Climate Emergency

#μένουμεσπίτι: 3 online ταινίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεστε για τον πλανήτη

Photo by Dylan Siebelink on Unsplash

Χωρίς αμφιβολία, ο νους όλων μας βρίσκεται στις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας. Όμως γνωρίζουμε επίσης πως ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, κι ας παίρνει «ανάσες» ξεκούρασης τώρα που οι περισσότεροι βρισκόμαστε σπίτι.

Για να περάσει δημιουργικά ο χρόνος του εγκλεισμού, γιατί να μην παρακολουθήσουμε μερικά ντοκιμαντέρ που θα μας δείξουν τι χρειάζεται να κάνουμε για το καλό του πλανήτη;

The True Cost (2015)

Θα μάθουμε σημαντικές αλήθειες για το πώς φτιάχνονται στην πραγματικότητα τα ρούχα μας. Ο σκηνοθέτης, Andrew Morgan, με αφορμή το εργοστάσιο Rana Plaza που κατέρρευσε το 2013 και κόστισε τη ζωή 1.134 εργαζομένων, ήταν αποφασισμένος να ρίξει φως στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο της γρήγορης μόδας σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Ινδία και η Καμπότζη.

Θα μπορέσουμε να ακούσουμε μερικές από τις σημαντικότερες ακτιβίστριες από το χώρο της μόδας, όπως η Stella McCartney και η Livia Firth, που τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για αλλαγές στην παραγωγή.

Το βλέπουμε στο PrimeVideo

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Μπορεί ο βιγκανισμός να είναι μία ταχύτατα ανερχόμενη τάση, όμως δεν γνωρίζουν τόσοι τη σχέση του με την κλιματική αλλαγή. Σε παραγωγή του Leonardo DiCaprio, τέθηκαν ζητήματα για τα οποία ο κόσμος δε μιλούσε το 2014.

Μπορούμε να μάθουμε για την επίδραση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων στο περιβάλλον, βλέποντας σκηνές που ίσως μας ταράξουν και μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

To βλέπουμε στο Netflix

This Changes Everything (2015)

Η ακτιβίστρια Naomi Klein, δημιούργησε αυτό το ντοκιμαντέρ ρωτώντας: Κι αν η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για έναν καλύτερο κόσμο;

Έχοντας επισκεφθεί τις κοινότητες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, ανάμεσά τους η νότια ακτή της Ινδίας και η λίμνη Αταμπάσκα στον Καναδά, η Klein φέρνει στην επιφάνεια τη σχέση ανάμεσα στην οικονομία και τη σωτηρία του πλανήτη.

Το βλέπουμε στο YouTube