Art & Philanthropy

Δημοπρασία Christie’s: Τα σπίτια της χήρας Χέντρι Φορντ Καθλίν Ντε Ρος

πηγή: fordauthority.com

Η Καθλίν Ντε Ρος Φορντ επένδυσε τα χρήματα του συζύγου της Χένρι Φορντ του δεύτερου σε έργα τέχνης και ντιζάιν. Ο οίκος Christie’s πραγματοποιεί δύο δημοπρασίες ώστε αυτή η αμύθητη περιουσία να αλλάξει χέρια για πρώτη φορά.

Η συλλογή της κυρίας Χένρι Φορντ περιλαμβάνει περισσότερα από εξακόσια αντικείμενα που θα μοιραστούν ανάμεσα σε δύο δημοπρασίες. Θα συμπεριλαμβάνουν σπάνια και σημαντικά έπιπλα, πίνακες και έργα τέχνης από τα τρία σπίτια της: Στο Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα, στο Eaton Square (Ίτον Σκουέρ) στο Λονδίνο και στο Turville Grange (Τούρβιλ Γκραντζ) της αγγλικής εξοχής.

Θα εκτεθούν έργα τέχνης μεγάλων δημιουργών. Ιμπρεσιονιστικές δημιουργίες του Εντουάρ Βιλάρ και του Ολλανδού Κις βαν Ντόνγκεν καθώς και μοντέρνες φωτογραφίες, ευρωπαϊκά και αμερικανικά έπιπλα του μοντερνισμού, φώτα, ασημικά, πορσελάνες, κεντήματα και κεντημένα χαλιά, διακοσμητικά objets d’ art από τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Εν συνόλω συνθέτουν ένα θαυμαστό ψηφιδωτό υπεροχής και πλούτου. Μία ηδονοβλεπτική ματιά στο ιδιωτικό σύμπαν της βαθύπλουτης οικογένειας, στο λάιφ στάιλ του κυρίου και της κυρίας Φορντ.

πηγή:Tatler.com, PETER LOMAS / DAILY MAIL / SHUTTERSTOCK

Η συλλογή της εξοχικής έπαυλης στη Φλόριντα θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Μαρτίου. Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη τα εκθέματα της πρώτης αυτής δημοπρασίας.

Οι συλλογές της από το Ίτον Σκουέρ και το εξοχικό στο Τουρβιλ Γκραντζ του Μπακινγκχαμσάιρ θα δημοπρατηθούν σε δεύτερη φάση τον Απρίλιο στο Λονδίνο. Τα objets, έπιπλα και έργα τέχνης εμφανίζονται με τιμή εκτίμησης από πεντακόσιες ως τριακόσιες χιλιάδες λίρες. Υπολογίζεται ότι το σύνολο των πωλήσεων θα φτάσει τα πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης προσωπικά αντικείμενα από την περιουσία του ζευγαριού. Θα παρουσιάσει μικρή συλλογή από τσάντες της Καθλίν με την πολυπόθητη υπογραφή των οίκων Chanel και Hermès μεταξύ άλλων.

Χαραγμένα ασημικά από το γιωτ του Χένρι Φορντ με τίτλο Σαντα Μαρία (Santa Maria) ως το γραφείο του στην εξοχική κατοικία στο Turville Grange. Σπάνιο επιτραπέζιο ρολόι George III με περσολάνη και λευκό μάρμαρο επεξεργασίας ormolu του κατασκευαστή Benjamin Vulliamy (Μπενζαμέν Βουγιαμί) και έπιπλα των σπουδαίων άγγλων σχεδιαστών Τόμας Τσιπεντέιλ (Thomas Chippendale), Ινς – Μέιχιου (Ince & Mayhew) και Μάθιου Μπόλτον (Matthew Boulton).

Εξαιρετικά εστέτ, η Ντε Ρος συνεργάστηκε με διάσημους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές όπως οι Μάριο Μπουάτα (Mario Buatta), Ντέιβιντ Ίστον (David Easton) και Γκραντ Γουάιτ (Grant White).

Περισσότερο όμως από όλους η Καθλίν φαίνεται ότι προτιμούσε τους πασίγνωστους άγγλους σχεδιαστές Σίμπιλ Κόουλφαξ (Sibyl Colefax) και Τζον Φάουλερ (John Fowler), που έχουν μείνει στην ιστορία και δημιούργησαν σχολή. Η επώνυμη εταιρεία τους (Colefax & Fowler) παραμένει και σήμερα κορυφαία στο χώρο της εσωτερικής διακόσμησης. Το δίδυμο σχεδίασε το βασικό μέρος των δύο αγγλικών σπιτιών. Ας σημειωθεί στο Τούρβιλ Γκραντζ κατοικούσε προηγουμένως η αρχόντισσα αδελφή της Τζάκι Κένεντι Ωνάση, Λι Ράτζιβιλ (το γένος Μπουβιέ) και του συζύγου της Πρίγκιπα Στανισλάς.

Δεν έχει τόση σημασία το αν μπορεί κανείς να αγοράσει κάτι από τη συγκεκριμένη δημοπρασία όσο το να συμμετάσχει σε αυτήν ως θεατής. Πρόκειται για σπάνια εισβολή στο ιδιαίτερο γούστο και τις προσωπικές στιγμές των Φορντ. Η αμερικανική δυναστεία δεν ευθύνεται μόνο για τη δημιουργία της πρώτης σημαντικής αυτοβιομηχανίας. Θεωρούνται σήμερα διαμορφωτές της σύγχρονης αμερικανικής κουλτούρας. Έθεσαν τον κανόνα της αμερικανικής αισθητικής.

Η αμύθητη περιουσία τους απασχολεί συχνά το κοινό. Ο πίνακας Pierreuse του Ενρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ μοσχοπουλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη δημοπρασία Εικοστός αιώνας: Από το Χονγκ Κονγκ στη Νέα Υόρκη που οργάνωσαν και πάλι οι Christie’s. Τα Rolex του Χένρι Φορντ από ατόφιο χρυσάφι επίσης πιάνουν αστρονομικές τιμές σε δημοπρασίες.

«Η δημοπρασία προσφέρει μία εποπτία στη χρυσή εποχή» εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Christie’s International Τσάρλς Κέιτορ. Ο εικοστός αιώνας παρουσίασε εξαιρετικές ευκαιρίες αγοράς τέχνης για τον έμπειρο συλλέκτη.

Τα έργα αυτά άσκησαν ιδιαίτερη γοητεία όχι μόνο για την ιστορική σημασία τους ή την ποιότητά τους αλλά και για την εξαιρετική καταγωγή τους: Πρόκειται για τέχνη που προέρχεται από τις συλλογές του Δούκα του Γουέλινγκτον (Duke of Wellington) και έπιπλα από διάσημα αγγλικά αρχοντικά όπως το Campsea Ashe High House.

Ο Χένρι Φορντ παντρεύτηκε την Καθλίν στον τρίτο του γάμο και έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του το 1987. Πρόκειται για τον εγγονό του δημιουργού της διάσημης αυτοβιομηχανίας Χένρι Φορντ. Η Καθλίν υπήρξε μοντέλο και φωτογράφος και έτσι στις οικίες αυτές διατηρούσε πάντα και ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Δεν είχε σκελετούς στη ντουλάπα της, μόνο έναν άτυχο γάμο με κάποιον άγνωστο μουσικό ο οποίος απεβίωσε άδοξα σε αυτοκινητικό ατύχημα επιστρέφοντας σπίτι τους. Ο Φορντ ήταν αντιθέτως παντρεμένος με διάσημες καλλονές της υψηλής κοινωνίας: Την Αν Μακ Ντόνελ και την Ιταλίδα Μαρία Κριστίνα Βέτορε.

Η Καθλίν απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία ογδόντα ετών έχοντας πολλές περιπλοκές υγείας τα τελευταία χρόνια. Το χρήμα τελικά δεν κάνει την ευτυχία;

Διαβάστε επίσης:

Άννα Χατζηνάσιου: Η ευθύβολη ματιά της στην αγορά σύγχρονης τέχνης

Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη: Θεωρώ προνόμιο ότι βρίσκομαι στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

5 γυναίκες που στήριξαν την Τέχνη το 2020

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση