CLIMATE EMERGENCY

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης γυρίζει εκατομμύρια χρόνια πίσω

Photo by Martin Adams on Unsplash

Κάθε χρόνο, στα μέσα του Σεπτέμβρη οι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού λιώνουν. Αυτή τη χρονιά, η επιφάνειά τους έφτασε τα 3.74 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – ένας αριθμός που φαίνεται τεράστιος, όμως είναι ο δεύτερος μικρότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία 42 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, καλύπτει μόλις το 50% της έκτασης που κάλυπτε τέσσερις δεκαετίες πριν.

Φέτος, επίσης, καταγράφηκαν τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Κι όχι των τελευταίων σαράντα ετών, αλλά ολόκληρης της ιστορίας. Αν, μάλιστα, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να ανεβαίνουν με αυτόν τον ρυθμό, θα επιστρέψουμε στην Πλειόκαινο εποχή.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτή τη στιγμή, οι δραστηριότητές μας εκλύουν πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με τη φύση. Όταν, το 1750, η ανθρωπότητα έμπαινε στη Βιομηχανική Εποχή, το CO2 της ατμόσφαιρας δεν ξεπερνούσε τα 280 μόρια, ανά εκατομμύριο μορίων αέρα. Μέσα σε μόλις 200 χρόνια, καταφέραμε να αντιστρέψουμε ό, τι είχε ξεκινήσει πενήντα εκατομμύρια χρόνια πριν και να γυρίσουμε τη Γη μας πίσω σε συνθήκες που είχε να δει πριν καν εμφανιστεί το είδος μας.

Το μεγαλύτερο μέρος της αλλαγής αυτής πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως απάντηση, ο πλανήτης θερμαίνεται. Από το 1880, η αύξηση της θερμοκρασίας 1-2 βαθμών Κελσίου είναι συνηθισμένη – όμως, ανησυχητική. Στην Αρκτική, το λιώσιμο των πάγων φτάνει αυτήν την αύξηση στους πέντε βαθμούς. Και οι επιστήμονες δεν είναι αισιόδοξοι.

Μέσα στην επόμενη εικοσαετία, το καλοκαίρι θα βρίσκει την περιοχή αυτή καταπράσινη – κι όχι άσπρη, όπως θα έπρεπε.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν και δεν υπάρχει επιστροφή

Ποια ήταν η θερμοκρασία της Γης στην Εποχή των Παγετώνων;

Τελικά, ο κορονοϊός δεν είναι «θείο δώρο» για το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση