«Μακριά από το αστικό περιβάλλον και τους πολύβουους θερινούς προορισμούς», το εκθεσιακό πρόγραμμα Στέγη Τεχνών Τρύφων που ίδρυσε ο Δημήτρης Τρύφων με τη Βικτώρια Φασιανού, προσφέρει το κατάλληλο έναυσμα για την καλλιτεχνική δημιουργία», όπως οι ίδιοι σημειώνουν. Φέτος συνεργάζονται με το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων το οποίο πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστόπουλου.
Στην πέμπτη διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ θάλλει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου και πιανίστα Κορνήλιου Μιχαηλίδη ενώ ως σύμβουλος λειτούργησε ο πολύς Μιχαήλ Μαρμαρινός. Παρουσιάζονται τέσσερις συναυλίες, δύο εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Επιπλέον, για πρώτη φορά συνεργάζεται το Φεστιβάλ με το πρωτοποριακό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Tryfon Art Residency. Στον πυρήνα της ίδρυσής του το 2018 βρίσκεται ο συλλογισμός ότι η καλλιτεχνική έμπνευση χρειάζεται το ησυχαστήριο και το κατάλληλο πνευματικό περιβάλλον για να καλλιεργηθεί, να αναδειχθεί.
Ο Δημήτρης σε συνεργασία με τη Βικτώρια μετέτρεψαν το εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει στο λιμάνι του Μόλυβδου σε στούντιο και εκθεσιακό πολυχώρο για τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για τη Στέγη Τρύφων ηλικίας 120 ετών, που ανήκε στον πρόσφυγα από το Αϊβαλί προπάππο του Δημήτρη, Θεόδωρο Τρύφωνα. Όπως ο Μυριβίλης και τόσοι άλλοι μετέπειτα σπουδαίοι άνδρες της ίδιας γενιάς, έψαχνε και εκείνος τότε νέες ευκαιρίες στη Λέσβο. Αρχικά το κτίριο στέγαζε τα γραφεία του ελαιοτριβείου που ο ίδιος δημιούργησε εκεί.
Όπως εξηγεί η Βικτώρια, «τρεις γενιές αργότερα αποφασίσαμε να το λειτουργήσουμε ως κέντρο τεχνών, art residency, που στόχο έχει να προσκαλέσει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και να αναπτύξει τον Μόλυβδο ως θερινό κέντρο πολιτισμού».
Φέτος ειδικά, ως πόλος πολιτιστικού τουρισμού, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Έχει αποτελέσει εργαστήρι για εικαστικούς, συνθέτες μουσικής και συγγραφείς που φιλοξενούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα «προκειμένου να εμπνευστούν καλλιτεχνικά και να έρθουν σε επαφή με το νησί και τους ανθρώπους του», συνεχίζει η ίδια.
Εκλεκτό γαϊτανάκι συνθέτουν
Η φετινή έκθεση που διοργανώνουν με τίτλο Κομμάτι ξηράς φιλοξενείται ωστόσο στο χώρο της οικίας Μιχαηλίδου στα Κουφονήσια, όπως άλλωστε και το ίδιο το Φεστιβάλ (με τους δέκα τρεις ερμηνευτές του). Την έκθεση υπό την επιμέλεια της Δανάης Γιαννόγλου συναπαρτίζει ένα εκλεκτό σύνολο καλλιτεχνών (Αντωνάκης Χριστοδούλου, Κωστής Βελώνης, Κώστας Σαχπάζης, Αλέξανδρος Τζάννης και Βασίλης Παπαγεωργίου) οι παρουσιάζουν πρόσφατη δουλειά τους. Η επιμελήτρια υπογράμμισε ότι «το νησί είναι μάλλον η πιο μοναχική γεωγραφική συνθήκη. Κάτι τέτοιο εξαρτάται σαφώς από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη θάλασσα. … Η λογοτεχνία, η μουσική, η δημοτική παράδοση, αλλά και πολλά άλλα είδη τεχνών βρίθουν συσχετισμών που αφορούν το νησί ως σύμβολο της μοναχικότητας και ως ανάγκη συντροφικότητας. Την ίδια όμως στιγμή, οι τόποι αυτοί συνδέονται με τη διασκέδαση, την παύση, τις διακοπές, την απόδραση (…) Από την αναπαράσταση φυσικών χώρων και μορφολογικών συνθηκών όπου η φυσική παρουσία λείπει ή υπάρχει ως υπαινιγμός, από τα απομεινάρια παγωμένων αφηγήσεων μέχρι την επαναφορά συνειρμών χαμένων μέσα στη μνήμη, οι καλλιτέχνες της έκθεσης προσεγγίζουν, ο καθένας με τη δική του καλλιτεχνική γλώσσα, συνθήκες που αφορούν το τοπίο άλλοτε φυσικό και υπαίθριο, άλλοτε αστικό και οικιακό, άλλοτε φανταστικό, τις συνθήκες κατοίκησής του, καθώς και τη μοναξιά και τη μοναχικότητα…».
Στο χώρο συστήνεται ταμείο προαιρετικής οικονομικής ενίσχυσης, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του Καταφύγιου Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο, που εδρεύει στους Λειψούς.
Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν φέτος με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Πληροφορίες:
Διαβάστε επίσης:
Τέχνη στο κύμα: Οι καλλιτέχνες της διασποράς στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο
Η θεαματική Λίντα Καπετανέα, δεν φοβάται τις ανηφόρες
Γυναικεία ενδυνάμωση για τη νέα γενιά
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση