Η πράσινη αρχιτεκτονική είναι το μέλλον. Αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύουν οι Ζαν – Φιλίπ Βασάλ και Αν Λακατόν από τη Γαλλία που, χάρη στην αγάπη τους για το περιβάλλον και τη zero waste φιλοσοφία τους είναι οι φετινοί νικητές του Πρίτσκερ, του κορυφαίου διεθνούς βραβείου για την τέχνη αυτή.
Επειδή γνωρίζουν πόσο επιβαρύνει τον πλανήτη η καταστροφή των κτηρίων – από την υψηλή κατανάλωση ενέργειας μέχρι το διοξείδιο άνθρακα που εκπέμπουν τα υλικά – φροντίζουν να προσαρμόζουν το έργο τους σε υπάρχουσες κατασκευές, αποφεύγοντας την κατεδάφισή τους με κάθε τρόπο. Προτιμούν να αναδιαμορφώνουν τους χώρους και να ικανοποιούν τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα «έξυπνα» και φιλικά προς το περιβάλλον έργα τους, αποδεικνύουν πώς η δημιουργική σκέψη μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό των απορριμμάτων και τη μείωση του κόστους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το γραφείο τους, Lacaton & Vassal, είναι γνωστό για την αναπαλαίωση μεγάλων κτηρίων στη Γαλλία. Ένα από αυτά, είναι η La Tour Bois le Prêtre – ένας πύργος που χτίστηκε τη δεκαετία του ’60 λίγο έξω από το Παρίσι. Σε συνεργασία με τον επίσης αρχιτέκτονα Φρεντερίκ Ντριό, οι Λακατόν και Βασάλ έδωσαν νέα πνοή στο αλλοτινό αρχοντικό, το επέκτειναν κατά 96 τετραγωνικά μέτρα και το μετέτρεψαν σε μία φωτεινή, σύγχρονη κατοικία.
Είναι επίσης υπεύθυνοι για το Léon Aucoc Plaza που βρίσκεται στο Μπορντώ. Μελέτησαν διεξοδικά το μέρος και συνειδητοποίησαν πως δε χρειαζόταν καν να σχεδιάσουν κάτι από την αρχή – αντίθετα, αξιοποίησαν καλύτερα το χώρο που ήδη διέθεταν.
Οι αρχιτέκτονες αυτοί λατρεύουν να δίνουν στα έργα τους μορφή θερμοκηπίου, με γυάλινες οροφές ώστε να μπαίνει φως και να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η κατανάλωση ενέργειας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Η αλλαγή είναι η ευκαιρία καλύτερης αξιοποίησης αυτού που ήδη υπάρχει. Η κατεδάφιση είναι η εύκολη, η γρήγορη απόφαση», δήλωσε η Αν Λακατόν όταν βραβεύθηκε. «Είναι κρίμα, όμως, μία απώλεια τόσων πραγμάτων – απώλεια ενέργειας, πρώτων υλών, ιστορίας. Επιπλέον, επηρεάζεται αρνητικά και η κοινωνία. Για εμάς, είναι μία βίαιη πράξη».
Διαβάστε επίσης:
Το επόμενο βήμα στη βιώσιμη αρχιτεκτονική: Ουρανοξύστες θα λειτουργήσουν σαν φίλτρο αέρα στην Κίνα
Τι είναι η «πράσινη» αρχιτεκτονική;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση