Η κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω του κορονοϊού φαίνεται ότι εκτός από μοναξιά μας κάνει αναπόφευκτα και πιο απόμακρους από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση ενός γάμου ο εγκλεισμός σε έναν χώρο είναι γεμάτος προκλήσεις.
Ο λόγος είναι προφανής. Το ζευγάρι θα πρέπει να ισορροπήσει την επαγγελματική ζωή του ζωή σε συνδυασμό με τη φροντίδα των παιδιών και την προσωπική του ζωή μέσα στο συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο που υποδεικνύουν οι οδηγίες προφύλαξης. Οι εντάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο έντονες που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν μέχρι και σε διαζύγιο.
Οι κλινικοί ψυχολόγοι και οι σύμβουλοι γάμου δίνουν τις παρακάτω συμβουλές για να βοηθήσουν όσους αισθάνονται ότι αντιμετωπίζουν κρίση στον γάμο τους.
Επικοινωνήστε
Η βασική προϋπόθεση για κάθε υγιή σχέση είναι η επικοινωνία. Πόσο μάλλον στις ειδικές συνθήκες που βιώνουμε αυτήν την περίοδο. Κάποιοι προτιμούν να συζητούν ανά διαστήματα και να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα ενώ άλλοι προτιμούν να εκφράζουν καθημερινά το πώς αισθάνονται σωματικά και ψυχικά.
Σημασία δεν έχει το πως επικοινωνούν τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια ενός περιορισμού στο σπίτι, αρκεί να προσπαθούν να το κάνουν.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που και οι δύο σύζυγοι προσεγγίζουν με διαφορετική οπτική ένα ζήτημα άρα έχουν και διαφορετικές ιδέες για το τι χρειάζεται να γίνει. Άρα ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν συγκρούσεις είναι η επικοινωνία.
Εκτιμήστε τον χώρο σας
Οι περισσότεροι σύζυγοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στη δουλειά. Τώρα που οι περισσότεροι εργάζονται από το γραφείο του σπιτιού αναγκάζονται να μένουν περισσότερες ώρες της ημέρας κάτω από την ίδια στέγη. Το γεγονός αυτό σίγουρα θα φέρει εντάσεις εξαιτίας της έντονης τριβής ειδικά στα ζευγάρια που ζουν σε μικρότερα σπίτια και δεν έχουν πολύ προσωπικό χώρο.
Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να αναγνωριστεί η σημασία του χρόνου που πρέπει να περνάει κανείς μόνος του. Ο Alev Ates-Barlas, θεραπευτής στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι προσπαθεί να διδάξει το κάθε άτομο ξεχωριστά σε ένα ζευγάρι γι’ αυτό και τους ζητά να προσδιορίσουν εάν οι ίδιοι είναι άτομα που χρειάζονται έναν σύντροφο για να τους δεσμεύει και να ρυθμίζει τα συναισθήματα τους τους ή αν προτιμούν να έχουν την άνεση να αποφασίζουν εκείνοι για τον εαυτό τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Είναι σημαντικό τα ζευγάρια να γνωρίζουν σε ποια από τις δύο αυτές κατηγορίες εμπίπτουν έτσι ώστε να μην μπλέκουν τις δικές τους ανάγκες με αυτές των συντρόφων τους».
Με πιο απλά λόγια αυτό που λέει είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε μια τεταμένη κατάσταση με τον σύντροφό σας τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι η ησυχία. Μερικές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι λίγος χρόνος με τον εαυτό μας.
Δημιουργία ρουτίνας
Κανείς δεν έχει εξοικειωθεί απόλυτα με τα νέα δεδομένα της καθημερινότητας. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει είναι να δημιουργήσουμε νέες ρουτίνες για να δώσουμε ζωή, νόημα και σκοπό μέσα σε αυτή την κατάσταση. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί προτείνουν στα ζευγάρια να αναθέτoυν ρόλους για κάθε ημέρα όπως για το ποιος θα μαγειρεύει, ποιος θα καθαρίζει, ποιος θα απαντά στο τηλέφωνο και ούτω καθεξής.
Απευθυνθείτε σε ειδικό
Όλες οι παραπάνω συμβουλές είναι μια καλή αρχή για όσους αρχίζουν να βλέπουν τα πρώτα σύννεφα στον γάμο τους. Θα ήταν όμως ακόμα πιο λογικό αν απευθυνόσασταν σε έναν ειδικό ώστε να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη βοήθεια.
Η τακτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να εργαστούν ακόμα και με το πιο έντονο άγχος. Ο ψυχολόγος είναι το κατάλληλο άτομο το οποίο θα σας δώσει τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστείτε μία κρίση.
Η συνεδρίαση με τηλεπικοινωνία είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη και η αξία της σίγουρα ανεκτίμητη.
Μην πιέζετε για σεξ
Όχι, το σεξ με τον σύντροφο σας δεν πρόκειται να αυξήσει τις πιθανότητες να κολλήσετε κορονοϊό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το στρες λόγω του κορονοϊού μειώνει τη λίμπιντο περίπου κατά 85 τοις εκατό. Επομένως είναι φυσιολογικό να μην έχετε την ίδια διάθεση με πριν. Αν πάλι μόνο ο ένας από τους δύο επηρεάζεται αρνητικά τότε δεν θα πρέπει να πιεστεί από τον σύντροφο του.
Η«ασυμφωνία επιθυμίας» συμβαίνει φυσικά σε κάθε ζευγάρι και ο τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και παρήγορο περιβάλλον χωρίς γκρίνιες. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι το επιπλέον στρες.
Εστίαση στις μικρές καθημερινές χαρές
Ο υπαρξιακός φόβος απέναντι στην πανδημία είναι ένα συναίσθημα το οποίο αφορά γενικά όλο τον πληθυσμό.
Η κατάσταση του πανικού μπορεί να περιπλέκει και τη σχέση με τον σύντροφο σας. Αντί να εστιάζετε εκεί την προσοχή σας μπορείτε να μαζέψετε τις δυνάμεις σας και να επικεντρωθείτε στις μικρές καθημερινές απολαύσεις. Για παράδειγμα θυμηθείτε όλες τις καλές σας στιγμές όταν απολαμβάνατε τη ζεστασιά του σπιτιού τις μέρες που είχατε περισσότερο χρόνο ο ένας για τον άλλον.
Αυτές τις στιγμές πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για κάποια πολύ βασικά πράγματα που έχουμε να κάνουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να αισιοδοξούμε ότι κάποια στιγμή θα ξεφύγουμε από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.
Αν σταματήσετε να βάζετε μπροστά τις αρνητικές σκέψεις και κοιτάξετε τον σύντροφο σας στα μάτια λέγοντας του “ευχαριστώ” μπορεί να κάνετε τη διαφορά στη σχέση σας.
Ενδοοικογενειακή βία
Αυτή είναι μία άκρως διαφορετική πτυχή και μία πολύ πιο σοβαρή κατάσταση. Αν έχετε πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, καμία απομόνωση ή καραντίνα δεν είναι πιο σημαντική από την υγεία σας. Ζητήστε άμεσα βοήθεια. Καμία κοινωνική υπηρεσία αλλά ούτε η αστυνομία δεν έχει τη δύναμη να παρέμβει χωρίς τη δική σας συγκατάθεση.