Η πανδημία του κορονοϊού έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στους ίδιους τους ανθρώπους όσο και στην κοινωνία και την οικονομία. Μέρα με την μέρα περισσότερα μέτρα εφαρμόζονται για την προστασία των πολιτών, ενώ άλλα αυστηροποιούνται.
Όπως ήταν φυσικό και επόμενο οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, με άλλες να κλείνουν και άλλες να λειτουργούν εξ ολοκλήρου από το «σπίτι». Τι γίνεται όμως με τη βιομηχανία της μόδας; Πώς θα παρουσιαστούν οι νέες συλλογές τους; Η βιομηχανία της μόδας ξέρει να προσαρμόζετε σε νέα δεδομένα. Μεγάλοι οίκοι και brands είχαν ακυρώσει τα shows τους ήδη από τον επεισοδιακό fashion month του Φεβρουαρίου, ενώ μετά το ξέσπασμα του ιού έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση κάνοντας υπέρογκες δωρεές. Ο όμιλος LVMH μετέτρεψε το εργοστάσιο που παρήγαγε αρώματα σε ένα παραγωγής αντισηπτικών για να μπορέσει να τα μοιράσει δωρεάν σε νοσοκομεία, ενώ οι οίκοι Versace και Dolce & Cabbana έκαναν χρηματικές δωρεές σε νοσοκομεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα για την συνέχιση της έρευνας πάνω στον κορονοϊό.
Πέρα όμως από τη βοήθεια που έχει προσφέρει ο καθένας, για την περαιτέρω προστασία των πολιτών ο ένας οίκος μετά τον άλλον ανακοινώνει και την ακύρωση των ερχόμενων «Cruise» επιδείξεων που θα πραγματοποιούνταν το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα brands αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους για να παρουσιάσουν τις καλοκαιρινές συλλογές, πάντα με άξονα την ασφάλεια των καλεσμένων και όσων εργάζονται για την υλοποίηση τους.
Μετά τους Prada, Gucci, Versace και Giorgio Armani, οι Hermès, Dior και Chanel είναι οι επόμενοι οίκοι μόδας που ανακοινώνουν την αναβολή των resort επιδείξεων τους, που θα πραγματοποιούνταν στο Λονδίνο, τη Puglia και το Capri αντίστοιχα. Μάλιστα, ο οίκος Hermès υπογράμμισε στη δήλωση του για την ακύρωση του show: «Εξαιτίας της ιδιαίτερης κατάστασης υγείας, ο Hermès θέλοντας να προστατέψει τις ομάδες, τους συνεργάτες του και τους καλεσμένους του, αποφάσισε να μην παρουσιάσει την ανοιξιάτικη cruise συλλογή του στο Λονδίνο στις 28 Απριλίου. Ο οίκος δείχνει τη συμπαράστασή του σε όσους έχουν επηρεαστεί από την παρούσα κατάσταση». Επιπλέον, το brand ακύρωσε και τον ετήσιο «Saut Hermès» show στο Grand Palais, δεδομένου ότι η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε συγκεντρώσεις άνω των 1000 ατόμων, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του COVID-19.
Στα χνάρια του και ο εμβληματικός οίκος Chanel, ο οποίος διέκοψε προσωρινά την παραγωγή του λόγω της πανδημίας. Ο όμιλος κλείνει τα εργοστάσια σε Γαλλία, Ελβετία και Ιταλία για τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Ο οίκος Chanel έλαβε την απόφαση, σε συμφωνία με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της κυβέρνησης, να κλείσει το σύνολο των παραγωγικών της εγκαταστάσεων καθώς και τα τμήματα υψηλής ραπτικής, έτοιμων ενδυμάτων, métiers d’art και κοσμημάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες έγιναν και άλλες ακυρώσεις. Ο Ralph Lauren ακύρωσε την επίδειξη της φθινοπωρινής συλλογής τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, η εβδομάδα μόδας του Τόκιο ακυρώθηκε και οι εβδομάδες μόδας της Σανγκάης και του Πεκίνου έχουν αναβληθεί.