Το Facebook εφάρμοσε την πολιτική κατά της παραπληροφόρησης και στην περίπτωση του Προέδρου της Βραζιλίας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έγραψε σε post ότι ο κορονοϊός θεραπεύεται με θυμάρι, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς αποδεικνύεται αυτό.
Η σελίδα του έχει μπλοκαριστεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να κάνει αναρτήσεις για ένα μήνα. Ο Μαδούρο, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν είναι η πρώτη φορά που παραβιάζει πολιτικές που αφορούν στην παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό.
Η στάση του αυτή θυμίζει αρκετά τις μη έγγυρες αναρτήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστός στα Post παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμμαχος του ήταν και ο πολιτικός Ζαΐχ Μπολσονάρου της Βραζιλίας.
Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο BBC: «Καταργήσαμε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο για παραβίαση των πολιτικών μας κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό, που είναι πιθανό να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο.
Ακολουθούμε την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία του ιού. Λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των κανόνων μας, παγώνουμε επίσης τη σελίδα για 30 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα είναι μόνο για ανάγνωση».
Πέρυσι, το Facebook διέγραψε ένα βίντεο από τον πρόεδρο της Βραζιλίας το οποίο περιείχε ισχυρισμούς ότι το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη ήταν απόλυτα αποτελεσματικό στη θεραπεία του ιού.
Επίσης και το Twitter είχε διαγράψει ανάρτηση για μια δήθεν διαφορετική θεραπεία.
Η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό στα social media, είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα που προέκυψαν με την εμφάνιση της πανδημίας.
Έπειτα από ανάλυση του Κέντρου Αντιμετώπισης Ψηφιακών Μισών CCDH που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δώδεκα άτομα βρίσκονται πίσω από τη διάδοση χιλιάδων αναρτήσεων κατά των εμβολίων στο Facebook και το Twitter.
Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ανιψιός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα είναι ο επικεφαλής μιας ομάδας κατά των εμβολίων.
Διαβάστε επίσης:
Facebook: Αφαιρεί αναρτήσεις παραπληροφόρησης για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Brad Pitt: Υποδύθηκε τον Fauci για να αντικρούσει την παραπληροφόρηση του Donald Trump
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση