Ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS. Γνωρίζουμε καλά πως χρειάζεται να τον φροντίσουμε προκειμένου να ανακάμψει, αλλάζοντας συμπεριφορά. Είναι ανάγκη να στραφούμε σε εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να περιορίσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων, να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες.
Τώρα, έρευνα έδειξε πως ένα από τα μεγαλύτερα όπλα που έχουμε στα χέρια μας στην άνιση μάχη με την κλιματική αλλαγή είναι η… θρησκεία! Κι όχι, κάνοντας μία προσευχή δε θα σώσουμε τη Γη.
Οι θρησκευτικές οργανώσεις, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ελέγχουν περίπου το 8% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, το 5% των δασών και το 10% των οικονομικών ιδρυμάτων του κόσμου. Οι ειδικοί, λοιπόν, υποστηρίζουν πως μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στο περιορισμό της περιβαλλοντικής κρίσης.
«Δοκιμάσαμε την τεχνολογία και δοκιμάσαμε την πολιτική, προσπαθώντας να καταπολεμήσουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Αγνοήσαμε παντελώς, όμως, τις θρησκευτικές και πνευματικές αξίες που νοιάζονται για τη φύση», ανέφερε στο Euronews Living o Iyad Abumoghil, Διευθυντής της πρωτοβουλίας UNEP Faith for Earth. Η έρευνά του εξηγεί τους πέντε τρόπους με τους οποίους οι θρησκευτικές οργανώσεις μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα 16 παραρτήματα των Δομινικανών Αδελφών στις ΗΠΑ έχουν δωρίσει 39 εκατομμύρια ευρώ στην υλοποίηση μίας καινοτόμου ιδέας που αφορά στην παροχή ενέργειας στην Ινδία και την Υποσαχάρια Αφρική.
Η χριστιανική οργάνωση A Rocha Peru, από το Περού, έχει φυτέψει 26 χιλιάδες δέντρα την τελευταία τριετία. Τα δέντρα αυτά είναι ιδανικά για το κλίμα του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας, μάλιστα, και είναι σημαντικά για την κυριαρχία της παραδοσιακής γεωργίας απέναντι στη βιομηχανική.
Η Vardayini Mata της Ινδίας βοηθά στη διάσωση των ψαριών mahseer που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Για τους Ινδουϊστές, μάλιστα, αυτά τα ψάρια θεωρούνται ιερά και η προστασία τους αναγκαία. Εκείνοι το κάνουν για την πίστη τους, όμως το αποτέλεσμα της πράξης τους δεν είναι παρά εξαιρετικό για το περιβάλλον.
Οι Σιχ, που έχουν σχηματίσει αρκετές κοινότητες ανά τον κόσμο, έχουν δεσμευθεί να φυτέψουν ένα εκατομμύριο δέντρα σε 1.820 διαφορετικές τοποθεσίες έως το φετινό Νοέμβριο. Η ιδέα ξεκίνησε από μία ομάδα με τ’ όνομα Ecosikh, στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση της αναδάσωσης και η στενότερη επαφή του ανθρώπου με τη φύση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τέλος, η αίρεση Shiloh στις ΗΠΑ εγκατέστησε ηλιακό κήπο στην οροφή του Ναού της, τρία χρόνια πριν. Από εκεί τροφοδοτείται ολόκληρο το κτίριο με ενέργεια, μέρος της οποίας φτάνει και για το διπλανό τζαμί και περίπου τριάντα γειτονικά σπίτια.
Στην προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη, είμαστε όλοι μαζί. Ανεξάρτητα από τη θρησκεία, το χρώμα και τη γλώσσα μας, είμαστε όλοι κάτοικοι του ίδιου, τεράστιου σπιτιού.
Διαβάστε επίσης:
Google & WWF: Μία συνεργασία που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη βιωσιμότητα
Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης γυρίζει εκατομμύρια χρόνια πίσω
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση