Στα βουνά του Περού, οι πάγοι λιώνουν. Τα νερά καταλήγουν στις λίμνες και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι μεγάλων πόλεων βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο, εξαιτίας της πολύ πιθανής υπερχείλισής τους και την καταστροφική πλημμύρα που αυτή θα προκαλέσει.
Νέα έρευνα από δορυφόρο της NASA εξηγεί γιατί ένα τέτοιο ζήτημα αφορά τους κατοίκους ορεινών περιοχών ολόκληρου του κόσμου, κι όχι μονάχα της χώρας εκείνης.
«Είναι πρόβλημα για όλα εκείνα τα σπίτια που βρίσκονται σε χαμηλότερο ύψος από τεράστιες λίμνες, κυρίως στις Άνδεις, το Μπουτάν και το Νεπάλ, όπου οι μεγάλες πλημμύρες θα φέρουν την καταστροφή», είπε τη Δευτέρα στην επίσημη δήλωση της NASA ο Dan Shugar, από το Πανεπιστήμιο του Calgary. «Γνωρίζουμε πως το νερό που λιώνει δεν πηγαίνει απευθείας στον ωκεανό. Όμως, μέχρι τώρα, δεν υπάρχει τρόπος να υπολογίσουμε πόσο από αυτό θα απορροφηθεί από το έδαφος ή θα φτάσει στις λίμνες.»
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, δείχνουν πως ο συνολικός όγκος των λιμνών έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50%, τα τελευταία τριάντα χρόνια.
«Ευτυχώς, οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ χρηματοδοτούν τη μελέτη και έργα που “χαμηλώνουν” το επίπεδο του νερού στις λίμνες και, μαζί του, περιορίζουν τον κίνδυνο», πρόσθεσε ο Shugar.
Διαβάστε επίσης:
Η νέα γεύση παγωτού Ben & Jerry’s μάχεται ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Το 2019 ήταν μια από τις τρεις θερμότερες χρονιές της Ιστορίας
Archana Soreng: H ιθαγενής από την Ινδία εξηγεί πώς θα νικήσουμε την κλιματική αλλαγή
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση