CLIMATE EMERGENCY

5 απλά tips για μία διατροφή φιλική προς το περιβάλλον

5 απλά tips για μία διατροφή φιλική προς το περιβάλλον
Photo by Maria Ilves on Unsplash

Ο πλανήτης υποφέρει και είναι χρέος καθενός να τον βοηθήσει. Έχουμε περιορίσει τη χρήση πλαστικού, προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά και στην ντουλάπα μας με πιο ‘πράσινες’ επιλογές, όμως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να κινητοποιηθούμε.

Ανανεώνοντας αργά αλλά σταθερά την καθημερινή διατροφή μας, μπορούμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα θετικό για το περιβάλλον. Δε χρειάζεται να γίνουν όλα κατευθείαν, το σημαντικό είναι να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αισθανόμαστε πως είναι ακατόρθωτο να τις διατηρήσουμε και να τις κάνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

1. Περιορίζουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων

Μία ισορροπημένη δίαιτα με ποικιλία τροφών, όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία μας, αλλά θα περιορίσει την αρνητική μας επίδραση στην πανίδα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αποφεύγοντας το κρέας μία φορά την εβδομάδα, και να δούμε πού θα φτάσουμε στη συνέχεια.

2. Έχουμε ως γνώμονα την κάθε εποχή

Τρώγοντας φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή του χρόνου, κερδίζουμε στη γεύση και συμβάλλουμε θετικά στην επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος. Για την παραγωγή προϊόντων εκτός εποχής, χρειάζονται τεχνητό φως και ζέστη. Έτσι, γίνεται μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

3. Στηρίζουμε την τοπική αγορά

Εάν επιλέγουμε τα τρόφιμα με κριτήριο την περιοχή απ’την οποία προέρχονται, θα βοηθήσουμε στη μείωση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που φεύγει προς την ατμόσφαιρα καθώς δε θα διανύσουν μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας. Επιπλέον, υποστηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς και την οικονομία.

4. Ψωνίζουμε έξυπνα

Ας το παραδεχθούμε, πολύ συχνά πετάμε φαγητό. Οργανώνοντας από πριν τη λίστα με τα ψώνια μας και αποφασίζοντας την Κυριακή το βράδυ τι θα μαγειρέψουμε για ολόκληρη την εβδομάδα, δε θα κάνουμε άχρηστες αγορές και θα περιορίσουμε τα απορρίμματα.

5. Δεν πετάμε τίποτα

Όσο καλός κι αν ήταν ο προγραμματισμός μας, κάτι θα περισσέψει. Αντί να βρει τη θέση του στον κάλαθο αχρήστων, μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί και να το χρησιμοποιήσουμε με κάποιον τρόπο στη συνταγή της επόμενης μέρας!