ART & PHILANTHROPY

Εκατομμύρια για ένα νόμισμα και πέντε γραμματόσημα – Ασύλληπτη δημοπρασία

Εκατομμύρια για ένα νόμισμα και πέντε γραμματόσημα – Ασύλληπτη δημοπρασία
Photo by Ali Bakhtiari on Unsplash

Xρειάστηκαν μόλις δέκα λεπτά.

Και μέσα σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, ένα κέρμα, τέσσερα γραμματόσημα των 24 σεντς και μία στάμπα – γραμματόσημο άλλαξαν χέρια, κάνοντας τον κάτοχό τους πλουσιότερο κατά 32 εκατομμύρια δολάρια. Σ’ αυτή τη δημοπρασία των Sotheby’s, όπου συνετρίβη και μάλιστα ασύλληπτα γρήγορα κάθε προηγούμενο ρεκόρ πώλησης γραμματοσήμων και νομισμάτων, ο «τυχερός» ήταν ο διάσημος σχεδιαστής υποδημάτων Στούαρτ Γουάιτζμαν, αφού σ’ αυτόν ανήκε το σύνολο, ενώ αγοραστής των γραμματοσήμων ήταν ο δισεκατομμυριούχος συλλέκτης Ντέιβιντ Ρουμπινστάιν και της σφραγίδας ο έμπορος γραμματοσήμων Στάνλεϋ Γκίμπονς με έδρα το Λονδίνο.

Όσο για τον νέο ιδιοκτήτη του νομίσματος, άγνωστος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την επιβεβαίωση της τεράστιας αξίας, που μπορεί να λάβουν μέσα στο χρόνο, και για ειδικούς λόγους φυσικά, αντικείμενα που φαινομενικά δεν δικαιολογούν επουδενί τέτοια ποσά αγοραπωλησίας.

Πιο συγκεκριμένα, όμως, η τετράδα γραμματοσήμων «Inverted Jenny», που ονομάστηκε έτσι, εξ αιτίας του αεροπλάνου που εικονίζεται αντεστραμμένο επάνω τους, μία λανθασμένη εκτύπωση δηλαδή του 1918, πωλήθηκε για 4,9 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που αποτελεί ένα νέο υψηλό ρεκόρ για τον αμερικανικό φιλοτελισμό.

Το γραμματόσημο –στάμπα της Βρετανικής Γουιάνας εξάλλου, σε χρώμα ματζέντα -One-Cent Magenta- με χρονολογία 1856, που το κάνει το τελευταίο γνωστό δείγμα του είδους του έφθασε στα 8,3 εκατομμύρια δολάρια, διατηρώντας το δικό του ρεκόρ ως το πιο ακριβό γραμματόσημο στον κόσμο. Όπως δήλωσε μάλιστα ο Στάνλεϋ Γκίμπονς η εταιρεία του σκοπεύει να «εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στο πιο ελίτ κλαμπ συλλογής ιστορίας», προσφέροντας κλασματική ιδιοκτησία του γραμματοσήμου.

Μόλις τρεισήμισι λεπτά απαιτήθηκαν, ωστόσο, για να πωληθεί το χρυσό κέρμα «δικέφαλου αετού» όπως λέγεται, του 1933 για 18,9 εκατ. δολάρια ξεπερνώντας τα 10 έως 15 εκατομμύρια της εκτίμησης και κάνοντας έτσι, μία νέα τιμή ρεκόρ για ένα νόμισμα σε δημοπρασία.

Το νόμισμα είχε σχεδιαστεί από τον σπουδαίο γλύπτη και χαράκτη Ογκάστους Σεντ -Γκόντενς κατόπιν παραγγελίας του Ρούσβελτ και στην μία όψη του απεικονίζεται η Ελευθερία μπροστά από τις ακτίνες του ήλιου ενώ στην άλλη ο αετός που έχει ανοίξει τα φτερά του και πετάει. Κι αυτό γιατί, αν και είχαν κοπεί περισσότερα από 445.000 από αυτά τα νομίσματα των 20 δολαρίων, κανένα δεν κυκλοφόρησε ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης που είχε ενσκήψει.

Όλα τα κομμάτια λοιπόν καταστράφηκαν, αλλά πριν συμβεί αυτό, 20 κέρματα εξαφανίσθηκαν από νομισματοκοπείο. Έκτοτε τα περισσότερα από αυτά έχουν ανακτηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση (βρίσκονται στο Fort Knox για φύλαξη) και μόνον ένα εξ αυτών κηρύχθηκε νόμιμο από το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ, μετά από αγωγή, που είχε γίνει το 2001.

Ακριβώς τον επόμενο χρόνο έτσι, αυτό το κέρμα πωλήθηκε σε πλειστηριασμό για 7,6 εκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας ένα ρεκόρ εκείνη τη στιγμή για το ακριβότερο νόμισμα που κυκλοφόρησε ποτέ δημόσια. Η ταυτότητα του αγοραστή παρέμεινε ένα μυστήριο για σχεδόν δύο δεκαετίες έως τον περασμένο Μάρτιο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο Γουάιτζμαν.

«Η σημερινή μέρα ήταν πραγματικά το αποκορύφωμα του έργου μιας ζωής», όπως δήλωσε ο ίδιος, μέσω των Sotheby’s, καθώς δεν παρευρέθηκε στην δημοπρασία. Συλλέκτης από τα 12 χρόνια του ο 78χρονος σήμερα σχεδιαστής είχε αρχίσει να συλλέγει κέρματα για να περνά η ώρα του, όπως λέει.

«Αργότερα όμως, όταν ο μεγαλύτερος αδερφός μου πήγε στο κολλέγιο και μου άφησε το βιβλίο γραμματοσήμων που είχε ξεκινήσει, το ενδιαφέρον μου στράφηκε και στα γραμματόσημα». Όπως έγινε γνωστό εξάλλου, όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο οικογενειακό ίδρυμα του καλλιτέχνη, το οποίο υποστηρίζει την ιατρική έρευνα, την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και ένα μουσείο στη Μαδρίτη αφιερωμένο στην ιστορία των Ισπανοεβραίων.

 

Διαβάστε επίσης:

Σε δημοπρασία ο περίφημος πίνακας του Ουίνστον Τσόρτσιλ που είχε δωρίσει στον Αριστοτέλη Ωνάση

Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: Το 1821 στη δημοπρασία Bonhams στο Παρίσι

Δημοπρασία: Η Μαρί-Τερέζ του Πικάσο για 55 εκατ. δολάρια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση