Κάτι πρωτοφανές συνέβη στη Γερμανία. Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε με τους νεαρούς ακτιβιστές κι έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία της χώρας για το κλίμα, καθώς αναγκάζει τις επόμενες γενιές να επωμιστούν το βάρος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Οι δικαστές αποφάσισαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει το νόμο και να θέσει έναν πολύ πιο ξεκάθαρο στόχο για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα ως το τέλος της επόμενης χρονιάς.
Η ιστορική αυτή απόφαση ελήφθη έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν εννέα ακτιβιστές – «κάποιοι εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα μικροί σε ηλικία», όπως τόνισε το δικαστήριο – και στήριξαν οικολογικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι Fridays for Future και Friends of the Earth Germany. Όλοι τους, δήλωναν κατά της νομοθεσίας που θεσπίστηκε το 2019 και έθετε ένα στόχο μηδενικών εκπομπών σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το 2050.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την έκβαση της υπόθεσης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η 22χρονη Σόφι Μπάκσεν. «Η αποτελεσματική προστασία του κλίματος πρέπει να εφαρμοστεί τώρα, κι όχι σε δέκα χρόνια, όταν θα είναι πολύ αργά».
History made! Germany’s Constitutional Court ruled that the country’s 2019 climate protection act is in part unconstitutional. Thanks to all climate activists and #FridayForFuture. Next step for Germany: make credible reduction pathways truly in line with science and equity https://t.co/6j4HgLpt5N
— Friends of the Earth Europe? #BlackLivesMatter (@foeeurope) April 30, 2021
Ο εν λόγω νόμος, προτείνει ξεκάθαρα μέτρα σε πολλούς τομείς για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030. Όμως, οι στόχοι που αγνοεί είναι περισσότεροι και μεγαλύτεροι. Δεν υπάρχει καθοδήγηση, με αποτέλεσμα οι νέα γενιά να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά και να προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση που εμείς και οι γονείς μας δημιουργήσαμε.
Σύμφωνα με το Gizmondo, το δικαστήριο εξήγησε πως η νέα γενιά θα κληθεί να πάρει τα σοβαρότερα μέτρα για την ικανοποίηση των στόχων που έθεσε η Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα, «κάτι που αυτόματα σημαίνει πως θα χρειαστεί να ζήσει με έναν τεράστιο περιορισμό και η ζωή της θα καθοριστεί από τον περιορισμό της ελευθερίας της».
Παράλληλα, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά πως η Γερμανία θα πρέπει να θέσει ένα συγκεκριμένο όριο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στο οποίο θα χρειαστεί να προσαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.
«Το δικαστήριο επικεντρώνεται στις ελευθερίες των μελλοντικών γενεών, λέγοντας πως το δικαίωμά τους σ’ αυτές ήδη περιορίζεται», δήλωσε η Ρόντα Βέρεϊεν, δικηγόρος των μηνυτών. «Αυτό δεν είναι αφελές, αλλά μία ξεκάθαρη απόφαση για τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Διαβάστε επίσης:
5 φορές που ακτιβιστές έδωσαν τέλος σε projects που απειλούσαν το περιβάλλον
Ακτιβιστές απελευθέρωσαν 36 απειλούμενες χελώνες στα Γκαλαπάγκος
Το Πράσινο Σχολείο του Μπαλί «γεννά» ακτιβιστές, πρέσβεις του ΟΗΕ και καλλιτέχνες
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση