Ενώ τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην πανδημία του κορονοϊού, ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται. Οι θερμοκρασίες που σημειώνονται στην Ανταρκτική, μάλιστα, είναι άνευ προηγουμένου, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 20.75 βαθμούς Κελσίου.
Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
Η κλιματική αλλαγή αγγίζει ολόκληρο τον πλανήτη, όμως η αύξηση της θερμοκρασίας στην ανατολική Ανταρκτική γίνεται με πιο αργό ρυθμό, απ’ ότι στη δυτική και στη χερσόνησο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην τρύπα του όζοντος, η οποία πρωτοεμφανίστηκε εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Έχοντας την τάση να δυναμώνει τους αεροχειμάρρους πάνω από το Νότιο Ωκεανό, οι δυτικοί του άνεμοι αποκτούσαν την τάση να παραμένουν κοντά στην περιοχή δημιουργώντας ένα είδος ασπίδας , μειώνοντας έτσι τη μεταφορά θερμών ρευμάτων από την εύκρατη ζώνη στο Νότιο Πόλο.
To 2019, μετά το πέρας της πολικής νύχτας, το στρώμα της στρατόσφαιρας πάνω από την περιοχή ήταν ιδιαίτερα θερμό, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το μέγεθος της τρύπας. Έτσι, η «ασπίδα» που αναφέραμε παραπάνω, αποδυναμώθηκε.
Είναι καλό ή κακό αυτό που συνέβη;
Οι τοπικές πλημμύρες επειδή έλιωσαν οι πάγοι, ωφέλησαν την περιοχή Vestford Hills. Εκεί, λόγω της ξηρασίας των περασμένων ετών, τα βρύα ήταν γκρι και σχεδόν νεκρά. Ένα μήνα αργότερα, πρασίνισαν.
Anatomy of a #heatwave: how #Antarctica recorded a 20.75°C day last month pic.twitter.com/hSDjnGmPFn
— Michelle MacEwan (@michellemacewan) March 30, 2020
Δεδομένων των παγερών συνθηκών της Ανταρκτικής, τώρα ίσως η χλωρίδα βρήκε την ευκαιρία να «αναπνεύσει», ενώ αναπτύχθηκαν μικρόβια και ασπόνδυλά ζώα. Μόνο στις περιοχές, όμως, που εμφανίστηκε νερό. Τα μέρη των Vesfod Hills που ήταν μακριά, υπέφεραν περισσότερο.
Βέβαια, οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν αρνητικές συνέπειες για πολλούς οργανισμούς, προκαλώντας τους ένα είδος θερμοπληξίας. Οι λειχήνες, για παράδειγμα, έχουν σκούρο χρώμα για να απορροφούν τις ακτίνες του Ήλιου και να δημιουργούν μκροκλίματα. Όταν, όμως, ο υδράργυρος ξεπερνά τους 10 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν καταστρέφονται.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μόνο ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και βλέπουμε πως τίποτα δεν θα παραμείνει ανεπηρέαστο. Ούτε καν η Ανταρκτική.