CLIMATE EMERGENCY

COVID-19: Ίσως η πανδημία αλλάξει τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη

Photo by Tony Ross on Unsplash

H παγκόσμια αγορά έχει δεχθεί ένα ισχυρότατο πλήγμα λόγω της πανδημίας – μεγαλύτερο, μάλιστα, από εκείνο της οικονομικής κρίσης του 2008.

Υπάρχει ένας δυνατός σύνδεσμος μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας  και τον παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξαιτίας της κυριαρχίας των ορυκτών πηγών ενέργειας στην παραγωγή. Τώρα που η τελευταία έχει μειωθεί – ή και σταματήσει εντελώς, σε ορισμένες περιπτώσεις – η συσσώρευση CO2 στην ατμόσφαιρα έχει ελαττωθεί επίσης.

Η οικονομία, όμως, θα ανακάμψει. Μαζί με τα μέτρα που θα ληφθούν, λοιπόν, για να επιτευχθεί αυτό, μήπως αλλάξει και η γραμμή παραγωγής, ώστε να σωθεί ο πλανήτης μας;

Μέσα σε μόλις λίγους μήνες, εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν σε καραντίνα και ολόκληρες πόλεις απομονώθηκαν, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Τα κράτη κλείνουν τα σύνορά τους και οι πτήσεις ακυρώνονται. Σχολεία και πανεπιστήμια κλείνουν, ενώ όσοι έχουν τη δυνατότητα, εργάζονται απ’ το σπίτι. Στη χώρα μας ήδη απαγορεύθηκαν  οι άσκοπες μετακινήσεις.

Η οικονομία και το περιβάλλον είναι έννοιες αντιστρόφως ανάλογες. Και στο παρελθόν, συνθήκες που προκάλεσαν παγκόσμια κρίση, όπως η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έδωσαν στον πλανήτη την ελευθερία να «αναπνεύσει». Γρήγορα, όμως, η τα πράγματα ανατράπηκαν, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε δραματικά.

Σύνδεση εκπομπής CO2 με τις παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις. Global Carbon Project

Όταν έρθει η ώρα για τη δική μας ανάκαμψη μετά την πανδημία, πώς θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε αυτό;

Υπάρχει η δυνατότητα να επενδυθούν τα κονδύλια σε πιο λειτουργικές αλλαγές, ώστε να δυναμώσει η παγκόσμια οικονομία και, ταυτόχρονα, να παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα. Ένας τρόπος, είναι η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή που πολλοί εργάζονται από το χώρο τους και τα διάφορα meetings γίνονται διαδικτυακά, έχουν μειωθεί τόσο τα επαγγελματικά ταξίδια, όσο και οι διαδρομές από και προς το γραφείο. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας «καθαρίζει». Καλό είναι, λοιπόν, ειδικά όσον αφορά στα συμβούλια, να συνεχίσουν να γίνονται με αυτόν τον τρόπο ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.

Σε καμία περίπτωση δε συγκρίνουμε τις προηγούμενες κρίσεις στην οικονομία με εκείνη του κορονοϊού. Πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση στη σύγχρονη ιστορία, είναι τεράστια η απόσταση που χρειάζεται να διανύσουμε μέχρι να τη θεωρήσουμε λήξασα, όμως δεν μπορούμε να αρνηθούμε το πόσο έχει ευνοηθεί ο πλανήτης μας από αυτήν. Έτσι, μετά το τέλος της, ας συνεχίσουμε να τον προσέχουμε.