NEED TO KNOW

Ο κίνδυνος των social media: Οι 7 εφαρμογές που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά

Ο κίνδυνος των social media: Οι 7 εφαρμογές που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά
Photo by dole777 on Unsplash

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που παιδιά και έφηβοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μία σειρά από ψηφιακούς κινδύνους. Η εύκολη πρόσβαση σε smartphones, tablets και υπολογιστές, τους έχει μετατρέψει σε «γκουρού» της τεχνολογίας που, όμως, δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν πολλές καταστάσεις.

Όσο περισσότερο εξοικειώνονται με το Internet, τόσο εκσυγχρονίζεται ο κόσμος μας. Ωστόσο, το cyberbullying και η παρακολούθηση κυριαρχούν. Πολλοί ενήλικες – και όχι μόνο – εκεί έξω, «παραμονεύουν», αναζητώντας τα θύματά τους. Ψεύτικα προφίλ, επιθετική γλώσσα και απειλές πίσω από μία οθόνη, είναι μόνο μερικά απ’ όσα χρειάζεται να είναι υποψιασμένος ένας γονιός.

Ας δούμε τις 7 πιο επικίνδυνες εφαρμογές social media – κι όχι επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ίδια τα applications, αλλά επειδή ένας ανήλικος μπορεί να γίνει εύκολος στόχος.

Snapchat

Μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές που κυκλοφορούν στον κόσμο του διαδικτύου, με εκατομμύρια χρήστες από ολόκληρο τον κόσμο. Έχει, όμως, πολλά ζητήματα ασφαλείας που τους θέτουν σε κίνδυνο. Είναι πολύ εύκολο να γίνει screenshot μίας προσωπικής φωτογραφίας, η οποία θα κάνει το γύρο του κόσμου σε ελάχιστο χρόνο.

Ask.fm

Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν οποιαδήποτε ερώτηση, ακόμη κι ανώνυμα, αν το επιλέξουν. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ερωτήσεις αυτές, είναι ακατάλληλες για παιδιά, ενώ η ανωνυμία προσφέρει απεριόριστη ελευθερία για προσβολές, εκφοβισμό και σεξουαλική παρενόχληση.

TikTok

Το TikTok οδεύει προς την κατάκτηση του διαδικτύου, με μισό δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες από ολόκληρο τον κόσμο. Παρότι υπάρχει κατώτατο όριο ηλικίας, τα 13 έτη, καθένας μπορεί να το κατεβάσει στο smartphone του και να δηλώσει ψευδή στοιχεία. Πολλά βίντεο είναι ακατάλληλα για ανηλίκους, ενώ οι λογαριασμοί είναι δημόσιοι και χρειάζεται ειδική ρύθμιση για να «κλειδώσουν».

Whisper

Το Whisper είναι μία εφαρμογή «εξομολογήσεων». Καθένας μπορεί να γράψει ό, τι θέλει, διατηρώντας την ανωνυμία του, ενώ οι χρήστες μπορούν να επικοινωνήσουν αν βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Βέβαια, επειδή η τοποθεσία παρακολουθείται, οι υπεύθυνοι γνωρίζουν από πού προέρχονται τα μηνύματα, με αποτέλεσμα οι παιδόφιλοι που προσπαθούν να προσεγγίσουν τα θύματά τους, να συλλαμβάνονται σε σχεδόν κάθε περίπτωση.

Instagram

Όσο αυξάνεται η δημοτικότητα του Instagram και η ανάγκη παιδιών και εφήβων να γίνουν διάσημοι influencers, αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους – και όχι μόνο – πολλοί hackers «επιτίθενται» σε ευάλωτα προφίλ, αποκτώντας πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και φωτογραφίες.

Omegle

Το Omegle είναι μία εφαρμογή για video – chatting. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν βιντεοκλήσεις με τυχαία άτομα από όλον τον κόσμο, διατηρώντας την ανωνυμία τους. Μάλιστα, αντί για το όνομά μας, αυτό που φαίνεται είναι «You» (εσείς) και ο συνομιλητής «Stranger» (ξένος).

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής, καθώς αποτελεί ιδανικό τόπο σεξουαλικών παρενοχλήσεων από ενήλικες σε παιδιά.

Tumblr

Παιδιά και έφηβοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή δημιουργώντας τα δικά τους blogs. Αναρτούν κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, τραγούδια – όμως, προωθούνται οι διατροφικές διαταραχές, με το hashtag #skinny (κοκκαλιάρης) να βρίσκεται την κορυφή των αναζητήσεων, όπως και ο αυτοτραυματισμός. Ρομαντικοποιούνται οι ψυχικές ασθένειες, ενώ υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο.

 

Διαβάστε επίσης:

Google: Πώς σας παρακολουθεί και ο τρόπος να το σταματήσετε

Σκάνδαλο παιδεραστίας στο WhatsApp: To FBI πλησιάζει τους δράστες μέσω social media

Έρχεται το τέλος του Messenger; Γιατί ειδικοί συνιστούν την απεγκατάστασή του

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση