Climate Emergency

Η σκληρή αλήθεια για τη μόλυνση που προκαλεί το πλαστικό μίας χρήσης

Photo by ahmet hamdi on Unsplash

Βρίσκεται παντού. Από την επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού μέχρι τα βάθη της Τάφρου των Μαριανών. Στο στομάχι των ψαριών και των θαλάσσιων χελωνών που το μπερδεύουν με τροφή. Ο λόγος για το πλαστικό.

Γνωρίζουμε πως το πρόβλημα που προκαλεί στο περιβάλλον είναι μεγάλο. Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό του μέγεθος; Επιστήμονες υποστηρίζουν πως μέσα στη θάλασσα βρίσκονται 8-14 εκατομμύρια τόνοι από αυτό. Η ποσότητα που βρίσκεται στην επιφάνεια, υπολογίζεται πω ζυγίζει 35 φορές λιγότερο. Κι όσο περνάει ο καιρός, εκείνη θα αυξάνεται. Κάθε χρόνο, 4 έως 8 τόνοι μικροπλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα. Το μεγαλύτερο μέρος τους ξεβράζεται στην ακτή ή βρίσκει για πάντα τη θέση του στο βυθό.

Τα μικροπλαστικά είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει η λέξη: Μικρά. Ακόμη κι άθελά τους, τα τρώνε τα ψάρια και τα μαλάκια, τα οποία στη συνέχεια τρώμε εμείς, οι άνθρωποι. Επομένως βρίσκουν τη θέση τους στο δικό μας οργανισμό.

Photo by Cristian Palmer on Unsplash

Μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε ρομποτικό υποβρύχιο και πήρε 51 στο σύνολο δείγματα άμμου από διαφορετικά σημεία, σε μία θαλάσσια έκταση 380 χιλιομέτρων. Τα εξέτασε, έπειτα, στο εργαστήριο.

Αφού τα αποξήραναν κι έφυγε κάθε ίχνος υγρασίας, βρήκαν από 0 έως 13.6 μόρια πλαστικού ανά γραμμάριο άμμου. Η ποσότητα αυτή είναι 25 φορές μεγαλύτερη από κάθε άλλη που έχει καταγραφεί στην περιοχή, ενώ ξεπερνά ακόμη και εκείνες άλλων περιοχών, όπως του Ινδικού Ωκεανού.

Κάνοντας τις απαραίτητες μετατροπές, οι ειδικοί υπολόγισαν πως η μάζα των πλαστικών που βρίσκεται στη θάλασσα κυμαίνεται από 8.4 έως 14.4 εκατομμύρια τόνους.

Πώς έφτασε στο βυθό όλο αυτό το πλαστικό;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συνέβη και φτάσαμε στην κατάσταση αυτή. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ευθύνονται κυρίως τα πλαστικά σκουπίδια που αφήνουν ανεύθυνοι λουόμενοι στις παραλίες. Όμως, ορισμένα είδη επιπλέουν. Έρευνα του 2016 έδειξε πως, ακόμη κι αυτά, είναι δυνατό να βυθιστούν χάρη στα ψάρια που τα τραβούν προς τα κάτω.

Photo by Javardh on Unsplash

Έχει βρεθεί πως οι γόπες των τσιγάρων, οι συσκευασίες, τα καπάκια μπουκαλιών και τα πλαστικά περιτυλίγματα βρίσκονται κυρίως στην στεριά. Στα βάθη του ωκεανού θα βρούμε σκοινιά ψαρέματος και πλαστικές σακούλες. Επιπλέον, όλα αυτά συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, δημιουργώντας «hotspots». Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, παραμένει άγνωστος – ίσως βρίσκεται στα χαρακτηριστικά του εδάφους στο εκάστοτε βάθος.

Photo by Cristian Palmer on Unsplash

Ο μοναδικός τρόπος να δράσουμε, είναι να περιορίσουμε τη χρήση του. Βγάζοντάς το από τη ζωή μας, θα δώσουμε τέλος στην τεράστια περιβαλλοντική κρίση που προκαλεί. Καθένας μας ξεχωριστά, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κανενός ο ρόλος δεν είναι ασήμαντος.

 

Διαβάστε επίσης:

Πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος καθαρισμός του ωκεανού στην ιστορία

Εθελοντές απελευθέρωσαν πάνω από 10.000 θαλάσσιες χελώνες σε θάλασσα του Μπαλί

Νέο ένζυμο «καταβροχθίζει» το πλαστικό έξι φορές γρηγορότερα και αλλάζει πρόσωπο στην ανακύκλωση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση