ART & PHILANTHROPY

Η Αγγελική Αντωνοπούλου εγκαινιάζει την πρώτη της ψηφιακή έκθεση

Η Αγγελική Αντωνοπούλου οργανώνει την πρώτη αμιγώς διαδικτυακή έκθεση της γκαλερί a.antonopoulou.art, με τίτλο: «Μετρώντας περίπου 1,5m».

Με τη συμμετοχή τριάντα τριών σύγχρονων εικαστικών, αποτελεί μία πρωτότυπη μορφή περιήγησης στα αχαρτογράφητα ύδατα μέσα στα οποία περιδιαβαίνει η ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Μία άμεση, σχεδόν αντανακλαστική εικαστική αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει, μια επείγουσα ενέργεια που θα αποτυπώσει διαχρονικά τη σχετικότητα των σωματικών αποστάσεων, των ανθρώπινων ορίων.

Χρήστος Αθανασιάδης, tutto andra bene Milano

Όπου η πρωτοφανής προσπάθεια να σωθούν ζωές (ενορχηστρωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο) επιβάλλει απόσταση ενάμιση μέτρου ανάμεσα σε δύο ανθρώπους αλλάζοντας ουσιαστικά την αίσθηση της βιωμένης καθημερινότητας.

Σε αυτό το επισφαλές τοπίο, η Αγγελική Αντωνοπούλου διατηρεί την αισιοδοξία της. «Οι δυσκολίες γεννούν νέες δημιουργικές, διεξοδικές συμπεριφορές και πρακτικές. Το να σχεδιάζεις το μέλλον αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό. Συνεχίζουμε λοιπόν, όλοι μαζί, για να υποστηρίξουμε την τέχνη και να φέρουμε νέες εμπειρίες σε όλους».

Γιωργία Λαλέ, Better to prevent or to treat

Η ιδέα για την αμιγώς διαδικτυακή έκθεση εξελίχθηκε βαθμιαία. Ανασκαλεύοντας τα αρχεία της πρώτης της γκαλερί στην Πάτρα (ιδρύθηκε το 1989) με τίτλο Επίκεντρο, που ύστερα μεταφέρθηκε στην Αθήνα (παρουσιάζοντας ατομικές μεταξύ πολλών άλλων πρωτοπόρων της εποχής και του Τσόκλη), άρχισε να αναρτά ιστορίες και εκθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Η επιθυμία της να μεταφέρει στους νεώτερους τις  εκθέσεις που οργάνωσε στη μακρόχρονη πορεία της απέδωσε και με το παραπάνω. Προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για μία πιο διευρυμένη, ψηφιακή έκθεση με επίκαιρο πλέον θέμα.

«Το «Μετρώντας περίπου 1,5m» είναι μια απόπειρα να ερμηνευθεί η επιβεβλημένη απόσταση ασφαλείας δύο ανθρώπων σε καιρό καραντίνας. Η εγγύτερη απόστασή μας από τους άλλους προσδιορίζεται πια με σχετική ακρίβεια εκατοστών. Το 1,5m γίνεται η σωματική μας εμβέλεια υπαγορεύοντας μια νέα συμπεριφορά μέσα στον Αρχιτεκτονικό χώρο, μια νέα ηθική και μια νέα χορογραφία του καταναλωτή  γράφει ο συνεπιμελητής της έκθεσης Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Τα εργα (εκτός δύο περιπτώσεων) δημιουργήθηκαν με αφορμή το θέμα της έκθεσης και την εποχή των αποστάσεων. Τα ονομάτα των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται (ορισμένοι συνεργάζονται με τις γκαλερί Ζουμπουλάκη, DL, Νitra, Ελευθερία Τσέλιου), συνθέτουν το γαϊτανάκι της ελληνικής φωνής στη σύγχρονη τέχνη: 

Αθανασιάδης Χρήστος, Αϊδίνης Διαμαντής, Αρβανίτης Νίκος, Βρατσάνου Μυρτώ, Βρεττός  Τάσος,  Γυπαράκης Γιώργος,  Ζαφειρόπουλος Θεόδωρος,  Ζαφειροπούλου Κατερίνα, Ζαχαριουδάκης Μανώλης, Θεοφυλάκτου Ελένη, Καλλιμόπουλος Μιχάλης, Καλύβης Γιώργος, Καπεζάνου Στέλλα, Καραγιαννοπούλου Ειρήνη,  Καρακωστάνογλου Νικομάχη, Κοτιώνης Ζήσης, Κοτσάλα Κατερίνα, Κουμπαρούλη Αθηνά, Κυριαζή Νότα, Κούκου Βασιλική, Λαλέ Γεωργία, Λάσκαρη Άννα, Μάκκας Παντελής, Μήτρεντσε Χριστίνα, Μιχαηλίδης Μίλτος, Μόσχος Νίκος, Μυρογιάννη Μαργαρίτα, Ράγκου Ράνια, Σαχπάζης Γιάννης, Τσάκωνας Παύλος, Χάρος Μανώλης, Ψυχούλης Αλέξανδρος, Ψωμά Μανταλίνα.

Για την έκθεση δείτε εδώ.

Διάρκεια έκθεσης ως 30/9/20202