CLIMATE EMERGENCY

Πορτογάλοι ακτιβιστές μηνύουν 33 χώρες για την κλιματική αλλαγή

Photo by Markus Spiske from Pexels

Σε μία εποχή που βιώνουμε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη χειρότερη μορφή της, τέσσερα παιδιά και δύο ενήλικες από την Πορτογαλία αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Δεν στράφηκαν προς τη βιωσιμότητα, ούτε ένταξαν τη zero waste φιλοσοφία στη ζωή τους – πάνε χρόνια που τα έχουν κάνει, άλλωστε. Πήγαν, όμως, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Εκεί, κατέθεσαν μήνυση εναντίον 33 βιομηχανικών κρατών.

Έχοντας τη στήριξη της Global Legal Action Network (GLAN), κατηγορούν χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πορτογαλία, έχουν αποτύχει να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως είχαν δεσμευθεί.

Οι 8 έως 21 ετών ενάγοντες, υποστηρίζουν πως η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Καταπατά, επιπλέον, τα θεμελιώδη τους δικαιώματα – εκείνο στη ζωή, το σπίτι και την οικογένεια – ενώ προάγει την ανισότητα.

«Η γενιά μας ζει σε καιρούς μεγάλου κινδύνου κι αβεβαιότητας, οπότε η φωνή μας πρέπει να ακουστεί», δήλωσε στη Deutsche Welle η 12χρονη Andre Oliveira.

«Προφανώς και οι νέοι δεν είναι οι πιο ευάλωτοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή», τόνισε ο νομικός εκπρόσωπος της GLAN, Gerry Liston. «Όμως, επειδή εκείνοι βιώνουν τον αντίκτυπό της σε τεράστιο βαθμό, λέμε πως η αποτυχία αντιμετώπισής της οδηγεί σε τεράστιο διαχωρισμό λόγω ηλικίας. Οι 33 αυτές κυβερνήσεις χρειάζεται να δράσουν άμεσα. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα το κυνηγήσουμε μέχρι τέλους στο Στρασβούργο.»

Είναι η πρώτη φορά που τέτοιο, περιβαλλοντικό ζήτημα φτάνει στο Στρασβούργο. Το Διεθνές Δικαστήριο, που ιδρύθηκε το 1959, ασχολείται με την καταπάτηση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Η απόφασή του στη συγκεκριμένη υπόθεση θα είναι καθοριστική για τη συμπεριφορά των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Αν οι νέοι δικαιωθούν, θα εφαρμοστεί, επιτέλους, ο νόμος σε διεθνές επίπεδο – κάτι που ίσως προβληματίσει μεγάλους επιχειρηματίες.

«Αυτό που μου έδωσε κίνητρο να  με την υπόθεση αυτή, είναι η επιθυμία μου να ζήσω σε έναν κόσμο που η επιβίωση θα είναι δεδομένη. Γιατί οι κυβερνήσεις μας δεν κάνουν τίποτα για αυτό», είπε η Catarina Mota, μία από τους πληγέντες της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2017 στην Πορτογαλία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη καλείται να επικεντρωθεί σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, έγιναν ανάλογες μηνύσεις σε όλες τις ηπείρους, με το 80% τους να απευθύνεται στις κυβερνήσεις.

Τελευταία, όμως, η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται όλο και πιο έντονη. Οργανισμοί στη Νότιο Κορέα, το Περού και τον Καναδά, ανέκαθεν υποστήριζαν ότι δε γίνεται ποτέ το ένα να θεωρηθεί ανεξάρτητο του άλλου, αυτή είναι η πρώτη φορά που η προσπάθεια είναι τόσο οργανωμένη.

 

Διαβάστε επίσης:

#2020halt: Οι street artists ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Αυτή είναι η σημαντικότερη «πλαστική απειλή» για το περιβάλλον

4 έξυπνα και οικολογικά tips για να γίνετε αυτάρκεις

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση