Για να διατηρήσετε για πολλά χρόνια τη μνήμη μας, αυτό που έχετε να κάνετε, είναι να εστιάσετε στη διατροφή. Ως συνήθως τα τρόφιμα που δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, είναι και αυτά που προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη γνωστικότητα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι χρόνιες φλεγμονές σχετίζονται με την απώλεια μνήμης.
Τι είναι η χρόνια φλεγμονή και γιατί βλάπτει τον εγκέφαλο;
Η φλεγμονή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Όταν είμαστε τραυματισμένοι ή άρρωστοι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα στέλνει στρατούς λευκών αιμοσφαιρίων για να καταπολεμήσει τον τραύμα ή τον παθογόνο οργανισμό και να επισκευάσει τον κατεστραμμένο ιστό.
Με περισσότερο αίμα να ρέει στην πηγή της βλάβης, νιώθουμε δυσφορία, πρήξιμο, ερυθρότητα και ζέστη. Αυτός είναι ο λόγος που ένας αστράγαλος διογκώνεται σε περίπτωση που υποφέρουμε από ένα διάστρεμμα. Χωρίς τη φλεγμονή, η επούλωση δεν μπορεί να συμβεί.
Όμως, η χρόνια φλεγμονή συμβαίνει ακόμη και όταν δεν υπάρχει τραυματισμός ή ασθένεια. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά και στέλνει λευκά αιμοσφαίρια για να επιτεθεί σε υγιή ιστό.
Η χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε πολλές σοβαρές καταστάσεις, από διαβήτη μέχρι και καρδιακές παθήσεις. Επίσης, επηρεάζει τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τις πιθανότητες σας να αναπτύξετε νευρολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, υπάρχουν οι 5 παρακάτω τροφές, που καλό είναι να μην καταναλώνετε συχνά για να έχετε καλύτερη μνήμη:
1. Λευκά ψωμιά και ζυμαρικά
Τα τρόφιμα αυτά, “απογυμνώνονται” από τα θρεπτικά τους συστατικά, ώστε να μην υπάρχουν ίνες για να επιβραδύνουν την πέψη τους. Αυτοί οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περνούν στο σύστημά σας και αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Μια δίαιτα που αποτελείται από εξευγενισμένους υδατάνθρακες έχει συνδεθεί με μειωμένη μνήμη σε ενήλικες και παιδιά.
Αντικαταστήστε τα με την εκδοχή της ολικής άλεσης, διότι με αυτή την κατεργασία καταφέρνουν και διατηρούν τους ιστούς τους.
2. Κόκκινο κρέας
Μελέτες διαπίστωσαν ότι «ο πιο σημαντικός διατροφικός σύνδεσμος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, φαίνεται να είναι η κατανάλωση κρέατος. Τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν εξίσου να συμβάλλουν σε αυτό». Ακριβώς όπως το κορεσμένο λίπος φράζει το καρδιαγγειακό σύστημα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.
Αντί για κόκκινο κρέας δοκιμάστε τα φασόλια. Πρόκειται για μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών (κορεσμένα λιπαρά), γεμάτη με βιταμίνες Β και μαγνήσιο που ενισχύουν τον εγκέφαλο.
3. Φυτικά έλαια
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 και είναι ένα φλεγμονώδες λιπαρό βοήθημα, που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Η χρόνια φλεγμονή του εγκεφάλου συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη και άλλα γνωστικά ζητήματα. Όταν ο εγκέφαλός έχει φλεγμονή, η παραγωγή ενέργειας μειώνεται, η πυροδότηση νευρώνων επιβραδύνεται και συχνά μας αφήνει διανοητικά εξαντλημένους .
Αντικαταστήστε τα με καρύδια, διότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να λαμβάνετε ωμέγα-3 λιπαρά. Είναι σημαντικό γιατί οι ελλείψεις σε αυτά, μπορούν να μας κάνουν να χάσουμε την ικανότητα να μαθαίνουμε και να διατηρούμε τις αναμνήσεις μας. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με άνοια έχουν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρά.
4. Τυρί
Η πίτσα και το τυρί είναι οι μεγαλύτερες πηγές κορεσμένου λίπους στην αμερικανική διατροφή. Το υψηλό κορεσμένο λίπος, συνδέεται με φλεγμονή του εγκεφάλου, υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μειωμένη μνήμη.
Εάν δεν έχετε καρδιακές παθήσεις, δοκιμάστε τα αβοκάντο ως μια κρεμώδη και φυτική εναλλακτική λύση για το τυρί. Τα αβοκάντο έχουν πολύ κάλιο, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή φυλλικού οξέος, η ανεπάρκεια της οποίας σχετίζεται με τη γνωστική μείωση και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
5. Εξευγενισμένη ζάχαρη
Η υπερβολική ποσότητα σακχάρου προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο και αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, αφήνοντας το σώμα και τον εγκέφαλο χωρίς την ενέργεια που χρειάζονται.
Επίσης μειώνει τα επίπεδα νευροτροπικού παράγοντα (BDNF) που προέρχονται από αυτόν. Το BDNF είναι ζωτικής σημασίας για την εκμάθηση και τη δημιουργία νέων αναμνήσεων.
Εναλλακτικά φάτε ολόκληρα φρούτα και ειδικά βατόμουρα, διότι έχουν την ιδιότητα να αποτρέπουν τη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, που ονομάζονται ανθοκυανίνες.
Διαβάστε επίσης:
Tι είναι τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα και πώς προστατεύουν τον οργανισμό
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στο ψυγείο
Τελικά το φαγητό πριν τον ύπνο όντως μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση