Αν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος πιθανότατα να αναρωτιέστε αν έχετε γονιμότητα και πώς θα μπορούσατε να την ενισχύσετε. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε όπως λόγοι υγείας που επηρεάζουν τη δυνατότητα να συλλάβετε. Οι επιλογές όμως που κάνετε στην καθημερινότητα σας και το lifestyle που επιλέγετε μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα σας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για την προστατέψετε.
Η γυναικεία γονιμότητα είναι η δυνατότητα που έχει μία γυναίκα να συλλάβει ένα βιολογικό παιδί. Η ανησυχία ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό είναι βάσιμη μόνο όταν αντιληφθείτε ότι δεν έχετε συλλάβει μετά από ένα χρόνο συστηματικού ελεύθερου σεξ με τον σύντροφο σας, ή μετά από ένα εξάμηνο σε περίπτωση που είστε άνω των 35 ετών.
Παράγοντες που προσβάλουν τη γυναικεία γονιμότητα
Υπάρχουν διάφοροι ιατρικοί λόγοι που συμβάλουν σε προβλήματα γυναικείας γονιμότητας, όπως:
Διαταραχές ωορρηξίας, οι οποίες επηρεάζουν την απελευθέρωση των ωαρίων από τις ωοθήκες όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερπρολακτιναιμία και προβλήματα θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός).
Διαταραχές της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας, όπως οι πολύποδες ή τα ινομυώματα στη μήτρα.
Βλάβη ή απόφραξη φαλλοπεινών σωλήνων, η οποία προκαλείται συχνά από πυελική φλεγμονώδη νόσο.
Η ενδομητρίωση, η οποία συμβαίνει όταν το στρώμα του ιστού που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.
Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια (πρώιμη εμμηνόπαυση), η οποία συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σταματούν να εργάζονται και η εμμηνόρροια τελειώνει πριν την ηλικία των 40 ετών.
Κοιλιακές συμφύσεις, σκωληκοειδίτιδα ή κοιλιακή ή πυελική χειρουργική.
Ιατρικές παθήσεις που συνδέονται με την απουσία εμμήνου ρύσεως, όπως ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης, η κοιλιοκάκη και μερικές αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος.
Ηλικία παίζει επίσης ρόλο. Η καθυστέρηση της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ότι θα μπορέσετε να συλλάβετε. Όσο μεγαλώνετε μειώνεται η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων σας.
Τρόποι να προφυλάξετε τη γονιμότητα σας
Επιλέξτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ακολουθώντας τα εξής βήματα:
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Το υπερβολικό βάρος όπως και το πολύ χαμηλό βάρος μπορεί να εμποδίσει την κανονική ωορρηξία.
Αποτρέψτε τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις: Οι λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια αποτελούν κύρια αιτία υπογονιμότητας για τις γυναίκες.
Αποφύγετε τα πολλά ξενύχτια: Αν ξενυχτάτε συχνά το σώμα δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί και υπολειτουργει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η συνθήκη αυτή μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας, πιθανότατα επειδή επηρεάζεται η παραγωγή ορμονών. Εάν εργάζεστε νυχτερινές ώρες, προσπαθήστε να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο τις υπόλοιπες ώρες.
Το άγχος δεν θα σας εμποδίσει να μείνετε έγκυος: Καλό όμως θα ήταν να ελαχιστοποιήσετε το στρες όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.
Συνήθειες της καθημερινότητας προσβάλουν τη γυναικεία γονιμότητα
Μην καπνίζετε: Η χρήση καπνού σχετίζεται με χαμηλότερη γονιμότητα. Το κάπνισμα εξαντλεί τα ωάρια σας πρόωρα. Εάν καπνίζετε, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας βοηθήσει να το κόψετε.
Περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε: Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της ωορρηξίας. Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος αποφύγετε το αλκοόλ. Η αποχή από το αλκοόλ κατά τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται γενικά.
Περιορίστε την καφεΐνη: Η γονιμότητα των γυναικών δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης σε ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Μην αθλείστε υπερβολικά: Η πολύ έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να εμποδίσει την ωορρηξία και να μειώσει την παραγωγή της προγεστερόνης της ορμόνης. Εάν έχετε υγιές βάρος και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος σύντομα, περιορίστε την έντονη σωματική δραστηριότητα σε λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα.
Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες: Οι περιβαλλοντικοί ρύποι και οι τοξίνες όπως τα φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τη γονιμότητα.
Σε κάθε περίπτωση αν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος και σας προβληματίζει το αν είστε γόνιμες ή όχι συμβουλευτείτε πάντα τον γυναικολόγο σας. Είναι ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.
Διαβάστε επίσης:
Προβιοτικά: 8 βασικά οφέλη για την υγεία
10 Καθημερινά superfoods για να ενσωματώσετε στη διατροφή σας
Ποια είναι τα στάδια του ύπνου και πώς καθορίζουν την ξεκούραση
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση