CLIMATE EMERGENCY

#μένουμεσπίτι: Πώς ο εγκλεισμός λόγω κορονοϊού μπορεί να σώσει ζωές

Photo by Patrick Hendry on Unsplash

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως είναι αληθινό. Ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας ίσως, τελικά, σώσει περισσότερες ζωές απ’ όσες χάθηκαν – και όσες μέλλεται να χαθούν.

Πώς; Με τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας εργοστασίων, λόγω των ταξιδιών που αναβλήθηκαν, λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το Forbes και το France24, ο François Gemenne, διευθυντής του The Hugo Observatory, που μελετά τη σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος, της μετανάστευσης και της πολιτικής, είπε:

«Όλως περιέργως, πιστεύω πως ο απολογισμός των νεκρών λόγω του κορονοϊού μπορεί, στο τέλος της ημέρας, να είναι μικρός, αν αναλογιστούμε τους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι πιθανό, ο αριθμός των ζωών που θα σωθούν χάρη σε αυτόν τον εγκλεισμό να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ζωών που θα χαθούν λόγω της πανδημίας».

Στη συνέχεια,  τόνισε ότι 48 χιλιάδες άνθρωποι στη Γαλλία και ένα εκατομμύριο στην Κίνα χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της μόλυνσης.

Δίπλα μας, στη Βενετία της Ιταλίας, λόγω της μείωσης του τουρισμού και του συνωστισμού στα κανάλια, τα νερά καθάρισαν και ήδη βλέπουμε τα ψάρια.

«Είναι η πρώτη φορά που είδα τις Κυβερνήσεις να διαλέγουν την ανθρωπότητα κι όχι την οικονομία με τόσο σπουδαίο τρόπο. Αυτό είναι ένα ‘ναι, μπορούμε’ για την περιβαλλοντική κρίση», δήλωσε στο CNBC ο Gail Whiteman, διευθυντής του κέντρου για τη Βιωσιμότητα στις Επιχειρήσεις του Πανεπιστημίου Lancaster.

Βέβαια, προκειμένου να ορθοποδήσει η οικονομία, πρώτα από την Κίνα κι έπειτα από τις υπόλοιπες χώρες, όταν εκείνες ξεπεράσουν τον πανικό του κορονοϊού, αναμένεται μία τεράστια αύξηση στη λειτουργία των βιομηχανιών. Έτσι, οι εκπομπές ενέργειας ίσως είναι τόσο μεγάλες, που η κατάσταση της ατμόσφαιρας θα επανέλθει αμέσως στα προηγούμενα επίπεδα – ή, ακόμα, θα χειροτερεύσει.