Πίσω από κάθε επιτυχία κρύβεται μία γυναίκα: Η Μαριάννα (Γουλανδρή) Λαιμού στηρίζει τον διεθνή οργανισμό Common Seas στους μεγάλους χορηγούς της οποίας συγκαταλέγεται ο σύζυγός της Φίλιππος Λαιμός φιλοτεχνώντας το (υπέρκομψο, φυσικά) απολύτως οικολογικό κύπελλο πολλαπλών χρήσεων για καφέ σε συνεργασία με τη δημοφιλή (στην παγκόσμια, ελίτ κοινότητα των «πράσινων» νέων) huskup. Η εταιρεία δημιούργησε το κύπελλο (ή παγούρι…) ως φυσικό υποπροϊόν που παράγεται από τη συγκομιδή του ρυζιού.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της αποτέλεσε το κίνημα διεθνής Ιούλιος χωρίς πλαστικά (#plasticfreejuly 2020) που τιμούν παγκοσμίως οι περισσότεροι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι οργανισμοί αλλά και η αντιστοίχως ευαισθητοποιημένη κοινωνία -ως επί το πλείστον ανώτερου βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου εντοπισμένη στο δυτικό κόσμο.
Στο συγκεκριμένο κύπελλο δεσπόζει φυσικά το σήμα κατατεθέν της Μαριάννας, δηλαδή τα μάτια για καλό κάρμα που χαρακτηρίζουν και σχεδόν όλα της τα σχέδια στην προσωπική εταιρεία κοσμημάτων της Marianna Lemos Jewelry. Φιγουράρουν στα λεπτά άκρα διαφόρων connoisseurs της μόδας ανά τον κόσμο (η Μαρέβα Μητσοτάκη τα έχει τιμήσει δεόντως).
Άρχισε να σχεδιάζει στο Λονδίνο το 2015 με σκοπό να εκφράσει τις ρίζες της, τις διεθνείς πολιτισμικές επιρροές της, τα σπουδαία γυναικεία πρότυπα που την έχουν γαλουχήσει: πέρα από τη μητέρα της Χριστιάννα (Βαρδινογιάννη) Γουλανδρή, ξεχωρίζει η γιαγιά της, πρέσβειρα καλής θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη. Σήμερα πλέον κάθε κόσμημα παρασκευάζεται στο εργαστήριό της στην Αθήνα από ειδήμονες τεχνίτες χρυσοχόους χρησιμοποιώντας τα πιο φίνα και καθαρά υλικά από χρυσό και πολύτιμους λίθους.
«Είμαι τόσο περήφανη που συγκαταλέγομαι στην ομάδα Common Seas. Ο στόχος μας εστιάζεται στην εξάλειψη της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικά απορρίματα. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που είμαι τόσο περήφανη για τη συνεργασία μου με τη huskup πάνω σε αυτό το 100% ανακυκλώσιμο, βιοδιασπώμενο κύπελλο που έχει κατασκευαστεί από φλούδες ρυζιού. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το evil eye (μάτι) που συμβολίζει την προστασία. Για εμάς αυτά τα μικρά βήματα, η εξάλειψη πλαστικών κυπέλλων και η αντικατάστασή τους με κύπελλα όπως αυτό, σημαίνει ότι εξελισσόμαστε στο όραμά μας να δημιουργήσουμε πιο υγιείς και καθαρούς ωκεανούς» δήλωσε η Μαριάννα που συμμετέχει στο ΔΣ του Οργανισμού παράλληλα με την εταιρεία της.
Ο Common Seas συνενώνει διεθνή ομάδα επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων πολιτικής και επαγγελματίες της συμπεριφορικής αλλαγής με τους οποίους συνδέεται σε προσωπικό και πρακτικό επίπεδο για τις εκάστοτε επιτόπιες αλλαγές που δοκιμάζει.
Μέρος των τοπικών δράσεων της Common Seas αποτελεί η Συμμαχία Clean Blue Alliance η οποία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή σε νησιά στην Ελλάδα και στις Μαλδίβες ενώ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ινδονησία. Συνεργάζεται με τις κοινότητες των νησιών σε όλα τα επίπεδα ώστε να κατανοήσει τη ροή των πλαστικών απορριμμάτων από την πηγή έως τη θάλασσα, καθώς και στις επιπτώσεις της. Στη συνέχεια, εντοπίζει και εφαρμόζει λύσεις με βέλτιστο αντίκτυπο στη μείωση της διαρροής πλαστικών στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Με την ενεργοποίηση συλλογικής έρευνας, πόρων, καθοδήγησης και άλλων δυναμικών εργαλείων στο πλαίσιο της Συμμαχίας, πρόκειται να οικοδομηθεί σταδιακά παγκόσμιο δίκτυο νησιών χωρίς πλαστικά απορρίμματα.
Ναυαρχίδα αυτής της Συμμαχίας σε τοπικό επίπεδο αποτελεί εξαρχής το παραδειγματικό «παρακλάδι» Clean Blue Paros, που ενεργοποιεί και πλαισώνει τη συνεργασία ανάμεσα στους τοπικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την απλή κοινότητα στο νησί της Πάρου. Συγκεκριμένα συστρατεύονται ο δήμος Πάρου, το Cyclades Preservation Fund, οι οργανισμοί WATT, WWF ΕΛΛΑΣ (στο οποίο συμμετέχει ως μέλος ΔΣ ο Φίλιππος Λεμός) και πρωτοπόρες τοπικές εταιρείες. Φιλοδοξία τους να παραδώσουν το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα και να αναδείξουν την Πάρο σε παγκόσμιο πρωτοπόρο στη μάχη ενάντια στα πλαστικά στα μεσογειακά νερά.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, «η διόγκωση του πληθυσμού δημιουργεί την ανάλογη διόγκωση πλαστικών απορριμμάτων. Αυτό αποτελεί περιβαλλοντικό και οικονομικό κίνδυνο για την Ελλάδα. Επιλέξαμε την Πάρο επειδή πληρούσε ένα συγκεκριμένο σύνολο κριτηρίων. Στην περίοδο αιχμής, τα απορρίμματα στην Πάρο αυξάνονται κατά 350%. Το ΧΥΤΑ της Πάρου είναι σχεδόν γεμάτο. Η πολυπλοκότητα της πρόκλησης των απορριμμάτων της Πάρου δίνει την ευκαιρία να διερευνήσουμε και να παραδώσουμε συστημικές λύσεις που μπορούν να αναπαραχθούν και να κλιμακωθούν και σε άλλα νησιά».
Η αποστολή και η προσέγγιση του Commons Seas σήμερα έχει διαμορφωθεί μέσα από την προηγούμενη καριέρα της ιδρύτριας Jo Royle, που διακρίθηκε διεθνώς ως αρχηγός θαλάσσιων αποστολών και υπερωκεάνιων ιστιοπλοϊκών αγώνων -με ταξίδια στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και την Ανταρκτική καθώς και ριζοσπαστικό έργο παραπάνω από δέκα χρόνια μέχρι σήμερα.
Ο Φίλιππος και ο αδελφός του Αντώνης Λαιμός, συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια πολλών εταιρείων σε διάφορους τομείς -κυρίως στη ναυτιλία, στα κτηματομεσιτικά, στα επενδυτικά κεφάλαια. Η βαθιά, διαχρονική σχέση με τη θάλασσα που διέκρινε σειρά γενεών Λεμού, οδήγησε την οικογένεια να εστιάσει το ευρύ κοινωφελές της έργο στην προστασία των ωκεανών και την εξάλειψη των πλαστικών απορριμάτων. Το όραμά τους διοχετεύεται με τη μεθοδική καθηδήγηση και χρηματοδότηση του Common Seas που αγωνίζεται να θεσπίσει έναν κόσμο χωρίς την πλαστική απειλή στους ωκεανούς και την ανθρώπινη υγεία.
Βεβαίως μέσα από τον οικογενειακό φιλανθρωπικό τους οργανισμό Ίδρυμα Αύρα (Avra Foundation), προωθούν πολλές ακόμη μη κερδοσκοπικές δράσεις. Ο Φίλιππος σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το περίζηλο, τρίπτυχο πτυχίο PPE, δηλαδή Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά. Ο δε Αντώνης σπούδασε Νομικά στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Η ναυτιλία τρέχει και στο αίμα της βαθύπλουτης Μαριάννας Λεμού καθώς πρόκειται για δισέγγονη του ιδρυτή της δυναστείας των γουλανδρίδων, ήτοι του Βασίλη Ι. Γουλανδρή, εγγονή του Big John και κόρη του Γιώργου Γουλανδρή που μεγάλωσε στο Λονδίνο. Από την πλευρά της μητέρας της Χριστιάννας έχει παππού τον μεγιστάνα Βαρδή Βαρδινογιάννη.
Θεωρείται η συνεχίστρια του ανεκτίμητου έργου της γιαγιάς της (της οποίας το όνομα φέρει) στο Σωματείο φίλων παιδιών με Καρκίνο Ελπίδα στο οποοίο συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια ως αντιπρόεδρος (σήμερα στην ηλικία των τριάντα ετών περίπου). Η ίδια άλλωστε ίδρυσε το εξαιρετικά δραστήριο Ελπίδα Youth, επιτροπή του συλλόγου που απαρτίζεται από τη νέα γενιά της ελληνικής φιλανθρωπίας. Στο πρόσωπό της συγκεντρώνονται δύο αμύθητες περιουσίες ενώ τα παιδιά της θα κληρονομήσουν και την περιουσία του συζύγου της που ούτως ή άλλως μεσουρανεί ανάμεσα στις εφοπλιστικές οικογένειες. Και από τις τρεις οικογένειες έχουν αναδειχθεί ξεχωριστοί ευπατρίδες για την Ελλάδα.
Δεν χρειάζεται να συναντήσει κανείς το ζευγάρι Φίλιππος Μαριάννα πολύ συχνά στις απογευματινές βόλτες τους με την κόρη τους στον Εθνικό Κήπο, σε απολύτη σύμπνοια μέσα στην πυρηνική τους οικογένεια, να ανακατεύονται αρμονικά στην ανωνυμία του πλήθους και την καθημερινότητα για να αντιληφθεί αυτό που αυτονόητα χαρακτηρίζει τους λονδρέζους «αριστοκράτες» (με την ευρεία, πολιτική έννοια του όρου): απλότητα και ταπεινοφροσύνη (σε αντίθεση με τόσους άλλους επώνυμους που διατυμπανίζουν τις οικογενειακές τους βόλτες στη γαλήνη του Κήπου). Μιλούν τα έργα τους. Τα υπόλοιπα της προσωπικής ζωής τους, πίσω από τα φλας των φωτογράφων.
Διαβάστε επίσης:
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εκ βαθέων: «Θα αγωνιστώ για την επόμενη ημέρα»
Τέχνη στο κύμα: Οι καλλιτέχνες της διασποράς στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο
Οι πιο επιδραστικές Ελληνίδες για το 2019
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση