CLIMATE EMERGENCY

Οι παγετώνες εξαφανίζονται: Θα χαθεί το 10% τους, ακόμη κι αν αγγίξουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους

Οι παγετώνες εξαφανίζονται: Θα χαθεί το 10% τους, ακόμη κι αν αγγίξουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους
Photo by Arno Senoner on Unsplash

Ακόμη κι αν η ανθρωπότητα αγγίξει κάθε περιβαλλοντικό στόχο της Συμφωνίας του Παρισίου για το Κλίμα, το ένα δέκατο των παγετώνων της Γης θα χαθεί ως το 2050.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, πρόκειται για μία απώλεια μεγαλύτερη των 13.200 κυβικών χιλιομέτρων νερού – ποσότητα που θα γέμιζε δέκα γήπεδα Wembley – η οποία θα επηρεάσει σημαντικά τα δέλτα των ποταμών, το φυσικό περιβάλλον της άγριας ζωής και τη στάθμη της θάλασσας. Σε συγκεκριμένες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, μάλιστα, οι παγετώνες θα μειωθούν στο μισό.

Οι ειδικοί εξήγησαν πως αυτό είναι αναπόφευκτο, πρόκειται για μία συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη που ποτέ δε θα ανατραπεί.

Photo by Fernando Puente on Unsplash

Βέβαια, οι δράσεις του σήμερα, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο δεύτερο μισό του αιώνα. «Αυτά που βλέπουμε στα βουνά τώρα, προκλήθηκαν από αέρια του θερμοκηπίου δύο ή τρεις δεκαετίες πριν», δήλωσε ο Μπεν Μάρζιον, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης. «Κατά κάποιον τρόπο, μπορούμε να το δούμε σαν μία καταδίκη, γιατί είναι πολύ αργά για να το σταματήσουμε. Ωστόσο, ας έχουμε στο νου μας πως οι αποφάσεις που θα πάρουμε αυτήν τη στιγμή, μπορούν να επηρεάσουν το πώς ο θα μοιάζει ο κόσμος που θα ζήσουν οι δύο ή τρεις επόμενες γενιές».

Την ώρα που οι πάγοι των βουνών λιώνουν εξαιτίας της υπερθέρμανσης, οι παραθαλάσσιες περιοχές βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο, καθώς είναι πολύ πιθανό να πλημμυρίσουν. Μάλιστα, τα Πυρηναία θα είναι ένα από τα όρη που θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα. Στην Ελβετία και την Ιταλία, παγετώνες που λιώνουν, θα απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Photo by Lucia Otero on Unsplash

Οι επιστήμονες προβλέπουν πως θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι παγετώνες στον κόσμο ως το 2050, καθώς μεγάλα κομμάτια πάγων που υπάρχουν σήμερα θα σπάσουν σε μικρότερα, όμως σημασία δεν έχει ο αριθμός, αλλά ο όγκος.

«Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα», τόνισε ο περιβαλλοντολόγος του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και Παγκόσμιας Υπηρεσίας Καταγραφής Παγετώνων, Σάμιουελ Νουσμπάουμερ. «Οι παγετώνες έχουν μακρόχρονη μνήμη».

 

Διαβάστε επίσης:

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν και δεν υπάρχει επιστροφή

4 πόλεις που βυθίζονται και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Ποια ήταν η θερμοκρασία της Γης στην Εποχή των Παγετώνων;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση