Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε σπίτι και, εάν κάτι μας φτιάχνει τη διάθεση, είναι τα ψώνια online. Έχουν ξεκινήσει εκπτώσεις, μάλιστα, καθώς οι πωλήσεις έχουν πέσει λόγω της πανδημίας, και οι πειρασμοί είναι πολλοί.
Άλλωστε, έχει έρθει η άνοιξη και θέλουμε μία ανανεωμένη γκαρνταρόμπα για τη μέρα που θα βγούμε επιτέλους έξω χωρίς φόβο, σωστά; Όμως, οι επιλογές μας θα κάνουν κάτι άλλο, πέρα από το να μας προσφέρουν ικανοποίηση μίας στιγμής; Τι αντίκτυπο θα έχουν στον πλανήτη;
Ας δούμε τρεις λόγους να κάνουμε όσο πιο «ηθικές» και βιώσιμες αγορές μπορούμε:
Οι χωματερές είναι γεμάτες ρούχα
Ακόμα κι αν δωρίζουμε όσα δε χρειαζόμαστε πια, πολλά είναι εκείνα που θα καταλήξουν στα σκουπίδια. To 2017, μάλιστα, 92 τόνοι ενδυμάτων και παπουτσιών παγκοσμίως βρήκαν τη θέση τους εκεί, κάτι που είναι καταστροφικό καθώς τα περισσότερα αποσυντίθενται αργά και βασανιστικά για τον πλανήτη.
Για να το αποφύγουμε αυτό, ας επιλέξουμε προϊόντα από οργανικά υφάσματα, ή μεταχειρισμένα!
Τα συνθετικά υφάσματα αργούν να αποσυντεθούν
Το αναφέραμε και παραπάνω. Υλικά όπως ο πολυεστέρας, χρειάζονται από 20 έως 200 χρόνια μέχρι να διασπαστούν. Γι’ αυτό, πριν ψωνίσουμε, καλό είναι να κάνουμε μία έρευνα για τις επιλογές μας.
Δεν είναι μόνο τα ρούχα που βλάπτουν το περιβάλλον
Δεν καταλήγουν μόνο οι φούστες, τα παντελόνια και τα φορέματά μας στα σκουπίδια. Εκεί καταλήγουν και οι συσκευασίες τους. Το 2017, συγκεντρώθηκαν 80 εκατομμύρια τόνοι από εκείνες!
Οι πλαστικές σακούλες μίας χρήσης που συνεχίζουν να κυκλοφορούν είναι εκείνες που δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και οι χάρτινες είναι σχεδόν εξίσου βλαβερές. Παραγγέλνοντας σπίτι, δεν είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Όταν όμως, βγούμε ξανά στην αγορά, ας έχουμε μαζί τη δική μας, πάνινη tote τσάντα κι ας κάνουμε τη διαφορά!