάνωση στο γραφείο του σπιτιού σας και θέστε σε σειρά τις προτεραιότητες που προκύπτουν από τη δουλειά σας. Το ότι εργάζεστε από απόσταση δεν σημαίνει ότι θα πάψετε να είστε παραγωγικοί.
Το πώς επιλέγει ο καθένας να αντιμετωπίσει μία δύσκολη κατάσταση είναι θέμα προοπτικής. Ως συνήθως υπάρχουν δύο επιλογές. Αυτή της μεμψιμοιρίας και αυτή της προσαρμογής στα νέα δεδομένα.