Το 2004, πυρκαγιά κατέστρεψε μία τεράστια περιοχή στην Αλάσκα – το μέγεθός της άγγιζε εκείνο της Μασαχουσέτης. Οι ειδικοί ήταν ανήσυχοι, φοβούνταν πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα δρούσαν ως καταλύτης της κλιματικής αλλαγής και πως οι καμμένες δασικές εκτάσεις δε θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση.
Τώρα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, οι επιστήμονες ήρθαν αντιμέτωποι με μία ευχάριστη έκπληξη. Όχι μόνο πρασίνισαν τα δάση, αλλά απορροφούν περισσότερο CO2 από πριν.
Όταν ακόμη δεν είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά, αποτελούνταν κυρίως από έλατα. Από τότε, όμως, αυτό έχει αλλάξει. Δημιουργήθηκε χώρος για περισσότερα είδη, τα οποία αναπτύσσονται πιο γρήγορα και απορροφούν περισσότερο άνθρακα από τον αέρα, καθώς μεγαλώνουν. Τώρα, είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά και, στο τέλος του αιώνα, θα δεμσεύουν 160% παραπάνω διοξείδιο.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό νέο, καθώς τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές απειλούν ιδιαίτερα τις περιοχές με έλατα. Αυτός είναι και ο λόγος που συμβαίνουν τόσο συχνά στον Καναδά και τη Ρωσία, όπου ευδοκιμούν τα συγκεκριμένα δέντρα.
Παρότι η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι αναγκαία, για τον περιορισμό τέτοιων πυρκαγιών, δεν μπορούμε παρά να βλέπουμε λίγο φως στην άκρη του τούνελ. Τα δάση της Αλάσκας αντιστέκονται στην περιβαλλοντική κρίση, κάτι που κανείς, ποτέ δεν περίμενε.
Διαβάστε επίσης:
Τι σχέση έχει η δενδροφύτευση με τη κατάθλιψη;
10 νέα δάση σε 5 μόλις μήνες: Το σχέδιο της Αγγλίας για το περιβάλλον
Πώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί τις γυναίκες της Μπουρκίνα Φάσο σε ακραία φτώχεια
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση