ART & PHILANTHROPY

Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία σήμερα – Έναρξη και για το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

Ελεύθερη η είσοδος σήμερα Τρίτη 18 Μαΐου σε όλα τα μουσεία της χώρας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, μέρα σημαντική ειδικά για φέτος, καθώς υπενθυμίζει και το άνοιγμά τους στην Ελλάδα μετά από μία μακρά περίοδο αναστολής της λειτουργίας τους.

Στον εορτασμό μάλιστα συμμετέχει και το Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου, που αποδίδεται αύριο στο κοινό (τα εγκαίνιά του θα γίνουν μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα), ένα νέο μουσείο για την Αθήνα, στο οποίο εκτός από το ίδιο το κτήριο, που αποτελεί έργο σπουδαίας αρχιτεκτονικής αναδεικνύονται εικόνες, ξυλόγλυπτα και τέσσερα ξυλόγλυπτα τέμπλα (μέσα του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα) της περίφημης συλλογής Λοβέρδου.

«Φέτος, η μεγάλη γιορτή των μουσείων έχει ξεχωριστή σημασία», όπως επισημαίνει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Αποτελεί μία ευκαιρία να γνωρίσουμε ξανά από κοντά τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων, αλλά και για τα ίδια τα μουσεία να υποδεχτούν τους επισκέπτες, που έλειψαν, από τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας της πανδημίας. Οι χώροι των μουσείων είναι χώροι αλληλεπίδρασης. Χρειάζονται τη φυσική επαφή, την επικοινωνία θεατή και εκθέματος. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και με ασφάλεια για επισκέπτες και εργαζόμενους, αυτή η επικοινωνία πλέον αποκαθίσταται».

Να σημειωθεί άλλωστε, ότι ο περυσινός εορτασμός, καθιερωμένος διεθνώς από το 1977 από το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) είχε διεξαχθεί λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού διαδικτυακά και μόνον.

«Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» είναι το θέμα, που έχει επιλεγεί φέτος από το ICOM καλώντας τις χώρες-μέλη του να διερευνήσουν τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. «Η παρατεταμένη κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των μουσείων και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ICOM, επισημαίνοντας όμως, ότι λειτούργησε ταυτόχρονα και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών, που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων τρόπων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού.

Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου (εσωτερικό)

Γεγονός είναι άλλωστε, ότι και σ΄αυτήν την δύσκολη περίοδο, τα μουσεία συνέχισαν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις, αποδεικνύοντας έτσι, ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

«Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή, να ενδυναμώσουν τον ουσιαστικό πολιτιστικό και κοινωνικό τους ρόλο και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η δημιουργική δύναμη των μουσείων μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή», καταλήγει η ανακοίνωση του ICOM.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην έδρα του στην Παλιά Βουλή

Ως τιμώμενο μουσείο εξάλλου για τον φετινό εορτασμό και με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση επιλέχθηκε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Την έκθεσή του «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21» θα εγκαινιάσει μάλιστα αύριο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων, τιμώμενο το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος της με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρωτοβουλία 2021» της Εθνικής Τράπεζας και Ιδρυμάτων για τα 200 χρόνια από το 1821 περιγράφει όλη την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Αναδεικνύει την προετοιμασία, το ξέσπασμα, την ακτινοβολία και την παρακαταθήκη της μέσα από σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό εστιάζοντας όμως και στους ανθρώπους, που αναδείχθηκαν σε ήρωες, επειδή αντεπεξήλθαν σε εξαιρετικές περιστάσεις και στις κοινωνικές και ιδεολογικές εμπειρίες που άλλαξαν, πριν και μετά το ΄21, τον τρόπο με τον οποίο γινόταν αντιληπτός ο κόσμος. Επιπλέον έχει εμπλουτισθεί με διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατέχει αυτό για τη Χάρτα του Ρήγα, υλοποιημένο με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Να σημειωθεί τέλος ότι το ωράριο λειτουργίας του Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου είναι καθημερινά 10.30 π.μ- 3.30 μ.μ. και κάθε Τρίτη, 1-8 μ.μ. Ειδικά για σήμερα, οι ώρες λειτουργίας είναι 10.30 π.μ.- 3.30 μ.μ.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα αγάλματα ξαναγυρίζουν στο Μουσείο της Κω

Λίλι Χολέιν: Η νέα διευθύντρια του μουσείου Εφαρμοσμένων Τεχνών ΜΑΚ της Βιέννης

Η Ευρώπη και ο Ορφέας καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην Σπάρτη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση