CLIMATE EMERGENCY

3 αρχαίοι πολιτισμοί που «χάθηκαν» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Photo by Jorge Ramírez on Unsplash

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κλιματική αλλαγή απειλεί τον πλανήτη. Πολιτισμοί που στην αρχαιότητα θεωρούνταν ασταμάτητοι, προσπάθησαν να την αντιμετωπίσουν και απέτυχαν. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι οι συνέπειές της ήταν τόσο καταστροφικές που ολόκληρες φυλές αφανίστηκαν.

Παρακάτω, βρίσκονται εκείνες που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν:

Νορβηγοί Βίκινγκς της Γροιλανδίας

Μπορεί ο Χριστόφορος Κολόμβος να έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη Βόρεια Αμερική, όμως οι Βίκινγκς το είχαν κάνει 500 χρόνια νωρίτερα. Κάποια εποχή θριάμβευαν, όλοι τους θαύμαζαν και, ταυτόχρονα, τους φοβούνταν. Βρίσκονταν στην κορυφή του κόσμου μέχρι το 14ο αιώνα, όταν άρχισε η περίοδος της μεγάλης τους παρακμής.

Επιστήμονες και ιστορικοί έχουν καταλήξει σε αρκετές θεωρίες, προσπαθώντας να βρουν την αιτία της. Το πιθανότερο είναι να προκλήθηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Όταν οι Βίκινγκς της Νορβηγίας εγκαταστάθηκαν στη Γροιλανδία, ο καιρός άλλαξε. Ξεκίνησε η Μεσαιωνική Θερμή Περίοδος, η οποία διήρκησε 400 ολόκληρα χρόνια – από το 800 έως το 1200 μ.Χ. Εκείνη την εποχή, ο καιρός της περιοχής άλλαξε, με τη γεωργία να ευνοείται. Όλα έγιναν ευκολότερα. Σχεδόν αμέσως, όμως, το 14ο αιώνα, ήρθε η Μικρή Εποχή των Παγετώνων.

Μέχρι το 1500, δεν υπήρχε ούτε ένας κάτοικος των οικισμών των Βίκιγνκς στη χώρα αυτή.

Πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού

Κάποτε, ήταν μία φυλή με πέντε εκατομμύρια μέλη. Η πιο γνωστή περιοχή της είναι το Μεχργκάρχ, το οποίο αναπτύχθηκε περίπου το 6500 π.Χ. Τι την οδήγησε στην καταστροφή;

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι αρχαιολόγοι υποστήριξαν ότι η κατάρρευση ήταν τόσο ξαφνική, που πρέπει προκλήθηκε από κάποια εισβολή μιας υποθετικής άριας φυλής.

Η σημερινή άποψη διαφέρει. Αυτό που προκάλεσε την κατάρρευση φαίνεται αναμφισβήτητα ότι ήταν μια σημαντική κλιματολογική αλλαγή. Το 2600 π.Χ., η κοιλάδα του Ινδού ποταμού ήταν κατάφυτη, δασική και γεμάτη ζωή. Ήταν επίσης υγρότερη. Οι πλημμύρες ήταν ένα πρόβλημα, καθώς φαίνεται πως σε εκείνο το απώτατο παρελθόν κατέστρεφαν ενίοτε ορισμένες εγκαταστάσεις. Όμως δεν ήταν αυτό το μόνο μειονέκτημα που μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε κατάρρευση. Το βασικό σημείο είναι ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού του Ινδού συμπλήρωναν τη διατροφή τους με το κυνήγι, γεγονός σχεδόν αδιανόητο, όταν εξετάζει κανείς το σύγχρονο, απογυμνωμένο από βλάστηση περιβάλλον.

Επιπλέον, εξαφανίστηκαν σημαντικά τμήματα του ποτάμιου συστήματος Γκχάγγαρ-Χάκρα ή Σαρασβάτι.

Μάγια

Η εξαφάνιση των Μάγια ήταν είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα των ιστορικών. Παρότι υποστηρίζουν πως δεν «κατέρρευσε» ο πολιτισμός τους, ένα μυστήριο τους περιβάλλει. Πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί στην προσπάθεια εξιχνίασης του μυστηρίου, από επιδημίες μέχρι εξωγήινα όντα. Αυτή που επικρατεί, όμως, επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία προκάλεσε μία διακοσαετή ξηρασία.

Επειδή οι πολλές μεγάλες πόλεις των Μάγια βρίσκονταν κοντά σε ερήμους, οι κάτοικοί τους ήταν απόλυτα εξαρτημένοι στο σύστημα αποθήκευσης νερού της βροχής. Κάθε απώλεια μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Όταν, λοιπόν, έπαψε να βρέχει, οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν είτε να μετοικίσουν σε άλλες περιοχές με καλύτερες συνθήκες. Όσοι δεν τα κατάφεραν, έφυγαν από τη ζωή υποφέροντας.

 

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης γυρίζει εκατομμύρια χρόνια πίσω

Πόσο πιθανό είναι ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη;

Η αιτία πίσω από την πρώτη μαζική εξαφάνιση των ειδών του πλανήτη

 

Aκολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση