ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς διαχειρίζεται η θλίψη της πανδημίας;

Η θλίψη και η απώλεια είναι συναισθήματα που όλοι βιώνουμε σε ατομικό επίπεδο. Oρισμένα γεγονότα όμως, όπως η πανδημία έφερε έντονα και άγνωστα συναισθήματα παγκόσμιας συλλογικής θλίψης. Εάν αγωνίζεστε να κατανοήσετε την εμπειρία της θλίψης που αισθάνεστε, οι ειδικοί έχουν τη λύση που θα σας βοηθήσει να θέσετε υπο έλεγχο τα δυσάρεστα σας συναισθήματα.

Για αρχή επισημαίνουν ότι, η θλίψη δεν είναι ένα μονοδιάστατο συναίσθημα αλλά έχει πολλές πτυχές. Θρηνούμε για την απώλεια του κόσμου όπως ήταν πριν από την πανδημία, γιατί ξέρουμε ότι δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Έχουμε χάσει τη συλλογική αίσθηση της κανονικότητας και είμαστε γεμάτοι αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να αναζωπυρώσουμε τις σχέσεις μας ή πότε θα βρούμε ξανά την οικονομική σταθερότητα.

Αυτή η συντριπτική αίσθηση αβεβαιότητας χαρακτηρίζεται και ως προγνωστική θλίψη. Επικεντρώνεται στον θάνατο και είναι μοιάζει με τον πόνο που νιώθουμε όταν κάποιος λάβει μια σοβαρή διάγνωση ή όταν υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουμε με την απώλεια ενός γονέα.

Αντιμετωπίζοντας τον ιό, αυτό το είδος θλίψης, προκαλεί σύγχυση επειδή το πρωτόγονο μυαλό μας ξέρει ότι κάτι κακό συμβαίνει αλλά δεν μπορεί απαραίτητα να το δει, σπάζοντας εντελώς τη συνολική μας αίσθηση ασφάλειας. Για την ανθρωπότητα, λόγω του πώς έχει συνδεθεί ο κόσμος μας με το διαδίκτυο και την αυξανόμενη προσβασιμότητα των διεθνών ταξιδιών, είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε συλλογικά αυτήν την απώλεια ασφάλειας.

Photo by freestocks on Unsplash

Για να διαχειριστούμε αυτήν τη θλίψη, χρειάζεται να εργαστούμε για να την κατανοήσουμε. Πρώτα καλό είναι να αναγνωρίσουμε τα πέντε στάδια της θλίψης: Άρνηση (αυτός ο ιός δεν θα μας επηρεάσει), θυμός (αναγκαζόμαστε να στερηθούμε τις εξόδους και τις κοινωνικές επαφές), διαπραγματεύσεις (αν τηρήσουμε την κοινωνική απόσταση για δύο εβδομάδες όλα θα είναι καλύτερα, σωστά;), θλίψη (δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει) και τελικά, αποδοχή (αυτό συμβαίνει πρέπει να το αποδεχτούμε και να προσχωρήσουμε).

Η αποδοχή είναι αυτό που μας δίνει τη δύναμη να ελέγξουμε τη θλίψη μας και θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε. Οι ειδικοί λένε επίσης, ότι είναι σημαντικό να διαχειριστούμε την αναμενόμενη θλίψη μας όχι μόνο να φανταστούμε τα χειρότερα σενάρια, όπως οι γονείς μας να αρρωσταίνουν, αλλά για να βρούμε ισορροπία ενθαρρύνοντας τον εαυτό μας να φανταστεί τα καλύτερα σενάρια.

Ενθαρρύνουν επίσης να είμαστε παρόντες και να σκεφτόμαστε πώς να πάψουμε να στεναχωριόμαστε για αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Για να εστιάσουμε στο τώρα προτείνουν μια απλή εξάσκηση: απλώς εντοπίστε και ονοματίστε πέντε στερεά πράγματα στο δωμάτιο. (π.χ. Υπάρχει μια λάμπα στη γωνία, ένα γραφείο, μια φωτογραφία του σκύλου, ένα μπουκάλι νερό και μια κούπα καφέ).

Αν και υπάρχουν πολλές στρατηγικές η απόλυτη συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί, είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αισθανθούμε τη θλίψη, τον φόβο και τον θυμό πριν προσπαθήσουμε να τα απορρίψουμε μέσα μας. Τείνουμε να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε αυτά τα συναισθήματα γιατί φοβόμαστε ότι αν τα αφήσουμε να εκδηλωθούν, δεν θα φύγουν ποτέ.

Το αντίθετο, στην πραγματικότητα, θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Εάν φανερώσουμε τα συναισθήματά μας και τα νιώσουμε όπως είναι, θα μπορέσουμε να τα ξεπερνάμε πιο εύκολα και να προχωρήσουμε παρακάτω.

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 κριτήρια με τα οποία οι γυναίκες θα αξιολογούν τους εργοδότες τους το 2021

Η μετριοπάθεια δεν οδηγεί πάντα σε επαγγελματική επιτυχία – Πώς να προωθήσετε τον εαυτό σας

Οι 8 τύποι συναισθηματικής νοημοσύνης-Ανακαλύψτε αυτόν που έχετε τη μεγαλύτερη έφεση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση