Tα γενικά μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται μία καθημερινή συνήθεια. Υπάρχουν όμως και κάποια που αφορούν πιο πρακτικά ζητήματα που ενώ σε πρώτη σκέψη μοιάζουν απλά, όπως αποδεικνύεται έχουν αρκετά μεγάλη σημασία.
Το σωστό πλύσιμο των ρούχων μπορεί να μας προστατεύσει σε έναν μεγάλο βαθμό από μία πιθανή λοίμωξη. Ο τρόπος ήταν ανέκαθεν γνωστός, όμως λόγω της έξαρσης της πανδημίας ήρθε η ώρα να γίνουμε πιο προσεκτικοί και να γνωρίζουμε ποια είναι η αλληλεπίδραση του ιού με τα υφάσματα.
Ακόμα και σε αυτό το κομμάτι που αφορά την οικιακή διαχείριση υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση με διάφορες επινοήσεις και άτοπες συμβουλές. Όπως σε κάθε περίπτωση όμως έτσι και σε αυτή η μόνη έγκυρη πηγή είναι η επιστημονική και ειδικότερα οι οδηγίες που ορίζουν οι επιδημιολόγοι. Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να κρατάμε τα ρούχα μας μακριά από τον κορονοϊό και τα υπόλοιπα μικρόβια.
Διάρκεια του κορονοϊού στα ρούχα
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , ο κορονοϊός συνήθως μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού από ένα ήδη μολυσμένο άτομο και όχι μέσω αντικειμένων και υλικών που όταν μολυνθούν μπορούν να μεταφέρουν τη νόσο. Ωστόσο, το CDC σημειώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός για ώρες έως ημέρες σε επιφάνειες διαφόρων υλικών, που μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ρούχα.
Τα είδη ένδυσης, σύμφωνα με τον ειδικό της δημόσιας υγείας Carol Winner, μπορούν να κρατήσουν σταγονίδια αναπνοής, καθώς τα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να στεγνώσουν με την πάροδο του χρόνου και να απενεργοποιήσουν τον ιό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί άμεσα.
Είδη υφασμάτων και κορονοϊός
Ο Robert Amler, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρακτικής του Ιατρικού Κολεγίου της Νέας Υόρκης και πρώην επικεφαλής ιατρού της CDC, δήλωσε στη HuffPost ότι η διάρκεια του ιού εξαρτάται από το ύφασμα, καθώς ορισμένα υλικά είναι πιο πορώδη από άλλα.
Σε ένα πορώδες υλικό τα σωματίδια του ιού απορροφούνται μέσα σε αυτό, στεγνώνουν και κάποια στιγμή απενεργοποιούνται. Σε λεπτότερες συμπαγείς επιφάνειες όπως το δέρμα ή το βινύλιο μπορούν να σκουπιστούν απευθείας.
Η οικογενειακή γιατρός, πρόεδρος του ιδρύματος CityMD της Νέας Υόρκης και ανταποκρίτρια των ιατρικών ειδήσεων στο CBS news, Janette Nesheiwat έχει αναφέρει ότι το πολυεστερικό υλικό που μοιάζει με σπάντεξ μπορεί να διατηρεί πάνω του μικρόβια για περισσότερο χρόνο από τα βαμβακερά υφάσματα. Επομένως οι γκέτες, τα εσώρουχα και τα φορέματα χρειάζονται συχνότερο πλύσιμο.
Κατάλληλη θερμοκρασία για το πλύσιμο των ρούχων
Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να «σκοτωθεί» ο ιός. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση της ρύθμισης ζεστού νερού στο πλυντήριο και η παραμονή των ρούχων για επιπλέον χρόνο στο στεγνωτήριο.
Μία λύση είναι να επιλέγετε ένα πρόγραμμα πάνω από το προτεινόμενο της ετικέτας του κάθε ρούχου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βράσουν και να καταστραφούν. Απλά να ανεβάσετε λίγο παραπάνω τη θερμοκρασία από το όριο της συνιστώμενης.
Κατάλληλο απορρυπαντικό
Ο Rodney E. Rohde, πρόεδρος και καθηγητής του Κλινικού Εργαστηρίου Επιστημονικού Προγράμματος στο Texas State University, πρότεινε τα απορρυπαντικά που περιέχουν λευκαντική ένωση, διότι δημιουργούν ένα περιβάλλον μη ανεκτικό από τους ιούς.
Επομένως για τα λευκά και τα ανοιχτόχρωμα υφάσματα όπως και για αρκετά εσώρουχα θεωρούνται ιδανικά.
Συχνότητα πλυσίματος των ρούχων
Τα τωρινά δεδομένα διαφέρουν σε σχέση με τα φυσιολογικά, επομένως προτείνεται πιο τακτικό πλύσιμο ρούχων. Ειδικά όσοι εργάζονται ακόμα εκτός σπιτιού είναι καλό να τα πλένουν όσο πιο συχνά γίνεται.
Το ίδιο συχνά πρέπει να πλένονται και τα πανωφόρια ειδικά σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε τους αγκώνες για να καλύψουμε το στόμα μας, ή να πατήσουμε το κουμπί ενός ανελκυστήρα ή αν ακουμπάμε με αυτό τις λαβές των θυρών.
Ρούχα και καθημερινότητα
Τα ρούχα που φοράμε καθημερινά πρέπει να τα βάζουμε αμέσως στον κάδο των άπλυτων μόλις επιστρέψουμε στο σπίτι. Επίσης πρέπει να πλένονται κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με άλλους, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου επικρατεί συνωστισμός.
Ρούχα και άρρωστοι
Όταν κάποιος είναι άρρωστος ακόμα και αν δεν έχει προσβληθεί από κορονοϊό, είναι προτιμότερο να πλένονται ξεχωριστά τα ρούχα διότι υπάρχει περίπτωση να έχουν μείνει επάνω τους μικρόβια.