Για πρώτη φορά στη 228ή ιστορία του, τα ηνία του Λούβρου αναλαμβάνει μία γυναίκα. Ο λόγος για τη Λοράνς ντε Καρ, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι Πρόεδρος δύο εξαιρετικά σημαντικών παριζιάνικων οργανισμών, των Μουσείων Ορσέ και Ορανζερί. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι ένα από τα κορυφαία μουσεία τέχνης στον κόσμο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ντε Καρ κάνει το μεγάλο βήμα σε μία ιδιαίτερα σκληρή εποχή. Σε μια στιγμή που το μουσείο απασχολεί 2.000 υπαλλήλους, με τον ετήσιο προϋπολογισμό του να αγγίζει τα 240 εκατομμύρια ευρώ και την πανδημία να στέκεται εμπόδιο στην εξέλιξή του, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Μέχρι το 2019, κάθε χρόνο το επισκέπτονταν 10 εκατομμύρια τουρίστες, δίνοντάς του έτσι την πρώτη θέση στους δημοφιλέστερους οργανισμούς του πλανήτη. Αποστολή της, θα γίνει η αύξηση της επισκεψιμότητας, ενώ αναμένεται να επικεντρωθεί στις διεθνείς συνεργασίες.
Η Λοράνς ντε Καρ είναι 54 ετών και θεωρείται ειδικός του Λούβρου. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης στη σχολή του μουσείου, École du Louvre, ενώ επέβλεπε την ανάπτυξη το παραρτήματός στου στο Άμπου Ντάμπι που άνοιξε τις πόρτες του το 2017.
Φέτος, ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Ορσέ, κερδίζοντας τις εντυπώσεις χάρη στις εκθέσεις που οργάνωσε και τις συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα, ανάμεσά τους το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και το Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη. Το 2019, το σόου με τίτλο Μαύρα Μοντέλα: Από τον Ζερικό στον Ματίς, η οποία επικεντρώθηκε στις αφανείς Μαύρες φιγούρες της γαλλικής Τέχνης και έλαβε χώρα στην Wallach Art Gallery, θεωρείται η κορυφαία στιγμή της καριέρας της.
«Ένα κορυφαίο μουσείο πρέπει να αντιμετωπίζει την ιστορία, ακόμη κι αυτή του ίδιου του οργανισμού», είχε πει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τον Απρίλιο που μας πέρασε.
Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες που έχουν αναλάβει μεγάλα μουσεία της Γαλλίας. Αυτό, «είναι συνέπεια της αδυναμίας των επίσημων οργανισμών να αγγίξουν αρκετά τις γυναίκες, ή να τους δώσουν αρκετή αυτοπεποίθηση», δήλωσε το 2018 στους New York Times. Φυσικά, όπως πρόσθεσε, «υπάρχει και το κομμάτι του αυτοπεριορισμού – οι γυναίκες σκέφτονται “δε θα μπορέσω να αντεπεξέλθω σε μία τέτοια δουλειά”».
«Οι γυναίκες πρέπει να ξεπεράσουν τις αμφιβολίες για τον εαυτό τους, να πουν “μπορώ να το κάνω. Ήρθε την κατάλληλη στιγμή στη ζωή και την καριέρα μου. Είμαι έτοιμη”».
Επειδή το Λούβρο ανήκει στο κράτος, την ανάθεση για την προεδρία του ανέλαβε ο ΕμανουέλΜακρόν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λίγους μήνες νωρίτερα, όλοι περίμεναν πως ο Ζαν-Λυκ Μαρτινέζ, Πρόεδρος του μουσείου από το 2013, θα ξεκινούσε την τρίτη τριετή θητεία του. Υπό την καθοδήγησή του, άλλωστε, ο αριθμός των επισκεπτών άγγιξε τα 10 εκατομμύρια για πρώτη φορά, ενώ έλαβε χώρα η εξαιρετική έκθεση Leonardo, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν την ανακοίνωση του πρώτου lockdown.
Ωστόσο, πολλοί τον κατέκριναν. Υποστήριξαν πως οι συνεργασίες με εταιρείες όπως η Uniqlo, αλλά και η φορά που επέτρεψε σε ένα ζευγάρι να περάσει τη νύχτα στο χώρο του μουσείου στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας του Airbnb, μαζί με το βίντεο κλιπ που γύρισαν εκεί η Μπιγιόνσε και ο Jay-Z, υποβίβασαν πολύ την ποιότητα του Λούβρου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το Μάρτιο λοιπόν, έπειτα από μία διαφωνία, ο πρώην πρόεδρος του μουσείο Ανρί Λουβρέτ και ένα ακόμη πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του έκαναν μήνυση. Ο Μαρτινέζ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου θα τον διαδεχθεί η πρώτη γυναίκα που φτάνει σε αυτό το σημείο, η Λοράνς ντε Καρ.
Διαβάστε επίσης:
H Σιμόν Μπάιλς γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε διπλό άλμα Γιουρτσένκο
Σάλι Μπάζμπι: Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Washington Post
Ντανιέλα Καβάλο: Η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της Volkswagen
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση