Η σωτηρία του πλανήτη φαίνεται δύσκολη και σχεδόν ακατόρθωτη, όμως δεν είναι. Μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, θα μειώσουν την αρνητική μας επίδραση στον πλανήτη και θα κάνουν, μακροπρόθεσμα, μεγάλη διαφορά.
Απο βιοδιασπώμενα μέχρι επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα, επιλογές υπάρχουν. Μπορούμε να γίνουμε υπερήρωες ενάντια στην κλιματική αλλαγή, εάν το θελήσουμε. Ας δούμε παρακάτω μερικά πράγματα που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε συχνά και βλάπτουν το περιβάλλον, μαζί με τις «πράσινες» εναλλακτικές τους.
Πλαστικές σακούλες μίας χρήσης
Χρειάζονται έως και χίλια χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, τις τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για κάθε μία, οι οποίες περνούν στο νερό και το έδαφος, θα δούμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που προκαλούν.
Αντί για εκείνες, ας προτιμήσουμε τις πάνινες tote bags οι οποίες είναι πάντα στη μόδα.
Χάρτινα ποτηράκια καφέ
Μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από το πλαστικό μίας χρήσης, όμως δεν παύουν να βλάπτουν σοβαρά τον πλανήτη μας. Για την παραγωγή τους απαιτούνται τεράστια ποσά ενέργειας, ενώ δεν είναι πάντα ανακυκλώσιμα.
View this post on Instagram
Οπότε, ας έχουμε μαζί μας το δικό μας ποτήρι την επόμενη φορά που θα πάρουμε τον καφέ μας απ’ έξω.
Πλαστικά μπουκάλια νερού
Όχι μόνο επιδρούν αρνητικά στην υγεία μας, αλλά είναι ιδιαίτερα «βάρβαρα» απέναντι στη Γη μας. Δεν ανακυκλώνονται, ενώ είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν στο στομάχι κάποιου θαλάσσιου ζώου. Για την κατασκευή τους δεσμεύονται μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ η βάση τους είναι το πετρέλαιο. Κατά την αποσύνθεσή τους, μολύνουν τον αέρα και το έδαφος.
Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν, εάν επιλέξουμε το δικό μας οικολογικό μπουκαλάκι.
Αλουμινένια κουτάκια
Αναφερόμαστε σ’ εκείνα των αναψυκτικών, κυρίως. Η παραγωγή του αλουμινίου απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια και περνά τοξικά υποπροϊόντα στην ατμόσφαιρα, το νερό και το έδαφος.
Ευτυχώς, είναι 100% ανακυκλώσιμα. Έτσι, αν επιμένουμε να πίνουμε την Coca Cola μας από το κουτάκι, ας το πετάμε στον μπλε κάδο – αφού το ξεπλύνουμε καλά.
Μειώνοντας την αρνητική μας επίδραση στο περιβάλλον και υιοθετώντας «πράσινες» συνήθειες, βάζουμε το λιθαράκι μας ώστε να μπει ένα τέλος στην κρίση αυτή. Μετά από λίγο θα κάνουμε ακόμη μεγαλύτερα βήματα και η οικολογία θα γίνει τρόπος ζωής!