Oι μέρες που περνάτε στο σπίτι μαζί με τα παιδιά σας αποτελούν παράλληλα μια καλή ευκαιρία να καθίσετε να τους εξηγήσετε τί ακριβώς συμβαίνει με την κατάσταση της πανδημίας.
Είναι βασικό όχι μόνο να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και για ποιο λόγο πρέπει να μείνουνε στο σπίτι αλλά και για να αναπτυχθεί μέσα τους το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης.
Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να τα προσεγγίσετε ώστε να μην τους μεταδώσετε τον φόβο και το άγχος αλλά να τους δώσετε να καταλάβουν ότι με το μένουν σπίτι συμμετέχουν στον περιορισμό περαιτέρω κρουσμάτων.
Μάθετε τι το παιδί σας γνωρίζει ήδη
Κάντε ερωτήσεις ανάλογες με το επίπεδο ηλικίας του παιδιού σας. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να ρωτήσετε: «Οι άνθρωποι στο σχολείο μιλούν για κορονοϊό; Τι λένε;» Για τα μικρότερα παιδιά, θα μπορούσατε να πείτε: «Έχετε ακούσει τους μεγάλους να μιλούν για μια νέα ασθένεια που υπάρχει τώρα»;
Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να μάθετε πόσα γνωρίζουν ήδη και από πού αντλούν τις πληροφορίες.
Κινηθείτε ανάλογα με τον χαρακτήρα του. Μερικά παιδιά μπορεί να θέλουν να περάσουν χρόνο μιλώντας. Κάποια άλλα όμως δεν ενδιαφέρονται να κάνουν άλλες ερωτήσεις όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό, απλά έχει να κάνει με την προσωπικότητα τους.
Ασφάλεια -ειλικρίνεια
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να κάνετε το παιδί να αισθάνεται ασφαλές, αλλά να είστε συγχρόνως και ειλικρινείς μαζί του. Μην προσφέρετε περισσότερες λεπτομέρειες απ όσες χρειάζεται να ακούσει. Για παράδειγμα, αν τα παιδιά ρωτήσουν πότε θα επιστρέψουν πίσω στα θρανία, απαντήστε ειλικρινά. Αν όμως δεν σας απευθύνουν άλλη ερώτηση, δεν υπάρχει λόγος να μπείτε στη διαδικασία να το αναλύσετε.
Εάν το παιδί σας ρωτά κάτι και δεν ξέρετε την απάντηση, πείτε το. Χρησιμοποιήστε την ερώτηση ως μία ευκαιρία να μάθετε μαζί.
Ελέγξτε τους επίσημους φορείς για ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον κοροναϊό. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχετε εσείς τις πληροφορίες που λαμβάνουν και τα προστατεύετε από τίτλους με θανάτους και άλλες τρομακτικές ειδήσεις.
Μιλήστε ήρεμα και καθησυχαστικά. Εξηγήστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν αισθάνονται ότι έχουν κρύωμα ή γρίπη.
Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν την ανησυχία σας. Έτσι, όταν μιλάτε για τον κορονοϊό και τα νέα γύρω από αυτόν, χρησιμοποιήστε μια ήρεμη φωνή και προσπαθήστε να μην φανείτε αναστατωμένοι.
Αφήστε τα να εκφράσουν τους φόβους του. Είναι φυσικό τα παιδιά να ανησυχούν για το αν θα μπορούσε αυτό να συμβεί στα ίδια. Εξηγείστε του ότι τα παιδιά δεν φαίνεται να αρρωσταίνουν όσο οι ενήλικες και ότι μπορούν να απευθύνονται σε εσάς κάθε φορά που θα νιώθουν ανασφάλεια ή φόβο.
Βοηθήστε τα παιδιά να αισθάνονται υπεύθυνα
Εξηγείστε στα παιδιά ότι πρέπει να κοιμούνται καλά να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να τρέφονται σωστά. Επίσης μην παραλείψετε να τονίσετε ότι το τακτικό πλύσιμο των χεριών βοηθά στον περιορισμό να μεταδωθεί ο ιός σε άλλους.
Μιλήστε για όλα τα πράγματα που συμβαίνουν για να μείνουν οι άνθρωποι υγιείς. Τα μικρά παιδιά μπορεί να διαβεβαιωθούν ότι τα νοσοκομεία και οι γιατροί είναι διατεθειμένοι να θεραπεύσουν τους ασθενείς που αρρωσταίνουν.
Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να νιώθουν παρηγοριά στη σκέψη ότι οι επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίου.
Περιορίστε τις ειδήσεις στο σπίτι
Αν σας ζητήσουν να δουν, εξηγήστε ότι ο θάνατος από τον ιό εξακολουθεί να είναι σπάνιος, παρά όλα όσα μπορεί να ακούσουν. Ένας ασφαλής τρόπος για να τα προστατέψετε είναι να παρακολουθείτε μαζί τους τις ειδήσεις ώστε να μπορείτε να φιλτράρετε αυτά που ακούνε.
Τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά ανησυχούν περισσότερο για την οικογένεια και τους φίλους από τους εαυτούς τους. Για παράδειγμα, εάν τα παιδιά ακούν ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να είναι σοβαρά άρρωστοι, μπορεί να ανησυχούν για τους παππούδες τους. Για να τα κάνετε να νιώσουν σιγουριά πραγματοποιήστε μία βιντεοκλίση με ηλικιωμένους συγγενείς για να διαπιστώσουν από μόνα τους ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι καλά στην υγεία τους.
Μην διακόπτετε τη συνομιλία μαζί τους
Συνεχίστε να επικοινωνείτε με το παιδί σας. Χρησιμοποιήστε τον κορονοϊό σαν αφορμή για να τους βοηθήσετε να μάθουν για το σώμα τους, όπως για το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τις ασθένειες.
Συζητήστε συχνά για τα τρέχοντα γεγονότα με τα παιδιά σας. Είναι σημαντικό να τους βοηθήσετε να σκέφτονται μέσω ιστοριών που ακούνε. Κάντε ερωτήσεις: «Τι πιστεύετε για αυτά τα γεγονότα»; «Πώς νομίζετε ότι συμβαίνουν αυτά τα πράγματα»;
Τέτοιες ερωτήσεις επίσης ενθαρρύνουν τη συζήτηση για θέματα που δεν αφορούν ειδήσεις.