O πλανήτης μας υποφέρει. Η κλιματική αλλαγή είναι πέρα για πέρα αληθινή, τη βλέπουμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Δεν μπορούμε πλέον να συμπεριφερόμαστε σαν να ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων ακτιβιστών, ούτε να αγνοούμε τους επιστήμονες που τονίζουν την ανάγκη για δράση. Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε όλοι για να φέρουμε την αλλαγή. Ήδη η νέα γενιά των αθλητών των ΗΠΑ οργανώνει προσπάθειες καταπολέμησης της περιβαλλοντικής κρίσης και μας εμπνέει. Και τώρα, έρχεται μία χώρα που ίσως δεν υπολογίζουμε όσο θα έπρεπε, για να μας εμπνεύσει ακόμη περισσότερο. Ο λόγος για την Αιθιοπία.
Ένα καλά οργανωμένο σχέδιο έρχεται από το κράτος αυτό, για να εφαρμοστεί άμεσα. Συγκεκριμένα, ο στόχος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πρόκειται για μία δενδροφύτευση άνευ προηγουμένου, με πέντε δισεκατομμύρια ξεχωριστά δέντρα να δίνουν ζωή σε αποψιλωμένα δάση. Μέσα στην επόμενη πενταετία, θα έχουν τετραπλασιαστεί. Με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος μας θα γίνει λίγο πιο “πράσινος”.
#GreenLegacy, for a greener and cleaner Ethiopia, is a national go green campaign, endeavoring to raise the public’s awareness about Ethiopia’s frightening environmental degradation and, educate society on the importance of adapting green behavior. #Ethiopia pic.twitter.com/Q64gDlccsy
— Green Legacy Eth?? (@GreenlegacyET) June 1, 2020
Η πρωτοβουλία ονομάζεται Green Legacy (Πράσινη Κληρονομιά) και αποτελεί παρακλάδι του μεγαλύτερου πλάνου αναδάσωσης της ιστορίας. Αναφερόμαστε σ’ εκείνο που πραγματοποιήθηκε πέρσι, με το έθνος αυτό να φυτεύει 354 εκατομμύρια δέντρα σε μόλις 12 ώρες και, συνολικά, 4 δισεκατομμύρια ολόκληρο το έτος.
Επειδή η αφρικανική αυτή χώρα έχει χάσει το 97% των δασών της, λόγω του υπερπληθυσμού και της αυξημένης ανάγκης για κατοικίσιμες και βιομηχανικές περιοχές, πλέον υποφέρει. Χάρη στο Green Legacy, όμως, αρχίζει να “αναπνέει” πιο ελεύθερα.
Ο πρωθυπουργός της, Abiy Ahmed, εμπνευστής της πρωτοβουλίας και οικολόγος, ζητά από τους πολίτες να τον ακολουθήσουν σε αυτήν του την προσπάθεια. Kάνει ό, τι περνάει από το χέρι του, ώστε να διατηρούν οι εθελοντές όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ συμμετέχει κι ο ίδιος ενεργά – δεν περιμένει να δει την αλλαγή μένοντας αμέτοχος.
Τα φυτά θα διανεμηθούν σε τριάντα οχτώ χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα. Έχει γίνει οργανωμένη μελέτη, τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη.
Η Αιθιοπία μας κάνει να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Από εμάς, ένα μεγάλο μπράβο! Ας ελπίσουμε να δούμε ανάλογες προσπάθειες σ’ ολόκληρο τον κόσμο!
Διαβάστε επίσης:
Τι προκάλεσε την κλιματική αλλαγή στο παρελθόν;
Πώς θα αλλάξετε καταναλωτικές συνήθειες, ώστε να κάνετε τη βιωσιμότητα τρόπο ζωής
Απαντάμε στις 7 μεγαλύτερες ερωτήσεις για το πλαστικό