Αν σας έχει τύχει κάποιες φορές να μπαίνετε από το ένα δωμάτιο στο άλλο και να ξεχνάτε τι θέλατε να κάνετε, τότε έχει συμβεί και σε εσάς το «σύνδρομο της ανοιχτής πόρτας», όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες.
Τη στιγμή εκείνη το μυαλό μπλοκάρει, επειδή είναι «υπερφορτωμένο». Προκειμένου να δώσουν μια εξήγηση για ποιο λόγο γίνεται αυτό αλλά και πώς θα μπορέσει κάποιος σταδιακά να βελτιώσει τη μνήμη του, μια ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα.
Ζητήθηκε συνολικά από 74 εθελοντές να θυμούνται ορισμένα αντικείμενα, όπως έναν μπλε κώνο ή έναν κίτρινο σταυρό, καθώς κινούνταν σε διάφορα 3D εικονικά δωμάτια. Τότε τους ζητήθηκε να περπατήσουν σε διαδρόμους που έχουν διαχωριστεί μεταξύ τους ή να παρακολουθήσουν άλλους ανθρώπους να κάνουν την ίδια ρουτίνα κατά την ολοκλήρωση εργασιών μνήμης.
Στην αρχή οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν αυτό το σύνδρομο γιατί όλοι ανταποκρίθηκαν και πίστεψαν ότι πράγματι έχουν δυνατή μνήμη. Τότε σύμφωνα με τον ο ψυχολόγος Όλιβερ Μπάουμαν από το Πανεπιστήμιο Bond της Αυστραλίας, σκέφτηκαν να κάνουν πιο δύσκολη αυτή τη δοκιμασία και τους έβαλαν μετρούν αντίστροφα διάφορες εργασίες ενώ μετακινόντουσαν για να φορτώσουν τη μνήμη τους .
Αυτές οι μελέτες αποκάλυψαν ότι δεν είναι απαραίτητο να εισέρχονται σε νέα δωμάτια ή πόρτες που προκαλούν σβήσιμο της μνήμης, αλλά μάλλον μια απότομη ολική αλλαγή του τοπίου είναι αυτή που αναγκάζει το μυαλό μας να επεξεργαστεί κάτι εντελώς νέο.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές λένε ότι η μετακίνηση σε διαφορετικούς ορόφους ενός πολυκαταστήματος μπορεί να μην προκαλέσει απώλεια μνήμης, αλλά η μετακίνηση από το πολυκατάστημα στο γκαράζ στάθμευσης, μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε κάτι σημαντικό.
«Η υπερφόρτωση της μνήμης των συμμετεχόντων τους έκανε πιο ευαίσθητους στο «σύνδρομο της ανοιχτής πόρτας. Με άλλα λόγια, εμφανίζεται μόνο εάν είμαστε γνωστικά σε «ευάλωτη» κατάσταση”, λέει ο Μπάουμαν.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και διαχωρίζει τις πληροφορίες, μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε μια σημαντική κατάσταση.
Εάν θέλετε να αποφύγετε να ξεχάσετε τι θέλατε ακριβώς να κάνετε όταν μπήκατε από το ένα δωμάτιο σε άλλο σε ένα δωμάτιο, προσπαθήστε να μείνετε συγκεντρωμένοι και να διατηρήσετε την εργασία που κάνετε στο μπροστινό μέρος του μυαλού σας μέχρι να ολοκληρωθεί, λένε οι ερευνητές.
Διαβάστε επίσης:
4 τρόποι για να ακονίσετε τη μνήμη σας
Τα δύο θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη μνήμη και τη γνωστικότητα
Πώς να βοηθήσετε τη μνήμη σας όταν κυριεύεστε από άγχος
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση