Climate Emergency

#2020halt: Οι street artists ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή

πηγή: Instagram @shehzilm

Ο κορονοϊός μας έκλεισε σπίτι, δε μας επέτρεψε να γιορτάσουμε την Ημέρα της Γης όπως της άξιζε. Μας περιόρισε σ’ ένα απλό hashtag. Ορισμένοι καλλιτέχνες, όμως, μάχονται καθημερινά για να μας ευαισθητοποιήσουν όπως μπορούν. Προσπαθούν να συνδεθούν ο ένας με τον άλλο, δημιουργώντας μία παγκόσμια αλυσίδα, την #2020halt.

«Ο στόχος μας είναι να ενωθούμε για να προωθήσουμε ένα μεγάλο, συγκεντρωτικό μήνυμα», δήλωσε η Meg Zany από το Los Angeles στο earthday.org.

Shehil Malik


H Shehil Malik είναι μία street artist από το Πακιστάν και προσπαθεί να δώσει δύναμη στις συμπατριώτισσές της. «Εμπνέομαι από αυτά που βλέπω ως Πακιστανή, τις συζητήσεις  μου με άλλες γυναίκες και γενικά ανθρώπους που διαφέρουν από εμένα, από αυτά που γνωρίζω και πιστεύω – εμπνέομαι από άβολες καταστάσεις, για τις οποίες δε μιλάει κανείς», είπε. «Και η κλιματική αλλαγή επιδρά περισσότερο στους πιο ευάλωτους ανθρώπους: Τις γυναίκες του Νότου. Τα κινήματα που οδηγούνται από γυναίκες είναι καθοριστικά στην εξάλειψη του προβλήματος αυτού.»

Η δική της τέχνη δεν περιστρεφόταν πάντα γύρω από το περιβάλλον. Όταν, όμως, συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε καν να αναπνεύσει στην πατρίδα της, αποφάσισε να δράσει. «Μπορούσα να μυρίσω τον καπνό. Η ορατότητα ήταν περιορισμένη και είχα πονοκεφάλους κάθε φορά που έβγαινα έξω. Έτσι, ασχολήθηκα με τον ακτιβισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το 2019, το κράτος αυτό ήρθε δεύτερο στην παγκόσμια κατάταξη των πιο μολυσμένων περιοχών, με εξαπλάσια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα από το όριο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.


Η Malik ετοίμασε δύο projects για το #2020halt. To πρώτο, αφορά στο καταστροφικό αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στη φύση – ακριβώς αυτό που πυροδότησε, δηλαδή, την κρίση στην παγκόσμια υγεία. Το δεύτερο, με τίτλο The Future Is Green (Το Μέλλον Είναι Πράσινο) παρουσιάζει το μέλλον του πλανήτη χωρίς «εγωκεντρικούς, σεξιστικούς και βιομηχανικούς κανόνες».


Pasha Cas


O Pasha Cas μεγάλωσε σ’ έναν καταπράσινο τόπο, μέσα στη φύση του Καζακστάν. Ενηλικιώθηκε, όμως, κι έφυγε για να ακολουθήσει τα όνειρά του. Έζησε σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, από τη Νέα Υόρκη ως τη Μόσχα. Και αυτό που έβλεπε, δεν του άρεσε.

«Τα περιβαλλοντικά ζητήματα ήταν ανέκαθεν σημαντικά για εμένα. Αν θες να περάσεις το μήνυμά σου μέσω του street art, δε ζητάς άδεια. Βγαίνεις έξω και το κάνεις, μέσα από την τέχνη σου. Και, προσωπικά, αισθάνομαι βαθιά απογοήτευση για την κατάσταση που επικρατεί», δήλωσε στο earthday.org.

Ο Pasha θίγει θέματα σαν την ελευθερία του λόγου και της τέχνης, καθώς γνωρίζει τη σημασία τους σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα. Το Καζακστάν αυτή τη στιγμή υποφέρει, λόγω τόσο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όσο κι εκείνης του νερού. Ας μην ξεχνάμε τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Σοβιετικής Ένωσης και τη λειψυδρία.


Το δικό του έργο ονομάζεται Child of Earth. «Ήθελα να δείξω πως η Γη μας είναι η μητέρα όλων και ότι η ανθρωπότητα είναι ένα με τον πλανήτη, όχι κάτι ξένο, κάτι αυθεντικό. Πρέπει να της φερόμαστε ακριβώς όπως στις μαμάδες μας: Με αγάπη», σημείωσε.

 

Διαβάστε επίσης:

Protect Our Winters: H νέα γενιά αθλητών μάχεται ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Τι προκάλεσε την κλιματική αλλαγή στο παρελθόν;

Cheryl Holder: Η γιατρός που εξηγεί πώς η κλιματική αλλαγή συνδέεται με την υγεία μας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση